Reseetikett – 8 Oskrivna (men viktiga) regler på flyget

Foto av författare
Redaktionen

Att respektera sina medresenärer och visa allmänt hyfs borde vara något som är självklart, tyvärr verkar inte alla resenärer dela den här synen. Här kommer 8 oskrivna regler som alla borde följa när man flyger.

Det är Skyscanner som har tagit fram denna guide med riktlinjer och enkla tips för hur man ska bete sig på ett flygplan.

1. Vänta på din tur vid boarding

Det finns en anledning till att man delar upp boardingen i grupper – att undvika trängsel och rusning i flygkabinen och för att göra det smidigare för alla. Oavsett om du tränger dig eller inte kommer det ändå ta lika lång tid innan alla har boardats. Har inte din sektion ropats ut? Sitt ner och vänta i lugn och ro, att stressa leder bara till dålig stämning och att det möjligen tar längre tid för boardingen att bli klar.

2. Kom förberedd

Detta är något som vana flygresenärer oftast brukar ha koll på och något som andra resenärer borde ta efter. Ha alltid dina dokument lättillgängliga; passet, boardingkort och andra relevanta dokument ska vara enkla att plocka fram. Det är alldeles för vanligt att folk slösar på andras tid och bildar köer bara för att de är dåligt organiserade.

Gör dig själv och andra en tjänst – kom förberedd!

3. Den som sitter i mitten får armstödet

Är du en av dem som bråkar om armstödet? Isåfall kan du sluta upp med det nu, den som får mittenplatsen har den sämsta platsen. Där finns inget fönster, ingen luft från mittengången och man tvingas sitta ihopklämd mellan två andra personer. Armstöden fungerar som en slags gräns för ditt sätes utrymme – håll dig därför innanför denna gräns.

4. Det är okej att hälsa på dina stolsgrannar

Att hälsa är vanligt vett och etikett, trots detta så händer det ofta att det blir stel stämning ifall man hamnar bredvid någon man inte känner på ett flygplan. Ett enkelt sätt att lätta på stämningen kan vara en simpel hälsning eller lite kallprat (ni ska trots allt sitta bredvid varandra i flera timmar).

Men kom ihåg, lagom är ordet du bör ta med dig här, det är inte alla som uppskattar att prata med främlingar och det är viktigt att respektera detta.

5. Fråga innan du fäller bak sätet

Vissa tar för givet att man ska fälla bak sätet och även om du anser att du har rätt till detta, så kan du ändå visa lite vanligt hyfs och fråga den som sitter bakom dig ifall det är okej. Dessutom kanske personen bakom dig behöver platsen för stunden och då är det inte särskilt schysst att fälla bak sätet utan att fråga först.

6. Respektera dina medpassagerare

  • Ska du sträcka på dig, gör då detta utan att störa någon annan
  • Behåll skorna på
  • Behåll kläderna på
  • Vänta med manikyren och sminkandet till hotellrummet
  • Ska du se på film eller lyssna på musik? Använd hörlurar!
  • Håll en normal samtalston
  • Ha koll på dina barn
  • Skippa nagelfilning, nagelklippning, tandborstning och liknande saker som hör hemma bakom stängda toalettdörrar.

7. Följ strömmen

Precis som i rulltrappor och tunnelbanan så gäller den oskrivna högerregeln om man tänker stå still. Din väska bör inte heller blockera någon från att komma förbi.

8. Det är okej att göra fel

Kom ihåg att det är okej att göra fel eller att glömma något ibland. Vi är alla mänskliga och det viktigaste i dessa fall är att du ber om ursäkt och att du är ödmjuk. Trampar du någon på tårna till exempel, be om ursäkt. Råkar du gå in i någon, be om ursäkt.

Hade alla följt dessa oskrivna regler, så hade besöket på flygplatsen och resan gått så mycket smidigare för alla inblandade.

Lämna en kommentar