Sportresor till Japan

Foto av författare
Redaktionen

Japan är inte den vanligaste destinationen svenskarna väljer att resa till. Det går inga charterflyg till landet och det krävs noggrann planering för en vistelse där. De som däremot väljer att göra den långa resan till Japan kommer att få en mångkulturell vistelse i ett land som  blandar gammalt och nytt. 

I år, och framför allt nästa år, räknar flera resebolag med ett ökat tryck på resor till Japan. I höst arrangeras handbolls-VM i Kumamoto i södra Japan och nästa sommar är det dags för sommar-OS i huvudstaden Tokyo. 

japan tempel
Bildkälla: Pexels

Sverige måste kvala till VM

Handbolls-VM hålls mellan den 29 november och 15 december. Under det förra världsmästerskapet slutade de svenska damerna på en sjätteplats och de måste kvala mot Slovakien för en plats till VM. De svenska damerna är förhandsfavoriter och enligt spelbolagens handboll odds kommer de att ta sig vidare till den stora turneringen. Norge är förhandsfavoriterna att bli världsmästare med oddsen 2,87 medan de svenska damerna har vinstoddsen 26.00.

De som vill resa till Japan för att titta på handboll, och som gärna vill se Sverige, bör vänta med att boka sin resa tills början av juni. Kvalmatcherna spelas mellan den 31 maj och 2 juni.

Ett varmt sommar-OS

Nästa år är det dags för ett nytt OS och det kommer att hållas i Japans huvudstad Tokyo mellan den 24 juli och 9 augusti. För att hitta bra boende och flygbiljetter är det extra viktigt att vara ute i god tid. De olympiska spelen brukar vara ett event som lockar hundratusentals människor från hela världen och priserna har en tendens att stiga om man väntar för länge.

Totalt kommer 33 sporter att representeras och 339 tävlingar ta plats. Redan nu har arrangörerna och resebolag gått ut och varnat både besökare och idrottsmän om risken för mycket höga temperaturer. Förra året uppgick temperaturen till 41 grader som högst och värmerekordet under ett sommar-OS är 36 grader. 

För att få bukt med värmen kommer flera tävlingar att hållas på morgonen och förmiddagen, så det kommer inte att bli en vistelse med sovmorgnar. 

Restips för Japan

Sommaren hör inte till högsäsongen för att resa till Japan. Den är istället mellan april och maj samt oktober och november. Det skiljer 8 timmar mellan Sverige och Japan och flygresan tar närmare 11 timmar. Den långa restiden och tidsskillnaden gör att vistelsen bör vara minst en vecka eller lägre för att resenären ska hinna anpassa sig.

Japan är ett land som verkligen blandar nytt och gammalt. Du kan ta del av landets tusenåriga historia samtidigt som du får se den allra modernaste arkitekturen och teknologin. Det går snabbt att ta sig runt i landet. Det går bussar och inrikesflyg, men det allra enklaste sättet att resa är med snabbtåg som Shinkansen eller Limited Express.

Kollektivtrafiken är en av världens bästa och personalen håller en otroligt högt standard på service. Skyltar finns på både engelska och japanska och ifall man ändå behöver hjälp finns där alltid personal i närheten. 

japan stad
Bildkälla: Pexels

Japan är inte ett land för de folkskygga. Det bor närmare 127 miljoner människor i det relativt lilla landet och du kommer att trängas i städerna och på tågen. Men det finns lugn och stillhet utanför städerna, vilket visar mångfalden som Japan erbjuder.

Som tur är så är Japan ett av världens mest organiserade länder och trots att det kommer vara ännu fler människor under OS så kan man räkna med att allting kommer att vara uppstyrt och fungera på bästa möjliga sätt. 

Lämna en kommentar