Vackra platser i Italien

Foto av författare
Redaktionen

Italien är ett av världens mest besökta länder och här finns alltifrån paradisstränder och sjöar till berg och dalar. Här är 15 natursköna platser i Italien som alla borde få chansen att uppleva åtminstone en gång i livet.

I den här artikeln har vi valt att enbart lista natursköna platser, därav finns det inga italienska städer med på listan, även om det finns gott om pittoreska städer och byar i Italien som också kan klassas som vackra platser.

Maddalenaarkipelagen, Sardinien

I den norra delen av Sardinien finns Costa Smeralda, även känd som Smaragdkusten och Italiens motsvarighet till Karibien. Maddalenaskärgården är en arkipelag i Bonifacio-sundet mellan Sardinien och Korsika som består av många fina små öar med paradisstränder och turkosa laguner som nås med båt.

Sandstrand i Maddalenaskärgården
Sandstrand i Maddalenaskärgården. Foto: Stefano Zaccaria/Shutterstock

Lago di Braies, Sydtyrolen

Braiessjön är ett av Italiens mest besökta turistmål och nämns ständigt som en av Italiens vackraste platser. Sjön är belägen i Dolomiterna och har bland annat fått sin berömmelse genom reseinfluencers och den italienska TV-serien, Un passo dal Cielo.

Lago di Braies
Lago di Braies. Foto: princeztl/shutterstock

Cascate del Serio, Lombardiet

Seriofallen är Italiens högsta vattenfall och det näst högsta i hela Europa. Vad som gör denna plats än mer speciell är att man enbart kan se det forsande vattnet fem gånger om året i samband med att man öppnar upp Barbellinodammen. Mellan månaderna juni och oktober öppnas dammen upp under fyra söndagar och en lördag.

Cascate del Serio
Cascate del Serio. Foto: Daniele Novati/Shutterstock

Val d’ Orcia, Toscana

Val d’ Orcia är en av Europas vackraste platser vars böljande kulturlandskap lockar tusentals turister varje år. Den toscanska solen lyser upp de grönskande kullarna och de många små pittoreska byarna.

Val d’ Orcia
Val d’ Orcia. Foto: Gaspar Janos/Shutterstock

Gardasjön

Gardasjön är ett klassiskt resmål i Italien som på senare år profilerat sig som en cykeldestination. Här cyklar man längs sjön i olika nivåer med hisnande vyer innan man kommer till nästa charmiga småstad för ett stopp.

Cyklist vid Gardasjön
Cyklist vid Gardasjön. Foto: Umomos/Shutterstock

Scala dei Turchi, Sicilien

Scala dei Turchi är en naturskön plats på Sicilien som är särskilt känd för sina vita klippor som avger ett bländande ljus när solen ligger på. Förr i tiden var detta ett populärt tillhåll för pirater, men numera kommer besökare hit för att njuta av sol och bad i en vacker miljö med kristallklart vatten.

Scala dei Turchi
Scala dei Turchi. Foto: ValerioMei/Shutterstock

Terme di Saturnia, Toscana

Vattnet i Saturnias termalbad sägs ha helande egenskaper tack vare högre halter av calcium och magnesium. Det är en populär plats att besöka och det varma vattnet värms upp naturligt av en närliggande vulkan.

Terme di Saturnia
Terme di Saturnia. Foto: fokke baarssen/shutterstock

Lago di Carezza, Dolomiterna

Carezzasjön är en annan vacker sjö i norra Italien, som inte ligger alltför långt ifrån Braiessjön. Till skillnad från Lago di Braies är Lago di Carezza inte lika känd, vilket innebär att det är färre besökare här. Vandringsled finns som går runt sjön.

Lago di Carezza
Lago di Carezza. Foto: martim zamarski/shutterstock

Comosjön

Comosjön är en av Italiens vackraste sjöar och ett resmål där världens elit och kändisar samlats under många års tid. Här finns klassiska turistorter som Varenna, Bellagio och Menaggio, som alla är otroligt vackra och pittoreska.

Promenad vid Comosjön. Foto: Dmitry Pistrov/Shutterstock
Promenad vid Comosjön. Foto: Dmitry Pistrov/Shutterstock

Piani di Castelluccio, Umbrien

Vad som en gång var en glaciärsjö är numera en grönskande platå som omges av höga bergstoppar. Som vackrast är det att besöka området i slutet av juni till mitten av juli då landskapet förändras till ett hav av blommor. Här finns även en av de högst belägna byarna i bergsmassivet Apenninerna, Castelluccio di Norcia.

Castelluccio di Norcia
Castelluccio di Norcia. Foto: RudiErnst/Shutterstock

Blå grottan, Kampanien

Blå grottan är en havsgrotta på ön Capri som är särskild känd för sitt blåa ljus som skimrar då solljus lyser in i grottan genom havsvattnet. Under romartiden var detta en populär badplats och numera åker turister in i grottan med små båtar för att uppleva ljusfenomenet.

Blå grottan, Capri
Blå grottan, Capri. Foto: Takashi Images/Shutterstock

Cascata delle Marmore, Umbrien

Cascata delle Marmore är ett annat italienskt vattenfall som förtjänar mer uppmärksamhet. I området finns flera vandringsleder där man får olika vyer över Marmorfallen, som är dess svenska namn. Vattenfallet är ett arv från romartiden då romarna skapade detta konstgjorda fall, som än idag är det högsta konstgjorda fallet i världen.

Cascata delle Marmore
Cascata delle Marmore. Foto: Richard Semik/Shutterstock

Grotta della Poesia, Apulien

Grotta della Poesia är en naturlig havspool i Apulien, där man kan njutav av ett oförglömligt dopp. Den naturliga poolen är belägen på Itlaiens sydöstra klack och är ett fint utflyktsmål från städerna Brindisi och Lecce.

Grotta della Poesia
Grotta della Poesia. Foto: Essevu/Shutterstock

Lago di Sorapis, Dolomiterna

Lago di Sorapis är en naturskön plats i Dolomiterna som är belägen 1925 meter över havet. Hit kommer man endast till fots via eller heliktoper. Sorapissjön är särskilt känd för sin starka turkosa färg, som kommer ifrån glaciärdamm.

Lago di Sorapis i Dolomiterna
Lago di Sorapis i Dolomiterna. Foto: Phoenixproduction/Shutterstock

Vulkanen Etna, Sicilien

Etna är Europas högsta aktiva vulkan och här väntar en spännande vandring bland kratrar och lavastenar i ett månliknande landskap på Sicilien.

Vulkanen Etna, Sicilien
Vulkanen Etna, Sicilien. Fotograf: xamnesiacx84/Shutterstock

Lämna en kommentar