Intervju med Swedish Nomad

Foto av författare
Redaktionen

Destinavo.com har fått äran att intervjua den svenska resebloggaren Swedish Nomad som driver Sveriges största reseblogg och reser jorden runt på heltid med sin flickvän Christine Abroad.

I den här intervjun får du chansen att lära känna honom lite mer och se vem som står bakom resebloggen Swedishnomad.com samt lite tips och mer om hur allting började. 

Vem är Swedish Nomad?

De flesta har lärt känna mig som Swedish Nomad, men annars heter jag Alexander Waltner och kommer ifrån Helsingborg i Skåne. Jag älskar att upptäcka världen och träffa på nya kulturer. Utöver det är jag också passionerad över fotografering och djur.

Det är något jag lägger stor fokus på – Ansvarsfullt resande och djur. Ett mycket viktigt ämne som jag tycker får alldeles för lite utrymme i massmedier.

När startade du din reseblogg?

Jag lanserade swedishnomad.com den 9 september 2016. Så, själva bloggen är ganska ny, men jag har rest runt sedan 2010, då jag lämnade Sverige för första gången.

Hur började din passion för resor?

När jag var liten, kanske mellan 4-7 år började mitt intresse om Dinosaurier och Pyramider, både i Egypten och Sydamerika. Filmer och tv-serier från National Geographic och Illustrerad vetenskap m.m var mina favoriter.

Min högsta dröm i den åldern var att bli arkeolog och få gräva ut både gamla fossiler och upptäcka gamla tempel och pyramider. Det verkade så himla häftigt. Sedan dess har jag alltid känt mig lockad att utforska världen.

Vad är det mest udda som hänt dig på dina äventyr runt om i världen?

Klurig fråga. Man har ju varit med om en hel del udda grejer och kulturkrockar. Men jag får väl säga att det mest udda som hänt mig, var att vi satt på tåget mellan Jaipur och Agra i Indien. Plötsligt ser jag en man som sitter och skiter precis vid tåget, helt öppet.

Detta hör ju inte till vanligheten i Sverige eller majoriteten av andra länder heller för den delen. Det dröjde inte länge innan vi såg nästa man som satt och hukade längs tågspåret.

För skojs skull började vi räkna hur många vi såg under tågresan. Det fanns liksom inte så mycket annat att göra på tåget. Längs vägen såg vi folk som satt och bajsade i grupp samtidigt som de konverserade glatt med varandra, både barn och vuxna, män och kvinnor.

Totalt såg vi 74 stycken personer i alla åldrar som bajsade längs tågspåret under 4 timmar.

Detta är kanske inte så udda egentligen, då det är något som alla gör. Men på det här viset, längs tågspåret, i grupper och helt öppet var något vi aldrig hade upplevt förut, och det är något som vi troligtvis kommer att minnas för resten av livet.

Hur är det att resa tillsammans med partner?

Det är faktiskt mycket bättre än vad man kanske tror. En del frågar mig – Hur står ni ut med varandra varje dag? Mitt svar är alltid, vad menar du? Ifall man inte kan “stå ut” med varandra varje dag så är man troligtvis inte en bra kombo.

Visst kan det vara skönt att vara själv en stund, men det där kommer naturligt. Men att vara med sin partner varje dag och få chansen att upptäcka världen tillsammans är helt underbart.

Kan man resa tillsammans, så vet man att det är på riktigt. Man får uppleva alla bra och dåliga sidor. Resultatet blir att man kommer närmre än vad man annars gör i ett vardagsliv.

Vad gillar du mest med att resa?

Det bästa med att resa är att komma till nya platser eller att få vara ute i naturen och träffa vilda djur. Det är en magisk känsla som får en att känna sig som “hemma”.

Något annat som är toppen är också att man får träffa så mycket människor från olika kulturer och länder. Man får andra perspektiv på livet och lär sig av andra, samtidigt som man lär sig mycket av sig själv.

Hur tar du dig helst fram när du reser? (Bil/Buss/Till fots/Tåg/Taxi)

Jag älskar att promenera runt till fots. Då ser man mycket mer och får en annan känsla än om man åker taxi eller bil. Visst är det jobbigt ibland, men man får motion samtidigt som man utforskar.

Men det är inte alltid som jag går, utan det är också kul att prova på kollektivtrafiken. Jag skippar gärna turistbussar och taxi, och åker hellre som lokalbefolkningen själva gör. Då får man en bredare inblick i den lokala kulturen samtidigt som man får chansen att träffa intressanta människor.

Ifall du fick välja en plats i världen att vara på just nu. Vart skulle du då vilja vara?

I Sydkorea på Jeju Island. En fantastisk ö med vacker natur, mysiga små byar och trevlig lokalbefolkning.

Vad har du lärt dig från dina resor?

Att du inte blir lyckligare av prylar och måsten, snarare tvärtom. Ju mindre prylar du har desto mer frihet och lättnad känner man. Jag har också lärt mig att ett traditionellt liv hemma i Sverige inte är något för mig.

Det viktigaste jag lärt mig är dock att människor runt om i världen är mycket mer lika varandra än vad man tror. Även om det finns kulturskillnader så är vi ändå likadana i grunden. Jag har också lärt mig att förändringar kommer inifrån och att livet blir mycket bättre om man alltid är positiv samt undviker stress och att hänga upp sig på gamla saker.

Det är väldigt lätt att leva i nuet när man reser runt som jag gör. Det är otroligt befriande att inte oroa sig hela tiden om vad som har varit eller vad som komma skall. Visst behöver man framförhållning, men om man har huvudet på skaft, så löser sig det mesta på ett eller annat sätt.

Om du bara fick ta med en sak till en öde ö, vad skulle det vara för något?

En Swiss Army knife.

Har du några tips till andra som vill resa lika mycket som dig?

Ja, massor. Det är bara att gå in och kika på min blogg så hittar du många tips både innan och under resan.

Vill man resa på heltid som jag gör, så gäller det att hitta ett flexibelt jobb. För min del försörjer jag mig helt online, vilket gör att jag kan resa vart jag vill, så länge det finns internet. På bloggen finns massvis av tips på jobb som låter dig resa.


Du hittar även Swedish Nomad på Instagram, Twitter och Facebook. 

Lämna en kommentar