Äventyrsresa – något för dig?

Fler och fler söker sig mot äventyren och lämnar solstolen bakom sig. I den här artikeln får du veta lite mer ingående om vad en äventyrsresa är och vad du kan förvänta dig och om det är något för dig.

Vad är äventyrsresor och passar det dig?

En äventyrsresa är en typ av niche-resa. Äventyrsresor kännetecknas av resrutter som går ”off the beaten track”, ett uttryck som kännetecknar resande på lite mindre populära platser dit charterturister oftast inte hittar.

Överlevnadskurser, expeditioner och safari kan kategoriseras som äventyrsresor, men också cykling, paddling, vandring, volontärarbete eller matlagning kan vara del i en äventyrsresa.

Äventyrsresor var tidigare populärt hos singlar och de flesta reste ensamma, antingen som del i en grupp eller helt själva.

I takt med att resandet utvecklats reser det idag både familjer, par och gamla som unga på äventyrsresor. Utbudet är så pass stort att det nuförtiden är lätt att hitta en nivå och typ av äventyrsupplevelse som passar de allra flesta.

Äventyrsturism är ett begrepp som kan används som substitut för äventyrsresande och de två uttrycken har i princip samma betydelse och innebörd.

Är äventyrsresor fysiskt krävande?

Inte nödvändigtvis. För att benämnas äventyrsresa bör resan innehålla följande tre komponenter

  • Fysisk aktivitet
  • Kulturutbyte
  • Kontakt eller närhet med naturen

Att vara fysisk aktiv behöver i det här fallet inte betyda att bestiga ett berg eller cykla 80 kilometer på en dag. Att pulsen stiger och man ”kommer igång” är fullt tillräckligt, vilket kan liknas med att gå i trappor eller ta en rask promenad.

Att lära sig om landets kultur, dess folk, språk eller traditioner kan ses som exempel på kulturutbyte. På resans gång kan det ta sig uttryck i till exempel språklektioner, matlagningskurser eller att umgås och utbyta erfarenheter med någon från trakten.

Äventyrsresor kännetecknas också ofta av nyfikenhet och ofta lite udda resmål där man har en chans att komma nära naturen. Detta gäller såväl i välkända som mindre kända länder och med olika grader av utvecklingsnivå inom turism.

För mer fokus på fysisk aktivitet finns det träningsresor som kan delas in i resor som antingen avser en speciell tävling eller mer motions inriktad träning i samband med sin resa.

Varför åka på en äventyrsresa?

Kort och gott, för att få ut mer av din resa. På en traditionell solsemester hamnar du antingen på en charterdestination eller ett resmål som byggts upp kring turism. Kontakten med den lokala kulturen är minimal och du reser i en konstlad miljö.

Argumenten för att resa på en äventyrsresa är i många fall att resenären vill utanför sin så kallade ”comfort zone” och testa på något nytt. Även adrenalinkicken och känslan av upptäckande bortom de vanliga turiststråken anges som starka skäl.

Känner du igen dig i resonemanget ovan så kan en äventyrsresa vara något för dig.

Några avslutande tips:

  • En bra arrangör kan hitta något för alla, men var beredd på att infrastruktur och standard i vissa fall är långt ifrån vad man är van vid hemifrån.
  • Att resa i grupp kan ge en samhörighet och chans att dela upplevelsen med andra. Äventyrsresor passar utmärkt för gruppresor.
  • Äventyrsresor innehåller en mängd typer av aktiviteter. Leta runt så hittar du säkert något som passar som hand i handske!
  • Reser du med barn? Ta reda på hur destinationen i stort kan tillgodose dina behov när du reser med barn. Aktiviteterna är så klart viktiga att beakta, men även de grundläggande förutsättningar för  en familj på resa.

 

Vill du veta mer? Kika in på The Adventure Crowd och bläddra bland deras äventyrsresor i Asien.

Lämna en kommentar