Maltas 6 öar

Foto av författare
Redaktionen

Pratar man om Malta är det vitt skilda bilder som kommer upp i huvudet. Några tänker på värmen och vattnet, eftersom ön ligger mitt i Medelhavet mellan Sicilien och Kreta. Andra tänker på nattlivet och de femstjärniga hotellen som ligger i de mer utvecklade stadsdelarna. Vissa tänker på riddarborgarna och Caravaggios berömda målning i St. Johns Katedral i huvudstaden Valetta. 

Till skillnad mot vad många tror är Malta inte en enda ö. Det är en ögrupp bestående av hela sex öar, och de tre bebodda öarna gömmer på både historiska sevärdheter och moderna inslag.  

Comino

Comino är den minsta av de bebodda öarna och det finns bara ett hotell där. Det är en dröm-ö för de som vill vandra och snorkla ostört, då man inte möts av lika många turister. Det finns ingen biltrafik och det bästa sättet att ta sig runt är till fots eller med båt. Den mest besökta platsen är ”Blue Lagoon”, som är känd för sitt klara vatten och vita havsbotten som man ser trots flera meters djup. 

comino

Gozo

Det här är Maltas näst största ö. Det går en snabb färjeförbindelse mellan Cirkewwa på Malta och Gozos viktigaste hamn Mgarr. Man kan även flyga helikopter från Maltas flygplats till den största staden Victoria, som invånarna kallar för Rabat. Ön är mycket lugnare och pittoresk än de andra två. De två kändaste sevärdheterna är Ggantija-templet och Kalypsogrottan, som sägs vara grottan där nymfen Calypso i Homeros Odyssén höll Odysseus fången. Ön är mycket grönare än sina grannar och man kan vandra längs de klippiga stränderna och dyka bland korallerna som omger ö. 

Malta

Malta är den största ön med huvudstaden Valetta. Staden grundades av en korsriddarorder på 1500-talet, och det finns flera historiska platser kvar, trots att engelsmännen rev och byggde om staden när ön var under deras styre. Valetta är enligt UNESCO en av världens mest koncentrerade historiska platser, men det är inte den största staden på Malta. 

malta

Den största staden är Sliema, tillsammans med närliggande St. Julian och St. Georges Bay. Det är också öns modernaste bostadsområde och en populär turistort. Det är här man hittar nattlivet med klubbar och restauranger samt de förstklassiga hotellen och turiststränderna. Det har blivit ett internationellt affärscentrum och orten kommer ofta på tal när man pratar om igaming-företag så som Mr Green.

Det prisbelönta, svenska företaget har haft sitt högkvarter i Sliema sedan 2008. Det är ett av Europas marknadsledande spelbolag och det är nominerade att vinna i kategorierna för ledarskap, hållbarhet och kundnöjdhet vid Swedish Gambling Awards. Andra företag som har baser där är telekomföretaget Vodafone och callcentret Compello.  

Filfla, Kemmunett och Gzejjer Selmunett

De tre ovannämnda öarna räknas som öar på grund av sin storlek, men är egentligen obebodda klippåsar. Dessa kan man besöka via båt, men det finns inga befintliga och få tidigare bosättningar på öarna. Däremot kan man dyka och snorkla i vattnet runt omkring och det finns mysiga platser att stanna på. 

Det finns att göra på Malta, vare sig man vill sola och bada, dansa eller gå på äventyr. Och med tanke på att landmassan inte tar upp mer yta än en femtedel av Öland hinner man se det mesta under en resa. 

Lämna en kommentar