7 tips för dig som vill resa men saknar någon att resa med

Om du är singel har du troligtvis någon gång velat åka någonstans, men saknat någon att åka med. Speciellt under semestertider när alla andra tycks resa iväg på semester. Vid andra tillfällen hittar du ingen som du kan tänka dig att åka med eller så har dem andra planer, eller helt inte pengar till att följa med.

Många tycks också tro att det är sämre att åka själv och att det är sorgligt och tråkigt, eftersom att man inte har någon att dela minnena med. Men att resa själv behöver inte vara mindre roligt än att resa med andra, tvärtom kan soloresor vara både befriande och roligare eftersom att man aldrig behöver kompromissa med någon annan.

Vill man träffa nya människor eller hitta någon att resa med finns det gott om saker man kan göra. Läs våra tips nedan och låt dig inspireras till att boka den där resan som du alltid drömt om att göra.

1. Boka in dig på ett hostel/vandrarhem

När man reser solo kan det i vissa fall vara skönt att bo på ett lyxigare hotell, eller en lugn resort. Men om man gärna vill komma i kontakt med nya människor är ett stort hotell inte ett bra val.

Vill man träffa nya människor och andra som reser solo är det bäst att bo på ett hostel/vandrarhem. Det är betydligt enklare att få kontakt då det är mer öppet och ofta med likasinnade resenärer.

2. Åk på utflykter

Att åka på utflykter är både roligt och socialt. På utflykter spenderar man dagen tillsammans med andra och en guide som leder gruppen. Detta är perfekt för dig som reser solo, men som saknar någon att resa med.

På utflykter är man aldrig ensam och man får också chansen att träffa folk från hela världen. Har man tur kanske man till och med hittar någon med samma intressen som man kan resa med i framtiden.

3. Passa på under lågsäsong

Att resa ensam har både fördelar och nackdelar, en av nackdelarna är att man får stå för hotellkostnaden själv. Reser man med någon annan kan man dela utgifter för transport och boende.

Passa därför på att åka under lågsäsong, då är priserna billigare, både på boende och transport. Under lågsäsong kan du dessutom pruta dig till bättre priser på plats och få rabatt på rummet eftersom att du reser solo.

4. Gå med i ett reseforum eller en resegrupp på Facebook

Saknar du någon att resa med? Registrera dig på valfritt reseforum och lägg in en tråd om att du söker någon att resa med. Skriv gärna din resrutt, budget och hur du tänkt ta dig runt och vad du vill göra.

När man reser med en ny person är det viktigt att man redan innan vet att man har samma ambitioner om resan.

Vidrar.nu är ett utmärkt reseforum för dig som söker någon att resa med. Ett annat alternativ är att gå med i Sveriges största grupp om resor – Vi som gillar att resa som i skrivande stund har över 60 000 medlemmar.

5. Åk på gruppresa

För dig som inte känner dig redo att utforska världen på egen hand, så finns det arrangerade gruppresor. De som åker på dessa gruppresor är blandat och det är både ensamresenärer och par som bokar arrangerade gruppresor.

Hursomhelst är detta ett perfekt alternativ för dig som vill resa, men saknar någon att resa med och inte vågar ta steget att resa på egen hand. Några svenska arrangörer som erbjuder gruppresor är Rolfs Flyg & Bussresor, Rosa Bussarna, Temaresor, Lotus Travel m.fl. 

6. Lär dig något nytt

Reser man på egen hand vill man inte hamna i en situation där man känner sig uttråkad. Därför kan man passa på att lära sig något nytt på resan, exempelvis ett nytt språk, eller varför inte gå på en lokal matlagningskurs?

Andra saker som är populära att lära sig på resan – dykning, yoga, meditation, alternativa mediciner. Reser man ensam är detta ett utmärkt sätt att berika sina resor på genom att blanda sightseeing med att lära sig något nytt. På dessa kurser kommer du också träffa nya människor och kanske till och med få vänner för livet.

7. Se det som en möjlighet att lära känna dig själv

Med detta menar vi inte att du ska resa själv för att hitta dig själv, utan mer att du ska tvinga dig ur din “comfort zone” och se världen ur ett nytt perspektiv. Att resa solo är något av det bästa man kan göra för att lära känna sig själv. Här finns ingen annan som bestämmer eller planerar din dag, det finns oftast heller ingen annan som löser problem som uppstår.

Att resa solo innebär också att du slipper kompromissa om aktiviteter, mat och annat. I vanliga fall kompromissar vi väldigt ofta med kolleger, vänner och familj för att alla ska vara nöjda, men på en solo-resa finns det bara en person som ska vara nöjd och det är du själv.

Lämna en kommentar