Svenska pass är bäst i världen

Foto av författare
Redaktionen

Är du svensk? Då kan du numera glädjas åt att vara ägare av världens bästa pass. Det svenska passet, tillsammans med Finland, Tyskland och Storbritannien, accepteras av flest länder i världen utan krav om visum. Svenska medborgare kan besöka hela 174 länder i världen utan att behöva ansöka om visum i förväg. 

Det är advokatbyrån Henley & Partners som årligen publicerar en lista över rörelsefriheten i världen. Strax efter Sverige på listan hamnar länder som Danmark, Kanada, Belgien, Norge, Nederländerna, Schweiz och Singapore. Värt att notera är att U.S.A som tidigare tillhört de länder med bäst pass, inte längre finns med i toppen.

I botten av listan finns Afghanistan. Deras pass accepteras bara i 28 länder i världen utan att behöva visa upp ett giltigt inresevisum.

Att ha ett av världens bästa pass är tyvärr inte bara positivt. Fler än 60 000 pass uppges försvinna varje år. Svenska pass har blivit en populär handelsvara på den svarta marknaden och säljs för dyra summor till bland annat organisationer som IS (Islamiska Staten). Det har förekommit allt fler rapporter om stölder av pass utomlands.

Samtidigt som vi ska vara stolta över att ha världens bästa pass medför detta både en risk och ett ansvar. Vi vill därför uppmana svenska medborgare att vara försiktiga med sina pass. Ska man hyra moped, bil eller något annat fordon rekommenderar vi att man aldrig lämnar sitt pass som deposition till exempel. Förvara alltid ditt pass på ett säkert ställe.

Henley & Parners Visa Restriction Index publiceras varje år. Siffrorna i denna undersökning kommer ifrån år 2014. Hela undersökningen går att hitta här.

Lämna en kommentar