Bästa tipsen för dig som ska flyga gravid

Foto av författare
Redaktionen

Det är inte alla som har koll på vilka regler som gäller när man ska flyga gravid och beroende på vilket flygbolag kan reglerna faktiskt skilja sig en hel del.

Skyscanner har kartlagt vilka restriktioner de olika flygbolagen har och de flesta av dem tillåter gravida att flyga fram till och med vecka 36, men oftast behöver man kunna visa upp ett intyg så tidigt som efter vecka 28.

En avkopplande resa utomlands under en graviditet kan vara precis det som behövs innan man ställs inför småbarnslivets alla utmaningar. Däremot kan flygningen innebära extra stress för blivande mammor och restriktionerna kan skilja sig åt en hel del. Som exempel är det tillåtet att flyga fram till och med vecka 36 med Finnair medans Air France inte har några regler kring det alls.

Cirka hälften av flygbolagen i Skyscanners kartläggning tillåter gravida att flyga fram till och med vecka 36. De skandinaviska flygbolagen SAS och Norwegian är något mer generösa och tillåter resor fram till och med vecka 38. Thai Airways har hårdast restriktioner med en gräns på vecka 34.

Detta är något som är viktigt att kolla upp innan flygresan eftersom det annars kan innebära att man inte får åka med. Dessutom kräver de flesta flygbolagen att man har ett medicinskt intyg från en läkare redan efter vecka 28.

För att hjälpa gravida resenärer ytterligare har Skyscanner tillsammans med niobarnsmamman Madeleine Ilmrud tagit fram några extra tips för gravida resenärer.

Här är Madeleines sex bästa tips för dig som ska flyga gravid:

Innan resan:

1) Majoriteten av flygbolagen rekommenderar att man inte reser ensam efter vecka 28. Detta är ett bra tips som bör följas. Reser man med sällskap har man alltid hjälp nära till hands ifall något oväntat skulle ske (eller bara vara din personliga assistent som ser till att du har allt du behöver)

2) Ett annat bra tips innan resan är att dubbelkolla så att läkarintyget också gäller returresan. Nämn därför alltid båda datumen när du träffar din läkare.

Under resan:

3) Spänn inte fast bältet för hårt när du flyger och fäst det helst lite högre upp än du brukar göra.

4) Det gäller också att hålla igång blodcirkulationen under längre flygresor. Två tips för detta är att sätta på sig ett par stödstrumpor och att man masserar benen med jämna mellanrum. Om det finns möjlighet så välj också en plats bredvid gången, det hjälper mycket att röra på sig.

5) Precis som för personer som inte är gravida är det bra att dricka mer vatten än vanligt när man flyger. Men välj bort kolsyrade drycker om du är gravid, speciellt när du flyger. Kolsyrad dryck kan nämligen påverka lufftrycket negativt.

6) Res i sköna kläder, det underlättar resan väldigt mycket.

Läs mer om Madeleines erfarenheter av att flyga gravid och de bästa tipsen på hennes blogg.

flyg gravid

Lämna en kommentar