8 öar att besöka under 2019

Foto av författare
Redaktionen

Nytt år, nya möjligheter och mängder av nya platser att besöka. Resetrenderna är många och varierande. Intresset för ekoturism ökar samtidigt som stadsweekends och solsemestrar fortfarande lockar mängder av resenärer från länderna som inte har särskilt många soldagar – vilket framför allt gäller norra Europa och Skandinavien.

Vi har tagit en närmare titt på några ö-destinationer som har stigit i popularitet och som troligtvis kommer att få se en ökad turism under året. Och med tanke på vad de har att erbjuda kommer det inte som någon överraskning. 

Gran Canaria, Spanien

Det här är en gammal goding som aldrig blir tråkig. Gran Canaria är en av de populäraste av de tretton Kanarieöarna som ligger utanför Spaniens kust. Trots att ön ligger långt ut på Atlantsidan är det en av de varmaste ochh solsäkraste destinationerna och passar alla typer av resenärer. Familjen som par och kompisgäng hittar något att göra på ön och det finns hotell för alla.

Den varierande naturen som består av både berg, öken, stränder och skog gör att det finns mängder av aktiviteter att välja mellan. Det är ett omtyckt resmål för svenskar och det finns flera svenska hotell och restauranger, till och med skolor och institut, vilket passar de som ibland vill ha en paus från den spanska kulturen.

Nusa Penida, Indonesien

När man åker till Indonesien är det ofta Bali som är destinationen. Sakta men säkert har de andra öarna blivit allt mer turisttäta, men Nusa Penida är ännu lite utav en gömd pärla. Precis som på de andra öarna kan man hitta både badstränder, vattenfall, regnskogar och yoga.

Naturen är relativt orörd och det finns fortfarande grottor som är outforskade, även om det rekommenderas att man bara besöker de som är säkrade, såsom Giri Putri-grottan. Det är definitivt en ö för de som söker lite mer aktivitet och som gillar att vistas i naturen. 

Medeltemperaturen är 24 grader och det är varmast mellan oktober och november. Mest nederbörd är det i januari då det också är som kallast med en medeltemperatur på 22 grader. Den genomsnittliga nederbörden i januari är 521 mm. 

Malta

Den lilla ön Malta i Medelhavet är till ytan sett lika stor som en fjärdedel av Öland. Trots det är det en ö som rymmer influenser från flera länder, modernitet och historia och som växer i popularitet. Malta består av flera olika öar varav Malta, Gozo och Comino är de mest besökta.

Gozo är platsen man ska besöka om man vill vandra i naturen och upptäcka mindre exploaterade platser, medan Malta är den moderna delen. Det är här man hittar nattlivet, restauranger och det största turistutbudet.

Malta har blivit en hubb för internationella företag och flera svenska företag inom spelsektorn har sin bas där. Svenska ninjacasino.com startade upp på ön 2016 och blev kända för sin spelmodell ”Pay N Play”, vilket innebär att du betalar för det du spelar för och därmed slipper att skapa ett användarkonto för att spela på spelautomater, bordsspel eller något annat spel. 

Malta

(“Cospicua – Malta – Travel photography” (CC BY 2.0) av Giuseppe Milo (www.pixael.com).)

Öns företagsklimat har gjort att flera svenskar har valt att bosätta sig där, vilket har gett upphov till att det finns flera restauranger, butiker och attraktioner med personal som pratar svenska. 

Hvar, Kroatien

Trots att Kroatien har en rik kultur och historia, och har minst lika varmt väder och vatten som grannlandet Italien, har det alltid hamnat vid sidan av de andra Medelhavsländerna. På senare tid har det däremot ökat i popularitet och mycket tack vare att tv-serien Game of Thrones spelades in i Dubrovnik. Man har också sett ett ökat intresse för att besöka landets öar, varav Hvar är den populäraste.

Hvar bor drygt 11 000 människor och det är en ö som både har ett rikt nattliv och kulturella och historiska sevärdheter. Staden Hvar härstammar från medeltiden men har alla moderniteter som turisterna kan önska. Det är en av Kroatiens solsäkraste öar och det finns mänger av klippstränder för äventyrsbadarna. 

Dominikanska Republiken 

Är det sol och kritvita stränder man söker är Dominikanska republiken ett säkert, men för Sverige ett fortfarande ganska nytt, resmål. Ön är välbesökt av turister och man kan räkna med att träffa människor från världens alla hörn.

Några av världens vackraste stränder finns här, varav Playa Bávaro som är 30 kilometer lång och omgiven av azurblått vatten är en av dem. Stranden är fylld med koksnötspalmer och vid rätt vindförhållanden är det en omtyckt plats för vindsurfare och paragliding. 

Den om inte vill ligga på stränderna hela dagarna kan vandra i den naturskyddade parken Laguna De Bávaro eller åka på valskådning i Samanábukten. Det är också Karibiens bästa golfdestination och ön har flera gånger utsetts till en av världens förstklassiga golfdestinationer.

Det finns över 25 golfbanor för både rekreationsspelare och proffs. Punta Cana är populärast och består av 11 banor med naturliga hinder som vattenfall och palmer.  

Tobago

Till skillnad från många andra öar i Västindien har Tobago inte blivit lika exploaterad för turismen. Istället har man valt att satsa på ekoturism och på att främja öns inhemska kultur och mat och inte anpassa sig efter besökarna.

Det finns exempelvis inte en enda hotellkedja på ön, utan alla hotell är privatägda. Det är destinationen som passar den aktiva turisten som tycker om att cykla, klättra och vandra i naturen. Man kan gå på upptäcktsfärd i regnskogen och man kan dyka bland korallreven. Chokladälskaren kan besöka en stor kakaoodling som drivs av den svensk-tobagiske Duane Doves. 

(“Englishman’s Bay, Tobago” (CC BY 2.0) av David Surtees)

Ön har två årstider. Det råder regnperiod mellan juni och december och torrperiod mellan januari och maj. Den bästa resetiden är i början av våren, då torkan ännu inte har slagit till mot ön. Det går även att resa till ön under hösten och vintern, men man bör vara beredd på ostadigare väder. Har man inga problem med det, är ön minst lika vacker och om inte ännu grönare. 

Madagaskar

Det är få platser i världen som fortfarande är så outforskade som Madagaskar. Den afrikanska ön är den fjärde största i världen och har ett unikt natur- och djurliv.

Det upptäcks fortfarande nya arter som man aldrig har sett innan, och det finns liv här som inte finns någon annanstans. Det har fått många till att vilja besöka ön, samtidigt som man har ökat skyddet för att bevara den naturliga mångfalden. 

Madagaskar är utan tvekan ett resmål för den som gillar aktivitet och äventyr. Även om det finns vackra badstränder vid den sydöstra delen är det inte det som lockar mest.

Istället är det möjligheten att kunna paddla kajak i regnskogen och mangroveträsken, åka på safari och utforska nationalparkerna Montagne dÁmbre och Ankarana. Givetvis måste man se till att hälsa på lemurerna som frodas på ön, och som ofta är det första man tänker på när man pratar om Madagaskar. 

Lämna en kommentar