12 Saker att göra i Helsingborg

Foto av författare
Redaktionen

Helsingborg är den andra största staden i Skåne och kallas i folkmun för sundets pärla. Det finns mycket att göra i Helsingborg, både som turist och lokalbo och det händer alltid något roligt, särskilt under sommarhalvåret.

Om det är första gången du besöker HBG eller om du bara har slut på idéer och vill ha tips på aktiviteter, så har vi samlat ihop de 12 bästa sakerna att göra i Helsingborg som turist.

Strosa runt på Kullagatan

Kullagatan är navet i centrala Helsingborg och även om många butiker har flyttat ut till köpcentrumet Väla, så finns charmen kvar på kullagatan med kullerstenar, gamla butiker och massvis av caféer.

Här finns bland annat Fahlmans konditori, Petters gatukiosk, H&M och ett flertal andra butiker. Runtomkring Kullagatan finns även ett stort utbud av barer och restauranger.  

kullagatan i helsingborg
Foto: trabantos / Shutterstock.com

Besök norra hamnen

Norra hamnen är ett mysigt hamnområde väster om knutpunkten med många fina lägenheter och båtar.

I Norra hamnen ligger bland annat Dunkers kulturhus och precis bredvid ligger den populära badplatsen Gröningen, samt Fria Bad och kallbadhuset.

I norra hamnen kan man slå sig ner på mysiga uteserveringar och kaféer, köpa färsk fisk eller bara strosa runt längs med hamnen och andas in den friska luften och lyssna på vågorna från havet.

helsingborg aktiviteter
Foto: Shutterstock

Ta en 50-tals fika på Ebbas Fik

Att fika hör ju till oavsett var i Sverige man åker och då kan det vara extra spännande att besöka ett unikt café så som Ebbas fik i Helsingborg.

Detta charmiga café bjuder in på en tidsresa tillbaka till 50-talet med riktiga retrovibes och fantastiska kakor och gott kaffe. Om du gillar att fotografera, så bjuder den härliga inredningen på många fina motiv.  

ebbas fik i helsingborg
Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Utforska Kärnan

Kärnan är Helsingborgs stolthet och den mest besökta sevärdheten i staden. Kärnan är ett medeltida vakttorn, som ingick i Landborgen. Kärnan byggdes redan under 1300-talet och har varit en viktig del av Helsingborgs historia.

Uppifrån tornet får man dessutom en fantastisk utsikt över hela staden. Kärnan tillhör absolut en av platserna man bör skriva ner på sin lista över saker att göra i Helsingborg.

kärnan
Foto: Shutterstock

Se Mariakyrkan

Denna kyrka är en klassisk sevärdhet i Helsingborg. Mariakyrkan härstammar ända sedan 1300-talet och bjuder således på mycket historia både stadens historia och kristendomens historia i Sverige.

Kyrkan är öppen för allmänheten och om man gillar vackra religiösa byggnader kan vi varmt rekommendera Mariakyrkan i Helsingborg.

att göra i helsingborg
Foto: Shutterstock

Besök Fredriksdals friluftsmuseum

Åk tillbaka i tiden och upptäck hur Helsingborg såg ut förr och hur samhället fungerade. Än idag visar man upp gamla butiker där man fortfarande säljer traditionella och lokala råvaror och produkter.

Fredriksdals friluftsmuseum är också väldigt känd för sin teater – Fredriksdalsteatern, som under sommarmånaderna agerar värd för flera teaterföreställningar. Parken har även en botanisk trädgård och skånska djur.

Om du åker till Helsingborg med Barn, så är ett besök på Fredriksdals Friluftsmuseum bland det bästa man kan göra i Helsingborg.

helsingborg sevärdheter
Foto: Shutterstock

Shoppa på Väla

Gillar man shopping ska man åka till Väla centrum som ligger strax utanför Helsingborgs.

Väla är ett av Sveriges största shoppingcentrum och här finns hundratals butiker att kika i. Restaurangtorget är även det imponerande och bjuder på stor variation av internationella restauranger.

