Upplevelser på Gävles kust

De som kommer som turist till Gävle brukar först och främst rikta in sig på de klassiska turistattraktionerna som djur- och nöjesparken Furuvik, Sveriges största järnvägsmuseum, Sveriges fängelsemuseum och julbocken (vintertid). Att det är en kuststad märks det inte så mycket av. De som vill bada på en lång och fin sandstrand får åka till Rullsand som ligger ca 2 mil söder om Gävle. Men visst kan man genomföra en rad upplevelser i Gävle som är havsbetonade. Upplevelser som inte minst passar för de som älskar havet, vattnet och farten.

RIB-Sightseeing

Varför åka på en stillsam båtsightseeing när det går att göra med fart – hög fart. Turen startar vid Alderholmsbron, där Gavleån mynnar ut mot havet. Turen börjar lite stillsamt genom en guidning som slingrar sig ut mot hamnen och det öppna havet. Farten ökar succesivt på väg till Engeltofta och Bönan – även det klassiska turistställen i Gävle. Vid Limön (rekommenderas för de som vill uppleva skärgårdsidyll) vänder turen hemåt mot Alderholmen igen.

En tur som tar 60-90minuter och kostar 550kr per person. Av säkerhetsskäl måste passagerarna vara minst 12år om man inte åker med målsman. Har man ryggproblem eller nackproblem (eller är gravid) ska turen inte genomföras.

FlyBoard

På en bräda som inte är större än en lite större skateboard upplevs denna minst sagt udda upplevelse. Skillnaden är att brädan lyfts upp i luften av ett mäktigt vattentryck. Flyg hela nio meter upp i luften och känn dig fri som en fågel. Det tar cirka 10 minuter att lära sig bemästra brädan och sedan får man köra hårt i 20minuter. Ner i vattnet, under vattnet, ovanför vattnet. Känn dig fria att röra dig hur du vill. Som en levande karusell.

Jetpack

Skillnaden mellan Flyboard och Jetpack är inte speciellt stor. Det handlar främst om hur man får kraften att lyfta från vattenytan. Med en jetpack har men en slags ”ryggsäck” som skapar kraften medan det på en Flyboard är en bräda. Styrningen sker med armarna vilket gör att balansen blir lättare att hålla än på en Flyboard. I övrig är det samma känsla, samma höjd och samma kraft som levereras.

Lämna en kommentar