USA:s största städer efter Antal invånare och total yta (2019)

USA:s största städer är hem till flera miljoner människor och majoriteten av storstäderna ligger i delstaterna Texas och Kalifornien med ett par undantag.

Du kanske har koll på USA:s mest befolkade stad, New York, men hur många fler Amerikanska storstäder har du koll på? I den artikeln tittar vi närmre på de största städerna i USA, både efter hur många som faktiskt bor i staden och hur stor den totala ytan är.

Vilken är den största staden i USA?

Om man ser till ytan är Sitka USA:s största stad med en total yta på 7434 km². De flesta är dock mer nyfikna på vart i landet som det bor flest människor, vilket för närvarande är i New York City med omkring 8 miljoner invånare i staden.

1. New York City

New York, även känt som the Big Apple är USA:s mest befolkade stad med 8,4 miljoner invånare som bor inom staden. Om man inkluderar metroområdet uppgår antalet invånare till över 21 miljoner människor, vilket också gör New York till en av världens största städer.

Staden är uppbyggd kring fem områden Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx och Staten Island, som alla har sin unika charm. Dessa är så pass stora och tätbefolkade att de lika bra kunde räknats som egna städer. Bara Brooklyn har 2,6 miljoner invånare. 

Delstat: New York
Befolkning: 8.4 miljoner

usas mest befolkade stad
Bild: Shutterstock

2. Los Angeles

Los Angeles, eller änglarnas stad har strax över 4 miljoner invånare. Det är den näst största staden i USA efter folkmängd och den största staden i Kalifornien. 

Staden är särskilt känd för att vara hem till Hollywood och flera av världens mest kända filmstjärnor. Dessutom har det berömda basketlaget LA Lakers sin hemmaplan i Los Angeles.

Delstat: Kalifornien
Befolkning: 4,057,841

Los-Angeles
Bild: Shutterstock

3. Chicago

Chicago är USA:s tredje största stad sett till befolkning med över 2,6 miljoner invånare. Stadens smeknamn är “The Windy City” och dess ikoniska arkitektur och atmosfär har bland annat influerat Gotham City från Batmanfilmerna. 

Förutom häftiga byggnader så som Cloud Gate och Willis Tower, så finns det även gott om restauranger som serverar mat från hela världen.

Delstat: Illinois
Befolkning: 2,679,044

Chicago i usa
Bild: RomanSlavik.com / Shutterstock.com

4. Houston

Houston är den mest befolkade staden i delstaten Texas med över 2,3 miljoner invånare. Det som utmärker staden är dess relativt låga levnadskostnad jämfört med andra Amerikanska storstäder samtidigt som det finns gott om jobb och utbildningsmöjligheter. 

Houston har också ett behagligt klimat och väder året runt. Staden är också känd för att vara “världens huvudstad” för rymdforskning.  

Delstat: Texas
Befolkning: 2,359,480

Houston
Bild: Shutterstock

5. Phoenix

Phoenix är belägen i delstaten Arizona och är en annan storstad med cirka 1,7 miljoner invånare. Även Phoenix har utsetts till en av de bästa städerna att bo i och för den som gillar natur, så finns det massor av häftiga platser att åka på utflykt till. 

Stadens smeknamn är “The Valley of the Sun” och är även känd för sitt stora utbud av fine-dining restauranger och lyxhotell. Dessutom finns ett flertal Championship golfbanor.

Delstat: Arizona
Befolkning: 1,711,356

Phoenix
Bild: Shutterstock

6. Philadelphia

Philadelphia har över 1,5 miljoner invånare och är idag en trendig stad med kultur, musik och ett stort restaurangutbud. Det är också en historisk stad av stor betydelse för Amerikas förenta stater då det var här som man skrev under USA:s självständighetsförklaring. 

Staden är också relativt nära New York och det går flera tågavgångar och bussar dagligen mellan städerna. Philadelphia är också känt för att många större företag har valt att ha sitt huvudkontor här.

Delstat: Pennsylvania
Befolkning: 1,576,596

Philadelphia
Bild: Shutterstock

7. San Antonio

San Antonio är en annan storstad i Texas med över 1,5 miljoner invånare. Det som kännetecknar staden är dess starka koppling till Vilda Västern och slaget vid Alamo.

San Antonio är en historisk stad med massor av intressanta platser att besöka. Klimatet är härligt året runt och levnadskostnaden är ganska låg om man jämför med andra Amerikanska städer.

Delstat: Texas
Befolkning: 1,565,929

San-Antonio
Bild: Shutterstock

8. San Diego

San Diego är känt för att locka till sig många startups under senare år och har fått sitt smeknamn “America’s Finest City” då det är en stad som har många möjligheter och bra levnadsstandard. I San Diego bord det strax över 1,45 miljoner människor, vilket gör det till USA:s åttonde största stad.

Delstat: Kalifornien
Befolkning: 1,453,775

San-Diego
Bild: Shutterstock

9. Dallas

Dallas är känt för sin shopping och skyskrapor. Staden utgör en stor kommersiell hub i delstaten Texas och ett av de största metroområdena i USA – Dallas-Forth Worth-Arlington Metropolitan Area. 

