Tips på hur du kan få kompensation vid försenade eller inställda flygresor

Försenade eller inställda flyg är inte bara tröttsamt, utan det kan också innebära komplikationer så som att man missar ett viktigt möte, jobbdagar eller sitt anslutande flyg bara för att nämna några omständigheter.

Vi på Destinavo.com har därför tagit fram det här inlägget i samarbete med Flightright.se, som erbjuder en lättanvänd och effektiv tjänst för att få ersättning när ens flyg är försenat eller inställt. I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om hur man går tillväga samt vilka regler som gäller för att man ska kunna få ersättning.

Regler kring ersätttning

Det är EU som fastställt vilka regler som gäller för flygbolagen. Dessa regler bestämmer hur mycket ersättning man har rätt till och när den ska betalas ut. Reglerna omfattar samtliga flygbolag som flyger ifrån en flygplats inom EU, eller om man startar utanför EU, men flyger till en plats inom EU om flygbolaget är registrerat i EU, Schweiz, Island och Norge.

Så här mycket kompensation har du rätt till när ditt flyg är inställt eller försenat

Det första kravet är att flyget blivit inställt eller försenat i minst 3 timmar. Om förseningen till slutdestination är kortare så kan man inte ansöka om ersättning. Därtill är det också hur lång flygresan är som bestämmer hur mycket man får. Ju längre resan är, desto mer i ersättning.

Sträcka Ersättning
Upp till 1500 kilometer 250 Euro
Längre än 1500 kilometer inom EU samt övriga flyg mellan 1500 och 3500 kilometer. 400 Euro
Övriga avstånd 600 Euro

 

Källa: konsumenteuropa.se


När ens flyg blir inställt är det samma siffror som gäller. Dessutom måste flygbolaget bistå med stöd och hjälp samt information. För dig som även har en hemförsäkring brukar det även vara möjligt att ansöka om ersättning via den utöver flygbolagets kompensation.

Det är inte bara pengar man har rätt till..

När ens flyg är försenat 2 timmar vid en flygresa på 1500 km eller kortare, så ska flygbolagen erbjuda gratis mat och dryck. Däröver ska man också få tillgång till telefon och få möjlighet att ringa 2 samtal och skicka 2 meddelanden.

Om flygresan är längre än 1500 km så ska det gå 3 timmar innan man har rätt till dryck och mat. Om flygresan är längre än 3500 km gäller 4 timmars försening för att få gratis dryck och mat.

Hur går man tillväga för att få ersättning?

Man kan kontakta flygbolagen på egen hand. EU:s regler ger dig rätt som konsument och flygbolaget är skyldiga enligt lag att betala ut kompensation ifall förseningsvillkoren är uppfyllda eller om flyget blivit inställt. Tyvärr har det dock blivit så att många flygbolag nekar ersättning tills man drar dem inför domstol, vilket kan leda till stora kostnader för privatpersoner.

Därför är det smidigare att använda sig av tredjepart, där vi rekommenderar Flightright. Dessa jobbar heltid med att vinna över flygbolagen och de har varit så pass framgångsrika att många flygbolag väljer att betala ut ersättning så fort ett krav kommer ifrån Flightright eftersom att de vet om att det är stor sannolikhet att de förlorar om ärendet går till domstol.

När du använder Flightright behöver du bara fylla i dina uppgifter och sen sköter dem resten.

flightright

När kan man inte få ersättning?

Om förseningen eller ett inställt flyg beror på väder eller orsaker som flygbolagen inte kan påverka, så som force majeur, så är de inte skyldiga att betala ut ersättning. Om det däremot beror på tekniskt fel eller på en annan försening, så har man rätt till kompensation.

Vad är flightright.se?

Flightright är ett företag som specialiserat sig på att erbjuda resenärer hjälp att få kompensation när flyg blivit försenade eller inställda. De sköter hela proceduren med att få ersättning och du slipper därmed att anlita en egen advokat.

Företaget startades 2010, så man har skaffat sig mycket erfarenhet inom området och hittills har man vunnit 98% av alla ärenden som gått till domstol. Flightright fick hjälp med att finansiera projektet av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Man arbetar aktivt för att stödja och se till att passagerarrättigheterna följs.

På sin hemsida har man även tagit fram all information som kan vara intressant när det kommer till inställda flyg eller försenade flyg och vilka regler som gäller. Utöver det har Flightright även kundservice som gärna svarar på frågor.

Hur går det till att använda Flightright?

Först går du in på deras hemsida – flightright.se och därefter kan du börja med att göra en uträkning. Du kan också direkt fylla i dina uppgifter och ansöka om kompensation. Det går snabbt att göra och tar inte mer än några minuter. Därefter får du en bekräftelse på att Flightright tagit emot ärendet.

Sedan tar dem det vidare till flygbolaget och kräver ersättning ifall villkoren är uppfyllda, och därefter är det upp till flygbolaget om de vill betala ut kompensationen direkt eller om de känner att de vill gå vidare till domstol.

När ärendet är avslutat får du besked av Flightright och ersättningen betalas ut om du hade rätt till kompensation.

Svar på vanliga frågor om att kräva ersättning

Kan man kontakta flygbolagen själv?

Absolut kan man göra det, men egentligen slösar man mestadels bort sin tid och energi. Flygbolagen är generellt motvilliga att betala ut eftersom att det rör sig om ganska mycket pengar. Därför är det inte ovanligt att svar uteblir.

Vad kostar det att använda Flightright?

Det är gratis att ansöka om ersättning via Flightright.se och de tar en titt på ditt specifika fall utan kostnad. De får sin vinst precis som du när man vinner mot flygbolagen. Man tar då ut en provision på 29,75% för att täcka sina kostnader, vilket är fullt rimligt med tanke på att man inte behöver göra något eller oroa sig över rättegångskostnader.

Hur lång tid tar det innan man får ersättning vid försenat flyg?

Det är svårt att svara på rak arm då det skiljer sig från fall till fall. Det kan ta allt ifrån någon vecka till ett par månader beroende på flygbolaget.

Vad behöver man göra efter att man skickat in ansökan?

Om allting är ifyllt som Flightright ber om vid ansökan, så behöver du inte tänka på det längre, utan de sköter allting från ögonblicket du skickat in dina uppgifter tills det att ersättning betalats ut eller inte. Man kan alltid kontakta deras kundservice ifall man har fler frågor om sitt ärende eller relaterade frågor.

Europa.eu kan du läsa mer om detta och , som har en bra översikt om när och om man kan få ersättning.

Lämna en kommentar