14 Natursköna platser i Albanien

Foto av författare
Redaktionen

Albanien är lite av en dold pärla i Europa och ett utmärkt resmål för alla som gillar vandring, charmiga små byar och orörda stränder. Som om inte det vore nog, så är Albanien även ett av Europas mest prisvärda destinationer där vi svenskar får mest för våra pengar.

Det finns massor av vackra platser att besöka i Albanien och här nedan kan du se några av höjdpunkterna som du kan skriva upp på din bucketlist!

Vjosa Wild River National Park

Vjosa blev historisk genom att bli Europas första “Wild River National Park” den 15 mars 2023. Det är en av Europas sista vilda floder och här kan man bland annat åka med på ett fartfyllt rafting-äventyr.

Vjosa Wild River National Park
Vjosa Wild River National Park. Foto: Martin Mecnarowski/Shutterstock

Gjipe beach

Gjipe Beach är inte direkt någon okänd pärla, men en väldigt vacker strand som förstås förtjänar att nämnas när man listar natursköna platser i Albanien. Stranden nås till fots eller med båt och för den som önskar att vara kvar över natten, så är det möjligt att sova kvar i tält på campingen. Att vakna upp på Gjipe Beach är en oförglömlig upplevelse!

Gjipe beach
Gjipe beach. Foto: Zdenek Matyas Photography/Shutterstock

Syri i Kaltër

Syri i Kaltër, även känd som blå ögat är en vacker plats att åka till på dagsutflykt från turistorten Saranda. Namnet kommer ifrån den blåa färgen i vattenkällan med vatten som bubblar upp till ytan. Det är alltid kallt i vattnet, cirka 13 grader, så det är ingen plats där man njuter av att bada, utan det är främst en fröjd för ögat att besöka Syri i Kaltër.

Syri i Kaltër
Syri i Kaltër. Foto: trabantos/Shutterstock

Theth Nationalpark

Theth Nationalpark är en av Albaniens vackraste platser och lockar vandrare från hela världen, som önskar att utforska en till största del orörd del av Europa. I byn Theth finns både vandrarhem, hotell och restauranger och många utgår därifrån och gör sedan dagsvandringar längs olika vandringsleder i nationalparken.

Theth Nationalpark
Theth National Park. Foto: Lenar Musin/Shutterstock

Komansjön

Komansjön bjuder på en fjordliknande upplevelse i norra Albanien med storslagna berg, vars bergsväggar sträcker sig högt ovanför den klara sjön med turkost vatten.

Båttur längs Komansjön
Båttur längs Komansjön. Foto: Andrii Marushchynets/Shutterstock

Valbonadalen

Valbonadalen är en naturskön plats i norra Albanien som är en del av de albanska alperna. Här väntar fina vandringsleder med storslagen natur som till största del är helt orörd. Den mest klassiska vandringen är den som går mellan Valbona och Theth.

Valbonadalen i Albanien
Valbonadalen i Albanien. Foto: Narda Gongora/Shutterstock

Osum Canyon

Osum Canyon är en flodravin i södra Albanien som är 26 kilometer lång med en högsta höjd på 450 meter. Kanjonen formades för 2-3 miljoner år sedan och särskilt vackert är det under våren när kanjonen fylls av smältvatten.

Osum Canyon
Osum Canyon. Foto: Damian Ryszawy/Shutterstock

Tvillingöarna i Ksamil

Ksamil är ett populärt resmål för sol och bad med kristallklart vatten och vita sandstränder. Tvillingöarna är två obebodda öar som går att besöka över dagen. Kom gärna hit i maj månad eller i början av juni, alternativt i september då det är färre turister, så att man verkligen får njuta av denna vackra plats!

Tvillingöarna i Ksamil
Tvillingöarna i Ksamil. Foto: eyetravelphotos/Shutterstock

Llogara Pass

Llogarapasset är inget för den som är höjdrädd. Här väntar slingrande serpentinvägar som bjuder på makalösa vyer. Mest spektakulärt är det förstås om man sitter som passagerare och kan ta in alla vyer, istället för att behöva koncentrera sig på att köra bilen.

Llogara Pass i Albanien
Llogara Pass i Albanien. Foto: Uwe Seidner/Shutterstock

Grama Bay

Grama Bay är en mindre känd strand som längs kusten norr om Dhërmi. Den kan endast nås via båt och är därför inte lika lättillgänglig, till skillnad mot många andra stränder i Albanien.

Grama Bay
Grama Bay. Foto: Mari344/Shutterstock

Bovillagrottan

Bovillagrottan är en grotta som ligger ovanför Bovillasjön, norr om Tirana. Härifrån får man fantastiska vyer över landskapet och en spännande naturupplevelse.

Bovillagrottan
Bovillagrottan. Foto: Andrew Mayovskyy/Shutterstock

Rana e Hedhun

I norra Albanien ligger sanddynerna Rana e Hedhun, en vacker plats att besöka som är belägen söder om staden Shkodër.

Rana e Hedhun.
Rana e Hedhun. Foto: Kasakphoto/Shutterstock

Sotira waterfall

Sotira waterfall är ett vackert vattenfall i centrala Albanien, som ligger söder om byn Gramsh vid foten av Tomorriberget. Det tar en stund att köra längs grusvägen som går till byn Sotira från Gramsh. Därifrån har man sedan 1,5 timmes vandring ungefär och av den anledningen är det heller inte många turister som gör sig mödan att ta sig hit, men för den som gör det väntar ett spektakulärt vattenfall!

Sotira waterfall
Sotira waterfall. Foto: Edvin Rushitaj/Shutterstock

Llixhat e Bënjës

Llixhat e Bënjës, eller Benjas termalbad som vi skulle säga på svenska är en rofylld plats med varma bad i heta källor. Enligt legenden har vattnet helande egenskaper och lokalbefolkningen har badat här sedan urminnes tider.

Llixhat e Bënjës
Llixhat e Bënjës. Foto: everst/Shutterstock

Lämna en kommentar