15 vackra slott i Skåne

Foto av författare
Redaktionen

Det råder ingen brist på vackra slott i Skåne. Faktum är att det finns över 200 slott, borgar och herrgårdar runtom i Skåne. Vi har listat 15 skånska slott som är extra sevärda. 

Vittskövle slott

Vittskövle slott är en välbevarad renässansborg från 1500-talet med en vallgrav som bjuder på sagolika reflektioner i vattnet. Detta slott är beläget i Kristianstad kommun, söder om Åhus i den lilla tätorten Vittskövle. 

Det var den danske adelsmannen Jens Brahe som lät uppföra Vittskövle slott. Idag är det privatbostad som ägs av släkten Stjernswärd. Slottsparken är öppen för besökare och det är möjligt att gå runt slottet. 

Torups slott

Torups slott ligger i Svedala kommun. Här väntar en av Nordens bäst bevarade renässansborgar. Under sommarhalvåret anordnas guidade visningar av slottet.

I övrigt är slottsparken öppen året runt för besökare. Intill slottet ligger även populära Torups bokskog, som har blivit utsedd till ett av Sveriges bästa rekreationsområden.

Hjularöds slott

Mitt ute på den skånska landsbygden ligger detta sagoslott som heter Hjularöd. För många är detta skånska slott mer känt som Greveholm, då det var filminspelningsplats för den ikoniska julkalendern Mysteriet på Greveholm. 

Hjularöd är privatägt och det är inte tillåtet att gå över vallgraven. Däremot är besökare välkomna att strosa runt i slottsparken.

Kronovalls slott

Sveriges enda vinslott, beläget norr om Tomelilla på Österlen. Här finns även möjlighet till övernattning för den som vill uppfylla sin dröm om att få bo på ett slott. Kronovalls vinslott byggdes om på 1800-talet och fick då sitt nuvarande utseende i fransk barockstil.

Skarhults slott

Skarhults slott är ett av Skånes största slott, beläget vid Bråån i Eslövs kommun. Slottet uppfördes på 1500-talet i renässansstil och har sedan ägts av en rad olika adelsmän.

Idag är det paret Von Schwerin som äger slottet, som också driver en jordbruksverksamhet med ekologisk äggproduktion. Slottet är stängt för allmänheten, förutom vid särskilda datum i samband med utställningar. 

Trolleholms slott

Trolleholm är ett vackert slott i Skåne med tinar och torn som för tankarna till en riddarsaga. Slottet är beläget någon mil öster om Svalöv.

Trolleholm uppfördes i renässansstil på 1760-talet och ägs idag av familjen Trolle-Bonde. Det är ej öppet för allmänheten, men går att beskåda utifrån portarna där man får denna vy.

Bäckaskogs slott

Bäckaskog var ursprungligen ett kloster som uppfördes redan på 1200-talet. På 1600-talet gjordes klostret om till ett slott. Numera erbjuds övernattning, restaurang, festvåning och konferenslokaler.

Det sägs även att Bäckaskogs slott ska vara hemsökt och det är möjligt att följa med på en guidad spökvandring. Slottet är beläget cirka 13 kilometer öster om Kristianstad. 

Glimmingehus

Glimmingehus är ett av få slott på Österlen. Det är även Nordens bäst bevarade enkelhusborg från Medeltiden. Här anordnas medeltidsdagar, vilket är en kul upplevelse för alla som vill göra en tidsresa. 

Borgen är även öppen för besökare med möjlighet till guidade turer. Glimmingehus sägs även vara hemsökt och vid särskilda datum erbjuds spökvandring för hela familjen. 

Tosterups slott

Tosterup är en trelängad borg med vallgrav som ligger 12 kilometer nordöst om Ystad. Här väntar en lång och intressant historia med flera ägare som alla gjort sitt avtryck. I nutid är Tosterups slott känt från Kockarnas kamp där ett flertal säsonger har spelats in.

Örtofta slott

Örtofta slott är ett charmigt litet slott med ett naturskönt läge i Eslövs kommun. Slottet är privatägt, men går att ses utifrån. Detta är även en populär plats för romantiska bröllop i skånsk slottsmiljö. 

Trollenäs

Trollenäs är ett storslaget slott i Skåne med tillhörande slottspark som byggdes på 1500-talet. Här är det bland annat möjligt att ha sitt bröllop.

Slottsparken är öppen för allmänheten och under sommaren finns även ett mysigt slottscafé. Trollenäs är beläget i Eslövs kommun. 

Svaneholms slott

Svaneholms slott ligger vackert belägen vid Svaneholmssjön i Skurups kommun. Det är en populär sevärdhet med omkringliggande vandringsleder som har ett rikt djurliv. Svaneholm började att byggas redan på 1500-talet, men den dröjde tills tidigt 1700-tal innan slottet stod färdigt.

Något som är unikt med just detta slott i Skåne är det faktum att många av rummen fått stå orörda i flera hundra år. Följ med på guidad tur på slottet och känn historiens vingslag. Eller kom hit och njut av god mat i en historisk omgivning.

Sofiero

Sofiero slott är beläget strax utanför Helsingborg. Det byggdes på 1800-talet med Oscar II som byggherre. Han gav sedan bort slottet som bröllopsgåva till sin sonson Gustav VI Adolf och Margareta av Storbritannien.

Därefter påbörjades förvandlingen av slottsträdgården, som numera räknas till en av Europas främsta slottsträdgårdar. Sofiero är öppet året runt med inträde under högsäsong och gratis inträde under lågsäsong. 

Bild: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Landskrona citadell

I Landskrona finner man denna historiska försvarsanläggning som byggdes på 1500-talet. Citadellet är en av Nordens bäst bevarade vattenfästningar med en välbevarad vallgrav.

I modern tid har Landskrona citadell fungerat som fängelse och än idag finns en gammal fängelsehåla och ett fängelsetorn bevarat. Citadellet är öppet året runt för besökare med möjlighet till guidade visningar. 

Häckeberga slott

Häckeberga är beläget på en holme i Häckebergasjön. Slottet uppfördes på 1800-talet i fransk renässansstil. Numera fungerar Häckeberga som ett hotell under namnet “The Norrmans Castle” där man får en hotelluplevelse utöver det vanliga.

Lämna en kommentar