Magsjuk? Här är huskurerna som verkligen fungerar

Både hemma och under resan finns risken att bli magsjuk. Det kan vara alltifrån maginfluensa till matförgiftning. Oavsett vad det beror på är det aldrig särskilt trevligt för den som är drabbad.

Därför har vi samlat ihop huskurer som verkligen fungerar när man är magsjuk. Vi reder även ut vad man bör undvika när man är magsjuk.

1. Ingefära

Att äta eller dricka drycker med ingefära i har använts i tusentals år för att bota illamående och alla möjliga åkommor. Ingefära är antiinflammatorisk och lindrar både smärta och illamående. Det finns även ett flertal studier som visat att just ingefära är bra när magen är orolig.

Koka en kopp te med färsk ingefära, eller ät ingefära ifall det är möjligt.

2. Ät mat som är mild för magen

Bananer är väldigt milt för magen och rekommenderas vid magsjuka. Även rostbröd och ris är bra att få i sig när man är magsjuk. Detta då dessa livsmedel inte innehåller några kryddor som kan reta upp magen. Även smörgåsrån är att rekommendera, både för småbarn och vuxna.

3. Värmekudde / Vetevärmare

Värme är smärtlindrande och lugnande. Att använda en så kallad vetekudde eller vetevärmare är därför att rekommendera för dig som har en orolig mage. Värmen kan dessutom lindra illamående och få dig att slappna av och tänka på annat.

4. Pepparmint

Pepparmint är en utmärkt huskur mot magsjuka och illamående. Bara så lite som att lukta på pepparmint kan lindra besvären. Brygg gärna en kopp te med pepparmint.

5. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är surt och neutraliserar en orolig mage på ett utmärkt sätt. Den svåraste biten är så klart att få i sig äppelcidervinäger, då det minst sagt har en distinkt smak över sig. Ett bra tips är att blanda honung och äppelcidervinäger för att lättare få i sig en matsked.

6. Ta det lugnt med mat och dryck

Att hetsa i sig mat och dryck när man är magsjuk är ingen bra idé. Ta det istället lugnt och sippa på drycken och ta mindre tuggor. Ju långsammare desto bättre.

7. Barnmat och vätskeersättning

Barnmat är kanske inte det godaste man kan stoppa i sig, men det är absolut något som fungerar bra vid magsjuka. Barnmat innehåller inga starka kryddor eller massa konserveringsmedel. Det är därför lättare för magen att behålla barnmaten än vanlig mat. Vätskeersättning är nästan ett måste vid magsjuka, och det går bra att köpa färdig eller att göra egen.

Vill du göra egen vätskeersättning kan du ta en halv tesked med salt i en liter kokt och avsvalnat vatten eller vatten på flaska, tillsätt två matskedar socker och rör om. Ifall man inte gillar smaken går det bra att tillsätta honung.

Undvik detta när du är magsjuk

  • Kaffe (inte bra för magen)
  • Alkohol
  • Kryddig mat
  • Laktos (vissa får nedsatt förmåga att ta upp laktos vid magsjuka)
  • Fibrer
  • Fet mat

I övrigt bör man vila så mycket som möjligt och inte göra några fysiska aktiviteter. Använd mediciner sparsamt, vissa läkemedel har bieffekter och effekter som inte är så bra ifall man är magsjuk. Rådfråga din läkare ifall du är osäker om vilka läkemedel som går bra att ta i samband med magsjuka.

Lämna en kommentar