Sevärdheter på Sifnos

Foto av författare
Redaktionen

Sifnos är en mysig liten ö som tillhör ögruppen Kykladerna. Ön är endast 74 kvadratkilometer till ytan och under vinterhalvåret finns det omkring 2500 bofasta invånare.

Sifnos är känd för sin keramik och mat i kombination med en rofylld atmosfär och genuin Greklandskänsla. Här finns en bra blandning av allt det där som man kan förvänta sig under en resa till Grekland.

Vandring är en annan populär aktivitet på Sifnos och det finns vandringsleder som går runt hela ön. Här finns även ett stort antal kyrkor, så många att det sägs finnas en kyrka för varje dag på året. 

Utforska ön med bil eller moped

Vi rekommenderar att man hyr en bil eller moped för att ta sig runt på Sifnos. Det finns många olika uthyrare, men en som vi särskilt vill rekommendera är Suntrail car and moto rental Sifnos som har sitt kontor i Kamares i närheten av där färjan ankommer.

Vägbeskrivning till Suntrail car and moto rental Sifnos

Besök en keramikbutik

Sifnos är världsberömt för sin keramik och det finns ett flertal keramikbutiker runtom på ön där man kan köpa med sig handgjorda föremål. En del av butikerna skickar även sina produkter till Sverige.

Vägbeskrivning i Google Maps och namn på öns främsta keramikbutiker finner du nedan. 

Kastro

Kastro är en traditionell by på Sifnos som varit bebodd i över 3000 år. Byn är uppbyggd som en labyrint med smala gränder och passager.

Hamnen i Kastro heter Saralia och det är många turister som missar denna plats Nere i hamnen finns restaurangen Captain Sifakis, som är en av öns bästa fiskerestauranger med färskfångad fisk & skaldjur.

Church of the Seven Martyrs

Nedanför Kastro ligger ett vackert litet kapell som heter kyrkan av de sju martyrerna. Det är en av de mest fotograferade platserna på ön och även om det tar en stund att gå ner, så är det väl värt mödan. 

Under religiösa högtider är det vanligt att pilgrimer vandrar till kapellet. På senare år har det även blivit en populär plats för giftermål. 

Vathi beach

Vathi beach är en av Sifnos bästa stränder. En lugn och vacker badvik med gyllene sand. I den norra delen av stranden finns en charmig liten kyrka som heter Taxiarches. 

Vathi beach

Chrysopigi

Chrysopigi är ett kloster på Sifnos som ligger vackert beläget vid havet. Enligt legenden bodde nunnor i klostret under medeltiden och i samband med en piratinvasion ska alla nunnor förutom en sprungit och gömt sig.

Hon ska då ha sprungit mot klostret med piraterna hack i häl samtidigt som nunnan bad till jungfru Maria att rädda henne. Plötsligt delades klippan i två delar och piraterna trillade då i havet och nunnan klarade sig utan en skråma.

Detta är den lokala sägnen om hur klippan där klostret står har delats från fastlandet. Numera är Chrysopigi ett populärt stopp för besökare som åker runt ön. 

Vägbeskrivning till Chrysopigi

Platis Gialos 

Platis Gialos är en mysig liten turistort som ligger på den södra delen av ön. Här finns en av Sifnos största sandstränder, som också fått blå flagg. Vattnet är kristallklart och runt stranden finns ett flertal barer och caféer om man blir törstig eller vill äta något litet. 

To Steki är en trevlig restaurang i byn som serverar grekisk mat. Det är också här i Platis Gialos som man kan göra ett besök till keramikbutiken Lemonis Pottery Workshop. 

Faros

Faros är en liten fiskeby som ligger sydost om huvudorten Apollonia. Här råder ett lugn med traditionella hus och fiskebåtar som tuffar fram.

Åk till Faros och strosa runt, njut av lugnet och den fina utsikten. Är du hungrig väntar en gastronomisk upplevelse på Pelicanos.

Panagia Poulati

En vacker liten kyrka varifrån man får en fantastisk utsikt. Kyrkan är belägen på östkusten och från Kastro går det en fin vandringsled hela vägen bort till Panagia Poulati. Detta är lite av en dold pärla på Sifnos som många turister missar.

Vägbeskrivning till kyrkan

Utforska Sifnos från vattnet på en båttur

Åk ut med båt och segla runt Sifnos. Från marinan i Platis Gialos avgår dagliga båtturer där man seglar iväg till utvalda platser och dolda pärlor för bad och vackra vyer.

Vägbeskrivning till Amanda sifnos cruises

Ät glass på Tratamento

Tratamento är en populär liten glassbar i huvudstaden Apollonia. Här gör man både glass och strut för hand. Smakerna på glass varierar, men klassiker som pistage, vanilj och mint finns alltid att välja. Smaken “Lila Pause” är en favorit bland många besökare.

Vägbeskrivning till Tratamento

Besök Theodorou Confectionery

I den mysiga lilla byn Artemonas finns öns bästa konfektyrshop som drivits av samma familj sedan öppningen 1933. Theodorou bjuder på traditionella sötsaker från Grekland och Sifnos. Ett mysigt ställe i gammaldags stil där allting tillverkas på ett hantverksmässigt vis.

Vägbeskrivning till Theodorou Confectionery

Vandring

Den bästa tiden för att vandra på Sifnos är under våren och hösten, när det inte är lika varmt ute. Vandrar man under sommarmånaderna är det viktigt att man tar många pauser och har med sig tillräckligt med vatten. 

Pilgrimsrutten är en populär vandringsled på ön som är cirka 6 kilometer lång. En annan led som många väljer att vandra är den som går från Agios Andreas till Artemonas.

Utforska huvudstaden Apollonia

Apollonia är öns lilla huvudstad med vitkalkade hus och färgglada dörrar och fönster. Här finns en mysig taverna som heter Kelari, som serverar traditionell grekisk mat.

Vill man uppleva nattlivet eller njuta av en god drink finns Botzi 93, som också har en sektion med takbar där man kan titta på solnedgången med utsikt över Apollonia.

Narlis Farm

Narlis Farm är en familjedriven gård som drivs på ett traditionellt vis med hållbarhet i fokus. Boka in en guidad visning av gården eller ta en matlagningskurs där man lagar genuina rätter från Sifnos på råvaror från gården.

Vägbeskrivning till Narlis Farm

 

Lämna en kommentar