Regler för säkerhetskontroll på flygplatser

Foto av författare
Redaktionen

Som vana resenärer är vi själva väldigt familjära med säkerhetskontroller på flygplatser, men hur förberedd man själv än är, så verkar det alltid finnas någon förvirrad person som lyckas göra alla möjliga fel i en säkerhetskontroll.

Denna artikel går igenom samtliga steg i en säkerhetskontroll och riktar sig till dig som är lite osäker på vad som faktiskt gäller vid säkerhetskontroller på flygplatsen.

1. Ha dina dokument redo

Regel nummer ett är att ha allting redo när du kommer fram till den första kontrollanten. Det man behöver ha tillgängligt är boardingkort och pass. Ska man ta med sig något ovanligt som man har tillstånd för ska man även ha ett intyg för detta redo att visa upp.

Gång på gång ser vi hur resenärer fumlar och letar efter sina pass, vilket gör att andra medresenärer behöver stå och vänta längre.. Så, regel nummer ettHa dina dokument redo när du kommer till första kontrollanten.

2. Regler om vätska

Det har gått ett par år nu sedan i stort sett alla flygplatser i hela världen införde strikta regler om vätska. Trots det, så ser man fortfarande nästan varje gång man flyger att det finns personer som ser förvånade ut när säkerhetskontrollanten ber dem att slänga sin dryck eller vätska.

Trots att det är skyltat om vätska i stort sett överallt omkring säkerhetskontrollen, så verkar informationen inte riktigt nå fram till vissa resenärer.

Det som gäller om vätska i handbagage är följande:

  • Maximal volym per behållare är 100 ml, vilket innebär att man endast kan ta med sig små förpackningar. Förpackningarna ska dessutom vara transparenta och återförslutningsbara.
  • Förpackningarna får totalt vara 1 liter tillsammans och ska förvaras separat i en särskild återförslutningsbar påse i genomskinlig färg.
  • Påsen ska läggas i en egen låda i säkerhetskontrollen.
  • Regeln om vätska gäller även gelé och vax.

Gång på gång ser man resenärer som segar upp den redan långsamma säkerhetskontrollen genom att inte ha koll på regler om vätska. Regel nummer tvåHa koll på ovanstående regler om vätska.

3. Laptop

Reser du med en laptop ska denna tas ur sitt fodral och placeras i en egen plastlåda i säkerhetskontrollen. Att ha kvar sin laptop i handbagaget är alltså inte okej och kommer resultera i att du får öppna ditt handbagage och ta fram datorn innan du får gå vidare.

Även detta är en punkt som man ser nästan varje gång man reser. Vissa verkar oerhört förvånade och blir nästan lite irriterade över att behöva ta upp sin dator i efterhand, trots att det står skyltar om det innan man går igenom säkerhetskontrollen.

För dina medresenärers skull som behöver stå och vänta på dina misstag, var snäll och kom ihåg att alltid ta upp din laptop i god tid och placera den sedan i en egen plastlåda för att göra säkerhetskontrollen så smidig som möjligt.

4. Ytterplagg och saker i fickan

Har du ytterplagg ska även dessa placeras i en plastlåda, precis som saker du har i din ficka. Missar du detta är chansen stor att du får en tillsägelse eller att du blir visiterad och därmed också förlänger kötiden för dina medresenärer.

Vissa flygplatser, exempelvis i Storbritannien kan be dig att ta av skorna innan du går igenom säkerhetskontrollen.

5. Metallföremål

Har du skärp på dig eller andra metallföremål ska du ta av dessa och lägga i en plastlåda innan du går igenom säkerhetskontrollen. Annars får du snällt gå åt sidan och bli visiterad av säkerhetskontrollanten och göra om processen.

6. Vapen och förbjudna föremål

Den här punkten är som tur är väldigt sällsynt på flygplatser, men en artikel om säkerhetskontrollen vore inte komplett utan att nämna regeln om vapen. Det är alltså inte tillåtet att ta med sig vapen ombord på flygplanet. Föremål som går under vapen är bland annat knivar, multiverktyg och pistoler.

Andra förbjudna föremål inkluderar:

  • Rakblad och sax
  • Brandfarliga ämnen
  • Pepparsprej och andra gaser

Om alla har koll på dessa regler vid säkerhetskontrollen på flygplatsen, så kan vi alla resa på ett smidigare sätt och slippa den extra kötiden som uppstår när vissa resenärer inte har läst på om vad som gäller vid resor.

Lämna en kommentar