Europas Största Länder efter folkmängd och yta

Vilka är Europas största länder? Man kan mäta detta på två sätt, antingen efter folkmängd eller den totala ytan för landet. Det här är en uppdaterad lista med Europas största länder som visar både antal invånare och landets storlek.

Att mäta Europas största land kan se olika ut beroende på vad man definierar som Europa. Exempelvis har både Ryssland och Turkiet landmassa på den Europeiska kontinenten, men en större del i Asien. 

Asien och Europa bildar något som kallas för Eurasien och är egentligen en enda stor kontinent, även om man normalt sett delar av Europa och Asien. Dock finns det ingen naturlig gräns så som det finns med andra kontinenter.  

Den här listan med Europas största länder har tagit med både Ryssland och Turkiet i beräkningen samt länder som Armenien och Cypern som ofta anses vara Europeiska, även om de ligger helt inom Asiens geografiska område. 

Även länder som Kazakhstan, Azerbaijan och Georgien har blivit inräknade med en potentiell plats bland Europas största länder då dessa ofta är medräknade i statistiken. 

Europas största länder efter folkmängd

Ryssland

Ryssland är Europas största land utifrån folkmängd med strax under 146 miljoner invånare. Omkring 110 miljoner av dessa bor och lever i den Europeiska delen av Ryssland, där både huvudstaden Moskva och St Petersburg ingår. 

Endast 25% av landets yta ligger inom Europas gränser, men så många som 77% av den ryska befolkningen bor alltså inom Europas gränser.

Europas största land
Bild: Avigator Fortuner/Shutterstock

Tyskland

Tyskland är Europas största land sett till befolkningsmängd som ligger helt inom Europas gränser. Berlin är både huvudstad och största stad i landet med omkring 3.7 miljoner invånare. 

Utöver Berlin, så finns det flera tyska storstäder, varav flera har funnits och haft en viktig betydelse för handeln sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Det var bland annat här som Hansan växte fram från 1100-talet till 1600-talet. 

Tyskland
Bild: Boris Stroujko/Shutterstock

Turkiet

Turkiet ligger mestadels i Asien, men faktum är att den mest befolkade delen av Istanbul ligger på den Europeiska kontinenten. Totalt bor det cirka 79 miljoner människor i Turkiet, men värt att nämna är så klart att det endast bor omkring 15 miljoner i Istanbul. 

Totalt sett ligger omkring 5% av landet inom Europa och man kan välja själv ifall man vill räkna med det eller inte.

Turkiet istanbul
Bild: Viacheslav Lopatin/Shutterstock

Frankrike

Paris är huvudstad i Frankrike och landet är känt för sin framstående kultur och litteratur som influerat mycket av vårt moderna samhälle. Sett till folkmängd så är man även ett av Europas mest befolkade länder med cirka 67 miljoner invånare. 

Frankrike Paris
Bild: Luciano Mortula – LGM/Shutterstock

Storbritannien

Storbritannien är egentligen en union mellan flera enskilda länder, men räknas som ett eget land där Skottland, England, Wales och Nordirland ingår. Totalt bor det omkring 65 miljoner i Storbritannien, varav cirka 9 miljoner bor i huvudstaden London. 

Storbritannien London
Photo: walisheru / Shutterstock.com

Italien

Italien är ett av Europas äldsta länder och även om man hade sin storhetstid under Romarriket så är man alltjämt ett av Europas största länder både sett till befolkningsmängd och total yta. 

Det finns flera storstäder i Italien så som Rom, Florens, Milano, Neapel bara för att nämna några. Totalt bor det omkring 60 miljoner människor i Italien. 

Europas största länder efter befolkning
Photo: Efired/Shutterstock

Spanien

Spanien har många stora städer med över en halv miljon invånare och totalt bor det ungefär 46 miljoner människor i Spanien. Bara huvudstaden Madrid har så många som 3.2 miljoner invånare. 

Barcelona är en annan stor och välkänd stad som har ungefär 1.6 miljoner invånare. 

Spanien Barcelona
Bild: S-F/shutterstock

Ukraina

Ukraina är ett stort land som dock förlorade både antal invånare och landområde i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön så sent som 2014. Numera bor det cirka 42 miljoner människor i det Östeuropeiska landet och huvudstaden Kiev är hem åt cirka 3 miljoner av dessa. 

Ukraina
Bild: RadKha / Shutterstock.com

Polen

Polen har cirka 38 miljoner invånare och är därmed ett av Europas största länder sett till folkmängd. Huvudstaden Warszawa har cirka 1,7 miljoner invånare och är även landets ekonomiska centrum.

Andra större städer i Polen är Krakow, Poznan, Gdansk och Wroclaw.

