Lukla Airport – En av världens farligaste flygplatser

Foto av författare
Redaktionen

Lukla Airport (Tenzing-Hillary) är en av världens farligaste flygplatser. Den är belägen i Nepal, högt uppe bland Himalayabergen. Det är den flygplats i världen som är allra närmst till Mount Everest.

En kort landningsbana, dålig sikt, bergsterräng, hårda vindar och ett lågt lufttryck är alla farliga faktorer som komplicerar start och landning för piloter. Lukla Airport har alla dessa utmaningar och endast ett fåtal piloter i världen klarar av att landa här.

2008 kraschade Yeti Airlines Flight 103 in i berget ett par meter under landningsbanan. Piloten tappade sikten precis vid landning på grund av tjock dimma. Alla 16 passagerare omkom samt kabinpersonalen, endast piloten överlevde.

Landningsbanan på Tenzing-Hillary Airport. Foto: Luc Kohnen/Shutterstock

Landningsbanan på Lukla Airport är endast 527 meter lång, vilket gör det till en av världens kortaste landningsbanor. I jämförelse har flygplatsen i Frankfurt en landningsbana som är 4000 meter lång och den längsta landningsbanan på Arlanda är omkring 3300 meter lång.

Det är inte bara den korta sträckan som är utmanande för piloter, utan det krävs även navigation bland höga berg, utan moderna kommunikationstorn. Piloterna kan därför enbart förlita sig på sikten och sin egna flygförmåga.

Brist på radar och väderuppdateringar gör det svårt för piloterna att planera. Vädret kan skifta snabbt och även om det är soligt i Kathmandu så kan det vara regnigt, blåsigt och molnigt i Lukla, trots att det endast är 35 minuter bort med flyg.

Pilot som flyger in mot Lukla Airport
Pilot som flyger in mot Lukla Airport. Foto: Ehab Mousa / Shutterstock.com

Ankomst och Avresa

När landningen väl har påbörjats måste den avslutas. Det finns ingen möjlighet för planet att vända på grund av bergen som omger flygplatsen.

Om inte piloten lyckas sakta ner planet tillräckligt så väntar en krasch mot bergsväggen. För att assistera piloterna vid landning har landningsbanan en lutning på cirka 12%.

Ett plan som landar på Lukla Airport
Ett plan som landar på Tenzing-Hillary Airport. Foto: Boyloso / Shutterstock.com

Vid start har flygplanet endast en begränsad startsträcka. Därefter stupar det rakt ner och närmsta marknivå är belägen 600 meter nedanför landningsbanan.

Med andra ord är både start och landning ett potentiellt mardrömsscenario för den som är flygrädd. Här är det många passagerare som blir smått religiösa och ber till högre makter.

Olyckor vid Lukla Airport

Sedan 1973 har 11 olyckor inträffat vid Lukla Airport. De flesta olyckor har varit utan dödsfall. Den 14 april inträffade en olycka med ett mindre plan där tre personer miste sitt liv.

Ett kraschat plan. Foto: art of line / Shutterstock.com

Fakta om Lukla Airport

Flygplatsens officiella namn är Tenzing-Hillary Airport, vilket är en hyllning till Edmund Hillary och medföljande sherpa Tenzing som var först i världen med att dokumentera sin bestigning av Mount Everest.

I folkmun brukar man dock kalla flygplatsen för just Lukla Airport då den ligger i staden Lukla. Flygplatsen har IATA-kod: LUA och ICAO: VNLK.

Tenzing-Hillary Airport är belägen på 2846 meters höjd. Det går dagliga flyg hit från Kathmandu. Här påbörjar många sin expedition till Mount Everest. Årligen tar Lukla Airport emot omkring 150 000 resenärer trots sin lilla storlek och ökända rykte.

Lämna en kommentar