Sverige har utsett en nationalblomma

Sverige har fått sin första nationalblomma, efter en omröstning utförd av Svenska botaniska föreningen. Svenska folket har fått möjlighet att rösta i två delmoment, där första röstningen gick ut på att utse 10 finalister. 

I det andra röstningsmomentet skulle en blomma utses som vinnare och därmed få titeln som Sveriges nationalblomma.

Totalt har 83 000 röster lagts och nu (13 mars 2021) har man alltså avslutat röstningen och utsett svenska folkets vinnarblomma.

Sveriges första nationalblomma är liten blåklocka. På andra plats kom Linnea, som är Smålands landskapsblomma och på tredje plats hamnade styvmorsviol som är Ångermanlands landskapsblomma.

Värt att nämna är att blommor som kan förknippas med politiska symboler inte fick vara med i omröstningen. Detsamma gäller för våra grannländers nationalblommor, då tanken var att utse en unik nationalblomma för Sverige.  

De 10 finalisterna i omröstningen om Sveriges nationalblomma

  1. liten blåklocka
  2. linnea
  3. styvmorsviol
  4. hästhov
  5. midsommarblomster
  6. smultron
  7. lingon
  8. skogsstjärna
  9. rödklöver
  10. blåbär
Sveriges nationalblommor finalister
Linnea och Styvmorsviol – Två finalister i Sveriges nationalblomma

Liten blåklocka har det latinska namnet Campanula rotundifolia och det är en flerårig växt med blå blommor, som kan skifta mellan blå och lila färg. De blommar framförallt från juli till september och är vanliga över hela Norden.

Liten blåklocka är också vanlig i hela Sverige, vilket gör att den passar utmärkt som nationalblomma. Blomman är vanlig på ogödslade marker som är torra och öppna.

Men liten blåklocka förekommer även högre upp i landet, i fjällvärlden, särskilt i områden som är särskilt kalkrika eller på klippor.

liten blåklocka

Sedan tidigare finns det 25 landskapsblommor, en för varje landskap i Sverige. Dessa är dock inte officiella, utan har sitt ursprung i Wittrocks förslag (1908) där man utsåg typiska blommor för varje svenskt landskap. 

Det var dock inte alla som höll med om valet och på sina håll blev det protester runtom i landet, bland annat i Skåne, som fick Bok som landskapsblomma. Efteråt har istället prästkrage blivit utsedd till Skånes landskapsblomma. 

Även Värmland, Härjedalen, Hälsingland, Öland, Västerbotten, Medelpad, Halland, Dalarna, Bohuslän och Blekinge har andra förslag på landskapsblommor än det förslag som kom från Wittrock 1908.

Själva ursprunget till landskapsblommor kommer ifrån USA och deras delstatsblommor. Konceptet togs med hem till Sverige av August Wicktröm och Paul Petter Waldenström, som tyckte att Sverige skulle ha något liknande.


Tycker du att rätt blomma vann titeln som Sveriges nationalblomma? 

2 svar på ”Sverige har utsett en nationalblomma”

Lämna en kommentar