Du tar dig enkelt till Väla med buss 22 från Knutpunkten i centrala Helsingborg.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Väla Centrum (@valacentrum) on

Besök Sofiero slott

Norr om centrala Helsingborg ligger Sofiero slott, som byggdes på beställning av Oscar II. Slottet stod färdigt 1876 och sedan dess har man förvandlat slottsområdet till en fantastisk attraktion med tusentals växter och blommor.

Slottsparken utnämndes till Europas vackraste år 2010. Här finns även en gourmetrestaurang som serverar fantastiska maträtter.

sofiero slott i helsingborg
Foto: kimson / Shutterstock.com

Dunkers Kulturhus

Gillar man konst och kultur ska man bege sig till Dunkers Kulturhus i Norra hamnen. Utställningarna skiftar med jämna mellanrum, men kvalitén på utställningarna håller alltid en hög standard och personalen är verkligen passionerad för sitt arbete på kulturhuset.

Planerar man att besöka Kärnan, Dunkers och Fredriksdalsmuseet kan det vara en god idé att skaffa det så kallade kulturkortet, som ger billigare pris på nämnda sevärdheter.

På baksidan av Dunkers vid kvickbron finns en rund plattform där man kan ställa sig i mitten och höra sitt eget eko när man pratar.

dunkers kulturhus i helsingborg
Foto: trabantos / Shutterstock.com

Sola och bada på Tropical Beach

Helsingborg är känt som sundets pärla och både centralt och runtomkring finns ett flertal sandstränder och badplatser som är värda att besöka under sommaren.

Tropical Beach är en av dessa stränder i Helsingborg, som gjort sig särskilt känt för sin tropiska atmosfär med färsk juice och palmer som svajar i takt med havsbrisen.

Fria Bad och Gröningen är två andra populära platser för sol och bad i Helsingborg.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Emilie Wagner? (@emiliemhw) on

Gå på fotbollsmatch

Helsingborgs IF, även kända som HIF är en av Sveriges mest klassiska fotbollsklubbar med en historia som går tillbaka till 1907 när klubben grundades.

Olympia heter arenan där laget spelar och för närvarande spelar HIF i Allsvenskan och bjuder därmed på svensk toppfotboll.

olympia
Foto: Antony McAulay / Shutterstock.com

Tura till Helsingör

Att ta en dagstur till Helsingör är ett måste att göra i Helsingborg.

Färjan över till Danmark tar endast 20 minuter, och på andra sidan väntar en liten mysig stad med trevliga restauranger och kaféer, butiker och korvstånd som säljer dansk pölse.

Båten avgår från Knutpunkten och kostar cirka 50 kronor tur och retur för en vuxen. Läs mer om vad som finns att göra i Helsingör.

att göra i helsingborg
Foto: Kiev.Victor / Shutterstock.com

Att göra i Helsingborg när det regnar

 • Shoppa på Väla
 • Besök Dunkers
 • Gå på Bio på Filmstaden
 • Spela Laserdome
 • Bowla
 • Gå på Pubrunda

Att göra i Helsingborg med barn

 • Gå på Dunkers kulturhus
 • Låt barnen leka loss på busfabriken
 • Spela en omgång Laserdome
 • Testa på Breakout Sweden (rymningsspel)
 • Bowla på Olympa Bowling
 • Åk en tur på inomhusbanan för gokart
 • Upplev Toy World
 • Hoppa loss på trampolinparken Jumpyard

Andra saker att göra i Helsingborg

 • Spana in det vackra rådhuset och dess arkitektur
 • Bada på Kallbadhuset (Kallis)
 • Skridskoåkning på Olympiarinken
 • Se Körsbärsblomningen i Furutorpsparken
 • Ta en promenad i fridfulla Jordbodalen
 • Ta en promenad genom Pålsjö skog
 • Besök den årliga Antikmässan
kallbadhuset i helsingborg
Foto: Shutterstock

Har du fler tips på saker att göra i Helsingborg? Lämna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar