5 Nationalparker i USA som du borde besöka

Idag gästas Destinavo av den danska resebloggen Ontrip.dk som delar med sig av 5 nationalparker i USA som du borde besöka. Om du gillar USA eller natur generellt är detta ett inlägg du kommer att älska med många fina bilder och berättelser om de olika nationalparkerna. 

En av de många orsakerna till att vi gillar att resa till USA, är alla deras nationalparker. USA är ett land, där naturupplevelserna står i kö och bara väntar på ditt besök. Att man skulle göra ett utval av de bästa nationalparkerna är en orimlig uppgift, så i det här inlägget, har jag därför valt 5 annorlunda national- eller statsparker. Alla 5 parker bjuder helt fantastiska naturupplevelse, på sitt alldeles egna sätt.

Yellowstone National Park – Wyoming

När man anländer i Yellowstone är det som att man träder in i en annan värld. Du blir bombarderad med naturupplevelser, som är så annorlunda att du hela tiden imponeras.

I Yellowstone National Park Kommer dina ögon och din kamera helt säkert få jobba på övertid. Här kommer du uppleva sprutande gejsrar, forsande floder, vackra vattenfall och höga bergstoppar. Detta tillsammans med varm illaluktande slam, som kommer från vulkanisk aktivitet och varma källor, där mineralerna formar en färgorgie på klipporna.

Sjöarna, frodigheten, träden och grässlätterna är fulla av betande bisonoxar som får dig att tänka på en gammal cowboyfilm. En sak är säker, ett besök i Yellowstone är USA när det är som bäst.

yellowstone
foto: ontrip.dk
yellowstone nationalpark
foto: ontrip.dk

Antelope Canyon Navajo National Park – Arizona

Redan vid ankomsten till Antelope Canyon Navajo National Park vet du att detta kommer bli en speciell upplevelse. Du sätter dig på baksidan av en stor lastbil, som kör igenom landskapet i den tjocka röda sanden, som sedan stannar vid en liten reva i de stora röda klipperna. Nu kan äventyret börja!

Med guide kommer du snabbt igenom den smala klyftan som är obeskrivligt vacker. Här har erosion och översvämningar genom åren bildat vackra formationer. Du blir fångad av de många olika ljusinfallen och de många mönster som visar sig i klipporna. Ett besök till Antelope Canyon ger dig en inblick i naturen när den är som vackrast.

antelope canyon
foto: ontrip.dk
antelope canyon nationalpark
foto: ontrip.dk

Custer State Park – South Dakota

USA:s största flock av bison bor i Custer State Park. Här lever de på den vackra prärien – och de stora grässlätterna inne i en park omgiven av vacker natur. Custer State Park är en park som ligger i de vackra bergen Black Hills. Här vill du få prislösa och oförglömliga naturupplevelser för livet.

Medans du kör runt i parken får du se enorma flockar av bison och det känns som att du är mitt i ett äventyr. Du kan välja att köra fram till Custer State Park vid de två vackra Science Roads, som kallas Needles Highway och Iron Mountain. Dessa två sträckor är en upplevelse i sig själv, men vid Custer State Park är det bara ett smakprov inför ditt kommande äventyr inne i parken.

Ett besök i Custer State Park ger dig möjligheten att se vilda bison i sitt rätta element.

Custer State Park
foto: ontrip.dk
bison
foto: ontrip.dk

Bodie State Historic Park – Californien

Efter en lång tur av grusväg långt uppe i bergen kommer du fram till en gammal guldrävarby vid namn Bodie. En gång bodde här 10 000 människor i Bodie, men idag är det bara 170 byggnader kvar av denna välbevarade spökby.

Det är en overkligt och lite obehaglig upplevelse att besöka Bodie State Historic Park. Här går du runt bland gatorna och funderar hur livet levdes för över hundra år sedan.

Damm överallt, vinden som susar, de övergivna husen och vädertuppen som gnäller är som att kliva in mitt i en westernfilm.

ontrip-bodie

ontrip-bodie-2

Mesa Verde National Park – Colorado

Du kryper 24 km upp till en platå där Mesa Verde National Park är belägen. Turen dit upp föregår av slingrande vägar med hårnålesvängar och en natur som är obeskrivligt vacker. Uppe på platån kan upplevelser börja på allvar och du kan starta med att besöka Park Point på 2600 meters höjd, varifrån du får en storslagen utsikt.

Mesa Verde National Park finns med på UNESCO:s världsarvslista, för att parken gömmer gamla klippgrottor som är bevarade. För 700 år sedan bodde Pueblostammen i denna enorma kanjon.

Deras boplats är uthuggen i klippvägen och under turen runt i parken får du stanna flera gånger där du får en utsikt över de vackra och annorlunda husen. Att se dessa gamla välbevarade landsbyar på avstånd, omgivna av vacker natur är en upplevelse som du bör unna dig själv.

mesa verde

mesa verde

1 svar på ”5 Nationalparker i USA som du borde besöka”

Lämna en kommentar