Här är länderna där svenskar får mer för sina pengar

Den svenska kronan har försvagats mot många av världens valutor. Detta märks extra mycket i länder som har en dollarekonomi eller som använder Euro, där den svenska köpkraften minskat betydligt.

Men trots en svag krona och hög inflation finns det länder där svenskar alltjämt kan få mycket valuta för sina pengar. Vill du ha stark köpkraft när du reser som svensk är det till något av dessa länder som din nästa resa ska gå till.

Sydafrika

Den svenska kronan har stärkts mot den sydafrikanska randen med fem procent under ett års tid. Dessutom har inflationen inte varit lika hög här som iandra länder. Därmed får svenskar mer för sina pengar under sin vistelse i Sydafrika.

Kapstaden i Sydafrika
Kapstaden i Sydafrika. Foto: kavram/Shutterstock

Kuba

Den första januari 2021 infördes den nya valutapolicyn på Kuba, vilket innebär att den gamla valutan Kubansk konvertibel peso slopades, likväl som den konvertibla pesons fasta växlingskurs som motsvarande 1 amerikansk dollar. Därefter har den kubanska valutan tappat rekordmycket i värde och därför har Kuba nu blivit rekordbilligt för utländska att besöka, inklusive svenskar.

Havanna, huvudstaden på Kuba
Havanna, huvudstaden på Kuba. Foto: possohh / Shutterstock.com

Argentina

Argentina är ett annat land där den lokala valutan tappat mycket i värde jämfört med världens valutor, inklusive den svenska kronan. Sedan augusti 2023 har den argentinska peson tappat 2/3 i värde och per dagens datum är 1 argentinsk peso lika med 0,012 svenska kronor.

Flygresan är det som gör resan till Argentina dyrare än till resmål som ligger närme, men väl på plats får svenskar väldigt mycket valuta för sina pengar. Har man med sig dollar och växlar in till “blue dollar rate” så gör man till och med en vinst på sin valutaväxling.

Ett par som dansar argentinsk tango i Buenos Aires
Ett par som dansar argentinsk tango i Buenos Aires. Foto: BonnieBC/Shutterstock

Japan

Den lokala valutan Yen har försvagats mot den svenska kronan under året. Därmed får svenskar mer för sina pengar här. Anledningen till att Japans valuta försvagats har att göra med landets låga räntor samtidigt som Sverige och många andra länder har höjt sina räntor.

1 Yen är lika med 0,068 Svensk krona den 22 februari 2024. Det är den lägsta nivån på fem år. På ett år har den svenska kronan stärkts mot Japans valuta med hela 11.31%.

Himeji-slottet och körsbärsblommor på våren
Himeji-slottet och körsbärsblommor på våren i Japan. Foto: Sean Pavone/Shutterstock

Laos

Den lokala valutan Kip har tappat 20% i värde jämfört med den svenska kronan under året som har gått. Tittar man under en femårsperiod har Laos valuta tappat över 50% i värde. Svenskar som reser till Laos har därmed en ökad köpkraft. Dessutom har Laos betydligt lägre levnadskostnader generellt.

Buddhistiska munkar i Laos
Buddhistiska munkar i Laos. Foto: FeyginFoto/Shutterstock

Vietnam

Den lokala valutan i Vietnam heter Dong och den har försvagats något under året som har gått, vilket gör det billigare för svenskar att semestra i landet. Inflationen har också varit lägre än den vi har haft i Sverige, vilket innebär att priserna inte har ökat riktigt lika mycket, även om en viss ökning har skett.

Golden Bridge i Da Nang
Golden Bridge i Da Nang. Foto: Hien Phung Thu/Shutterstock

Egypten

På två år har det egyptiska pundet tappat ungefär hälften i värde mot den svenska kronan. Detta gör det väldigt billigt att besöka Egypten som svensk. Här finns pyramider, lyxresorter och fantastisk dykning.

Turkiet

Under flera års tid har svenskar fått mycket valuta för sina pengar under sin vistelse i Turkiet. Allt fler svenskar har därför valt att resa hit, då det är billigt och solsäkert. Sedan sommaren 2023 har den turkiska valutan tappat ungefär hälften i värde jämfört mot den svenska kronan.

Cleopatra Beach i Alanya, Turkiet
Cleopatra Beach i Alanya, Turkiet. Foto: Serhii Yushkov/Shutterstock

Australien

Under 2022 och 2023 var den australiensiska dollarn på den högsta nivån som den varit jämfört mot den svenska kronan på 5 år. Sedan 2023 har den australiska dollarn tappat ungefär 10% i värde jämfört med den svenska kronan.

En känguru vid Lucky Bay i västra Australien
En känguru vid Lucky Bay i västra Australien. Foto: John Crux/Shutterstock

Tjeckien

Den tjeckiska kronan har tappat något i värde mot den svenska kronan. Det i kombination med en lägre kostnadsnivå gör att vi svenskar får mer för pengarna när vi reser hit. Detta märks extra mycket ifall man reser utanför storstäderna och söker sig till mer lokala resmål, bortom Prag.

Utsikt över Mikulov i Tjeckien
Utsikt över Mikulov i Tjeckien. Foto: Dajahof/Shutterstock

Albanien

Den albanska valutan Lek har haft en stadig uppgång i värde jämfört mot den svenska kronan. Dock är priserna generellt sett väldigt låga i Albanien jämfört med i Sverige. Därmed har svenskar som reser dit en stark köpkraft där man upplever att man får mycket för sina pengar.

Ksamil i södra Albanien
Ksamil i södra Albanien. Foto: eyetravelphotos/Shutterstock

Lämna en kommentar