Kroatiens Valuta – Dagens valutakurs och mer info om kroatiska kuna

Foto av författare
Redaktionen

Ska du resa till Kroatien? Då kan det vara bra att känna till vilken som är Kroatiens Valuta. Man använder nämligen inte Euro, utan istället använder man sin egen valuta som heter Kroatiska kuna med valutakoden (HRK).

I den här artikeln kan du se dagens valutakurs, mer info om den kroatiska kunan och ifall det är bäst att växla innan man reser eller om det är bättre att ta ut pengar på plats. 

Allmän info om Kroatisk Kuna (HRK)

  • Namn: “hrvatska kuna” eller kroatisk kuna på svenska.
  • Valuta i: Kroatien
  • Införd: 1993.
  • Valörer: 1, 2, 5 och 25 kuna. och sedlar i 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1 000 kuna.
  • Delas i: lipa (motsvarar svenska öre) 100 lipa = 1 HRK. Finns i följande: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 lipa
  • Förkortning: Kn.
  • Valutakod: HRK.

Går det att betala med Euro i Kroatien?

På en del ställen kan man betala med Euro i Kroatien, exempelvis turistshoppar och vissa restauranger och hotell. Men det är inget vi rekommenderar. Växlingskursen man får är oftast dålig och det är inte heller säkert att man kan betala med Euro.

Normen är att använda kroatisk kuna när man betalar och det är också det som är det bästa.

Går det att betala med kort i Kroatien?

I Kroatien är det fortfarande “Cash is Kings” som gäller, men fler och fler ställen börjar nu att acceptera kortbetalning. Det är dock inget man ska räkna med. Det bästa är att man tar ut kontanter på plats i lokal valuta i någon av alla bankomater som finns.

Sen kan man alltid betala med kort i Kroatien där det är möjligt. Men det är rekommenderat att också ha kontanter på sig när man reser runt.

Är det bäst att växla till HRK innan resan eller inte?

Det är smidigt att växla pengar hemma i Sveirge, men sällan fördelaktigt. Växlingskontoren tar ut både provision och högre valutakurser än vad man får när man tar ut pengar på plats i bankomaten. Det är också det vi rekommenderar dig som ska resa till Kroatien.

Ta ut pengar på plats och välj att bli debiterad i HRKom den frågar ifall du hellre vill bli debiterad i SEK.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Kroatien, så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor

Här kan du läsa mer om kortet från Norwegian


Nyfiken på hur mycket en kroatisk kuna är värd jämfört med svenska kronor? Skriv in ett belopp så kan du omvandla kroatisk valuta till SEK efter dagens aktuella valutakurs.

Mer om Kroatiens valuta

Visste du att namnet “kuna” betyder mård på det kroatiska språket? Namnet på valutan har sin historia ända tillbaka till romartiden när skatterna betalades med mårdpälsar.

Genom tiderna sedan har man haft olika valutor beroende på vem som styrt området, men en kort period innan andra världskriget kom det på tal att man skulle införa en nationella valuta i Kroatien.

Och det gjorde man också, men den Oberoende kroatiska staten som stödde nazisterna föll under andra världskriget och som valuta började man då att använda jugoslaviska dinarer. I samband med Balkankriget när Jugoslavien föll blev det återigen den Kroatiska kunan som blev landets valuta.

Detta skedde 1994 och det är den Kroatiska centralbanken som ger ut Kroatiens valuta.

Kroatien valuta i olika valörer

Mynt: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 lipa (motsvarar våra svenska ören). Och 1, 2, 5 och 25 kuna.
Sedlar: 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1 000 kuna.

valuta-kroatien

Varför använder man inte Euro som valuta i Kroatien?

Precis som övriga EU-medlemmar har man gjort ett löfte att övergå till Euro och byta ut den kroatiska kunan i framtiden. Datum för detta finns dock inte, och en färsk undersökning från förra året visade också att mindre än hälften av kroaterna är för ett byte.

En annan anledning till att Kroatien inte har Euro som sin valuta är för att man inte uppfyller alla krav som finns för att ansluta till Euron.

Boka Hotell och Flyg

 

Har du fler frågor om Valuta i kroatien? Lämna då gärna en kommentar så svarar vi så gott vi kan!

Lämna en kommentar