Klättrare måste ta med sitt bajs från Mount Everest

Foto av författare
Redaktionen

Bajsproblemet på Mount Everest har blivit värre och flera klagomål har kommit in. Mingma Sherpa, som är ordförande i kommunen Pasang Lhamu har blivit intervjuad av BBC där han säger “våra berg har börjat stinka”.

Uppskattningsvis finns det tre ton bajs mellan Camp one och Camp four. Chhiring Sherpa som är Chief Executive Officer för SPCC säger att ungefär hälften av all mänsklig avföring finns i området runt Camp four (South Col).

Flera klagomål har framförts av besökare som har hittat mängder av mänsklig avföring som ligger synlig på stenar längs vägen till Mount Everest. En del har till och med blivit sjuka efter att ha kommit i kontakt med avföringen.

Kommunen har därför infört en ny regel om att alla klättrare numera måste ta med sitt eget bajs tillbaka. Den kalla temperaturen hindrar nämligen avföringen från att brytas ner.

Everest Base Camp i Nepal. Foto: Vixit/Shutterstock

Vid Base Camp finns flera separata tält för att utföra sina behov. Bajset samlas då upp i tunnor, men så fort bestigningen av Everest påbörjas blir antalet platser där det är möjligt att utföra sina behov allt färre. Vissa platser har inte lika mycket snö och i början kan man därför gräva hål för sitt bajs.

Detta är dock inte möjligt när man kommer längre upp. Endast ett fåtal klättrare har med sig egna bajspåsar. Men nu har kommunen fått nog och man kräver därför att alla klättrare ska köpa bajspåsar och ta med sig sin egen avföring tillbaka.

Ett stort antal klättrare som gör sig redo att bestiga Mount Everest
Ett stort antal klättrare som gör sig redo att bestiga Mount Everest. Foto: itsWisut / Shutterstock.com

Bajsproblem är särskilt påtatligt vid South Col, som även är känt som camp four, vilket är precis innan man påbörjar stigningen mot toppen av Everest och Lhotse. Trots att campet är beläget på 7900 meters höjd så är det en del av berget där det inte finns särskilt mycket snö eller is, vilket gör att bajset syns extra tydligt.

Foto: kaetana/shutterstock

Det är inte bara avföring som är ett problem i området runt Everest, utan det förekommer mycket skräp. Flera kampanjer har genomförts för att uppmärksamma problemet och att samla in skräp. Varje år utför den nepalesiska armen en större uppstädningskampanj.

Lämna en kommentar