Dallas har en befolkning på cirka 1,37 miljoner invånare och i metroområdet bor det över 7 miljoner människor. 

Delstat: Texas
Befolkning: 1,379,735

Dallas
Bild: Shutterstock

10. San Jose

San Jose är välkänd för sin High-tech industri och benämns ofta som Silicon Valleys huvudstad. Med strax över 1 miljon invånare är San Jose den tredje största staden i delstaten Kalifornien, där man också har en stark politisk position.

Cisco, Western Digital, PayPal och Adobe är bara några av alla megaföretag som startats i San Jose, som numera finns över hela världen.

Delstat: Kalifornien
Befolkning: 1,033,519

San-Jose
Bild: Shutterstock

11. Austin

Austin är delstaten Texas huvudstad och har särskilt blivit känd för sin musik- och kulturscen. I staden bor det strax över 1 miljon invånare och det är förnärvarande den 11:e största staden i USA sett till folkmängd. 

Det är en grön och pulserande stad med många parker och framförallt många barer där man kan lyssna på live-musik. Austin fortsätter att locka nya invånare för varje år som går och man beräknar att staden kommer att fortsätta växa inom kommande år. 

Delstat: Texas
Befolkning: 1,001,104

12. Jacksonville

Jacksonville är en av USA:s största städer sett till ytan, men sett till folkmängd får staden nöja sig med att vara Floridas största stad med cirka 920 000 invånare. I Jacksonville finns ett flertal museum och fina sandstränder. 

Delstat: Florida
Befolkning: 920,984

13. Fort Worth

Forth Worth har redan nämnts i samband med Dallas och dess metroområde Dallas-Forth Worth-Arlington, men det är också en större stad på egen hand med cirka 913 000 invånare. Forth Worth är känd för sin boskapsindustri och har fått det passande smeknamnet “Cowtown”.

Delstat: Texas
Befolkning: 913,939 

14. San Francisco

San Francisco är en av de mest kända resmålen och städerna i USA och det finns en rad olika sevärdheter att besöka här. Totalt bor det strax under 900 000 invånare i staden. 

Några av de mest kända sevärdheterna i San Francisco är Golden Gate Bron, Fisherman’s Wharf och Alcatraz. De ikoniska spårvagnarna är en annan sevärdhet som man inte ska missa. 

Delstat: Kalifornien
Befolkning: 897,536

15. Columbus

Columbus ligger i delstaten Ohio, där man också är den mest folkrika staden med cirka 890 000 invånare. Ett flertal större företag har valt att ha sin bas i Columbus, en stad som också är känd för sitt historiska grannskap.

Delstat: Ohio
Befolkning: 890,228

USA:s mest befolkade städer 

Nedan kan du se de folkrikaste städerna i USA. 

  1. New York
  2. Los Angeles
  3. Chicago
  4. Houston
  5. Phoenix
  6. Philadelphia
  7. San Antonio
  8. San Diego
  9. Dallas
  10. San Jose

USA:s största städer efter total yta

Om man ser till största staden i USA efter total yta, så är Sitka i Alaska den största staden med en total yta på 7,434 kvadratkilometer. Flertalet av USA.s största städer till ytan ligger i delstaten Alaska, men intressant nog är dessa också några av landets minst tätbefolkade städer. 

Om man ser till det sammanhängande USA så är det Jacksonville i Florida som är den största staden i Amerikas förenta stater efter yta, vilken också är den mest befolkade staden i Florida.

  Stad Delstat Square Miles km2
1 Sitka Alaska 2,870.3 7,434
2 Juneau Alaska 2,701.9 6,998
3 Wrangell Alaska 2,541.5 6,582
4 Anchorage Alaska 1,704.7 4,415
5 Jacksonville Florida 747.0 1,935
6 Anaconda Montana 736.5 1,908
7 Butte Montana 716.2 1,855
8 Oklahoma City Oklahoma 606.4 1,571
9 Houston Texas 599.6 1,553
10 Phoenix Arizona 516.7 1,338
11 Nashville Tennessee 475.1 1,231
12 Los Angeles Kalifornien 468.7 1,214
13 San Antonio Texas 460.9 1,194
14 Suffolk Virginia 400.2 1,037
15 Buckeye Arizona 375.3 972
 
Usas största stad
Bild: Shutterstock

Mer information om de största städerna i USA

Det är stor skillnad om man jämför den totala ytan och antal invånare för att rangordna USA:s största städer. Vanligtvis brukar man titta på hur många som bor i staden, men det är alltid intressant att titta närmre på hur stora städerna är till ytan också. 

USA har en relativt låg befolkningsökning för tillfället, men storstäderna fortsätter att locka nya invånare, både inhemska och utländska. Det är där som de bästa karriärsmöjligheterna finns inklusive landets bästa skolor och nätverk. 

Trots höga kostnader överväger alltså möjligheterna den höga levnadskostanden i Amerikanska storstäder. Vill man bo billigare får man söka sig till mellanstora städer. Förutom jobb och skola har storstäderna även ett livligare kulturliv och oftast en bättre infrastruktur.


Hur många av de största städerna i USA kände du till sedan tidigare? Lämna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar