EU:s förslag om vaccinpass/reseintyg är klart

Foto av författare
Redaktionen

EU-kommission har föreslagit att ett digitalt reseintyg ska göra det möjligt för karantänsfria resor i sommar. Nu är förslaget klart och EU-parlamentet ska behandla förslaget. 

Intyget ska kunna utfärdas digitalt eller i pappersformat med QR-kod till de som vaccinerats eller de som kan uppvisa ett negativt test samt på annat sätt styrka att man varit sjuk.

Länder som är särskilt beroende av turism har varit extra pådrivande i att förslaget ska bli klart och skickas vidare för behandling. Grekland är ett av dessa länder och förhoppningen med detta “reseintyg” är att man ska kunna resa säkert inom EU.

Bild: Peter Gudella / Shutterstock.com

För att kunna få reseintyg som vaccinerad gäller det att man fått ett vaccin mot covid som har godkänts av EMA (EU:s läkemedelsmyndighet).

Det “Gröna certifikatet” från EU beräknas kunna träd i kraft innan Europas högsäsong för turism i juli och augusti. Kommissionen har samtidigt varit noga med att poängtera att man inte ska kalla det för ett vaccinpass.

Tanken med det här certifikatet är att all nödvändig information om varje individ ska finnas lagrat och tillgängligt vid resor.

Idag finns det flera länder som kräver att diverse formulär ska fyllas i och olika typer av tester. Förhoppningen med certifikatet är att man ska få gemensamma regler som förenklar resandet inom EU.

Kommissionen har även poängterat att det endast är ett hjälpmedel och inte bör vara avgörande ifall en individ släpps in eller inte i ett annat land i EU. Mycket kvarstår fortfarande för EU-parlamentet att gå igenom innan detta “gröna certifikat” kan träda i kraft.

Alfonso Lopes, en hotell- och restaurangchef i Madrid uttryckte sig enligt följande till nyhetsbyrån Reuters:

Det kommer att tillåta alla inom EU att besöka oss säkert. Jag tror att det kan hjälpa till för att ge oss en hyfsad sommarsäsong.

Kommissionstalesmannen Eric Mamer konstaterade även följande:

Det är ett dokument som kommer att beskriva innehavarens medicinska situation.

Resebranschen i Europa har varit hårt drabbad sedan pandemins intåg under första kvartalet 2020. Ett år senare ser det egentligen inte så mycket ljusare ut. Men förhoppning nu är alltså att man ska lyckas rädda sommarsäsongen med detta digitala certifikat.

Tills vidare får man hålla reda på varje lands krav för inresande i de länder som är öppna för turister.  

Lämna en kommentar