Tips för dig som ska resa med småbarn

Foto av författare
Redaktionen

Att resa med småbarn är oförutsägbart och man vet egentligen inte vilken situation som kan uppstå. Det bästa man kan göra är att vara förbereddd på så mycket som möjligt och bara hoppas på att så lite som möjligt av det faktiskt händer.

Att resa med barn är underbart, men det kan också vara väldigt frustrerande, så därför har vi valt att dela med oss av 7 hjälpsamma tips för dig som ska resa med småbarn.

1. Separera leksakerna

Att ge alla leksaker till sitt barn är en dum idé. 20 minuter in i resan kommer du isåfall att ha ett uttråkat barn som vill ha något nytt att leka med. Separera därför alltid leksakerna och ge dem en i taget, på så vis kan du rotera och ge barnet en ny leksak. När du ger en ny tar du tillbaka den andre leksaken och undviker därmed även att det blir stökigt och massa leksaker överallt.

2. Ta med gott om snacks

Barn älskar snacks och att ge barnet lite snacks är troligtvis ett av de bästa sätten för att hålla dem lugna under resan. Välj snacks som inte kladdar eller smular för att underlätta för dig själv. Russin, frukt, godis man suger på och cheesesticks är några bra exempel på snacks att ge barnet under resan.

3. Planera in schemalagda stopp

Detta gäller särskilt när du reser med bil. Barn gillar oftast inte att åka eller att sitta still under en längre tid när det inte finns något att göra. Planera därför in schemalagda stopp med jämna mellanrum och låt dem springa av sig lite grann. Reser man med flyg kan detta vara svårare, men ska man åka väldigt långt kan det vara en god idé att boka en flygresa med mellanlandning.

4. Fixa överraskningar

Något som barn uppskattar är överraskningar och en bra idé när man reser med småbarn är just att fixa en överraskningspåse. Fyll en påse med billigare grejer så som klisterlappar, kritor, små bilar, dockor eller andra roliga småsaker. Dela ut påsen när barnet börjar klaga och undvik en jobbig situation på ett enkelt sätt.

5. Planera resespel

Barn älskar spel och därför kan det vara en god idé att planera några roliga aktiviteter och spel under resans gång. Ordlekar, miniversioner av sällskapsspel, CD-böcker, pussel och korsord är några exempel på roliga aktiviteter och spel under resan.

6. Planera för olyckor

Barn är nyfikna och äventyrliga. Därför är det viktigt att planera för olyckor innan man reser. Chansen att något händer är nämligen väldigt stor. Det behöver inte vara något allvarligt, men det kan vara något som tar mycket tid ifall man inte är förberedd. Ta med extra ombyte, våtservetter, bandage, plåster, sårtvätt och en sax.

7. Ge er själva god tid

Att vara ute i sista minuten är sällan en bra idé när man reser med barn, särskilt inte med småbarn. Med barn vet man aldrig vilken situation som uppstår och det gäller därför att vara ute i god tid. Att resa med barn är oförutsägbart och när olyckan väl är framme kommer du att vara glad över att ha gett er själva en timme extra i planeringen.

Lämna en kommentar