Grekland öppnar upp för turister från mitten av maj månad

Foto av författare
Redaktionen

Både Grekland och Cypern har meddelat att man kommer att öppna upp för att ta emot turister från och med mitten på maj.

Datumet som satts är 14 maj och turistministern Harris Theocracis meddelade att de som har antikroppar, negativt testresultat eller blivit vaccinerade kommer att släppas in i landet. 

Myndigheterna hoppas att sitautionen kommer förbättras innan dess och tillåta att man släpper på nuvarande restriktioner. För även om man är tillåten att komma in i Grekland gäller samma restriktioner för greker som turister.

Till skillnad från förra året när Grekland tog emot turister, så kommer man att göra slumpmässiga test på personer vid ankomst. I år blir det dock snabbtest så att turister som visar positivt kan sättas i karantän direkt.

Snabbtesten kommer också säkerställa att allting går smidigare och snabbare vid ankomst.

Bild: Nina Prev / Shutterstock.com

Restriktioner i Grekland kommer även att gälla de som blivit vaccinerade, inklusive användande av mask på allmäna platser. Datumen som satts för öppnandet av landet för turister kan dock komma att ändras.

Allt beror på hur situationen utvecklar sig i landet, men förhoppningen är stor på att man ska kunna lyckas rädda sommarens säsong.

De grekiska myndigheterna har även meddelat att man kommer satsa på att vaccinera personer som jobbar inom turistsektorn för att säkerställa säkerheten för utländska turister och de som arbetar inom branschen. 

Grekiska staten står också för samtliga kostnader om en turist insjuknar under sin vistelse. Likt förra året stärker man de regionala sjukhusen för att kunna hantera eventuella smittofall på ett bättre och smidigare sätt.

Cypern öppnar upp från 1 maj

På den lilla ön Cypern har man gått ut med att vaccinerade personer från Storbritannien och Israel kommer att tillåtas resa in i landet tidigare än så. Från och med 1 maj kommer man att släppa in vaccinerade resenärer från dessa länder. 

Savvas Perdios, som är ansvarig minister för Cyperns turistråd meddelade även att den andra sprutan ska ha tagits minst 7 dagar tidigare för att man ska bli insläppt i landet. En viss ljusning för den som hoppas på att kunna besöka resmål som Ayia Napa i sommar. 

Cypern följer sedan 1 mars det färgkodade systemet från ECDC (Europeiska smittskyddsmyndigheten) som har kategorierna grön, orange och röd. Passagerare från röda länder behöver visa upp ett negativt PCR-test.

Dessutom måste man betala för ett nytt test vid ankomst. Som resenärer ska man också ansöka om Cyprus Flight Pass. Sverige ingår alltjämt i den röda kategorin och svenska resenärer får därmed fortsatt anpassa sig efter dessa regler tills vidare. 

Lämna en kommentar