Polen befolkning
Bild: lukaszimilena/Shutterstock

Rumänien

På 10:e plats kommer Rumänien med 19 miljoner invånare. Huvudstaden i Rumänien är Bukarest och det är också där som de flesta av Rumäniens befolkning är bosatta (2.1 miljoner).

Transylvannien är ett annat intressant område med många charmiga byar och vacker natur!

Rumänien
Bild: Calin Stan/Shutterstock

Europas största länder efter yta

Vilka är de största länderna i Europa sett till storleken? Vissa länder har både ett stort land ytmässigt och många invånare, men det finns ett par undantag, så som Sverige, Finland och Norge, som alla har en relativt liten befolkning sett till ytan. 

1. Ryssland

Ryssland är Europas största land både sett till ytan och antal invånare. Den totala ytan som ligger inom Europas geografiska gräns är på hela 3 960 000 km,vilket är mer än 3 gånger större än det näst största landet i Europa.

Ryssland är också ett av världens största länder med en total yta på 17,098,246 km2 men större delen ligger alltså i Asien. 

2. Ukraina

Om man inte räknar med Ryssland så är Ukraina det största landet i Europa sett till ytan som är uppmätt till 603 700 km2. Detta trots annekteringen av Krim, som är ett stort område som numera kontrolleras av Ryssland.

Det är också i Ukraina som den förödande olyckan i Chernobyl inträffade. 

3. Frankrike

Frankrike är det tredje största landet i Europa med en total yta på 551 695 km2. Utöver detta så har man även utomeuropeiska områden som är under franskt styre sedan kolonialperioden. 

4. Spanien

Spanien är ett favoritland bland många svenskar och det är även ett av Europas största länder med en yta på 498 468 km2. Utöver detta så är även Kanarieöarna en del av Spanien, vilka inte är medräknade eftersom att de ligger utanför Afrikas västkust. 

Huvudstaden Madrid och Barcelona är de två största städerna i Spanien. 

5. Sverige

Att Sverige är stort vet nog de flesta svenskar, men det kan överraska en del andra som inte känner till svensk geografi. Vårt land är ju väldigt avlångt och det tar mer än ett dygn att åka från syd till norr med bil. 

Sveriges totala yta är 449 964 kmoch genom historien har vårt landområde dessutom varit större. Något annat som är unikt med Sverige är att man har en relativt liten befolkningsmängd jämfört med de andra största länderna i Europa sett till yta. 

6. Norge

Vårt grannland Norge är nästan lika stort som Sverige med en total yta på 385 155 km2. Utöver fastlandet så ingår även Svalbard och Jan Mayen i Norges landområde.

Trots sin stora yta så har Norge en befolkning på strax över 5 miljoner. 

7. Tyskland

Tyskland är ett av Europas mest befolkade länder och anges ofta som en europeisk stormakt som är otroligt viktig för både världsekonomin och den Europeiska Unionen.

Bland Europas största länder efter yta hamnar dock Tyskland “bara” på en sjunde plats med en total yta på 357 050 km2.

8. Finland

Vårt andra grannland är också stort och avlångt, precis som Sverige. Även Finland har en relativt liten befolkningsmängd sett till ytan som uppgår till 338 145 km2.

9. Polen

Söder om Östersjön ligger Europas nionde största land, närmare bestämt Polen, som både är ett stort land sett till folkmängd och dess yta. Polens totala yta är 312 685 km2.

Polens huvudstad heter Warszawa och på senare år har många polska städer blivit populära turistmål bland svenska resenärer.  

10. Italien

Sist men inte minst i topp 10 Europas största länder efter yta så finns Italien vars landområde uppgår till 301 318 km2.

Mer om Europas största länder

De flesta av Europas största länder har också många invånare, men det finns undantag som Sverige, Norge och Finland som alla har stora landområden som är icke-tätbefolkade. Anledningen till detta är främst att man har en stor andel skog, ett kallt klimat och infrastrukturen till avlägsna platser är inte särskilt utvecklad på grund av brist på människor som bosatt sig där. 

Framtiden ser ut att bli än mer icke-tätbefolkad i många länder då allt fler väljer att bosätta sig i större städer. Det är i Europas största städer som jobben och framtiden finns för många i dagens moderna samhälle.

Jordbruket spelar så klart fortfarande en stor roll, men mycket som behövde arbetskraft förr sker nu genom automatisering. På det stora hela så sker även en befolkningsminskning i många av Europas största länder och utan invandring så förväntas antalet invånare att minska på längre sikt eftersom att det föds färre människor i Europa. 

Mer om Europas största länder

Vilket är Europas största land inom EU?

Frankrike är det största landet inom EU sett till ytan, men Tyskland är det folkrikaste landet inom EU. 


Kände du till vilka som är Europas största länder? Lämna en kommentar nedan.

Lämna en kommentar