Ungerns Valuta – Ska man växla pengar innan resan eller inte?

Foto av författare
Redaktionen

Ska du resa till Ungern? Då kan det vara bra att känna till vilken valuta man använder i Ungern. Man använder inte Euro som betalningsmedel, utan istället har man sin nationella valuta som kallas för Forint (HUF).

I den här artikeln kan du läsa mer om Ungerns valuta, om det går att betala med kort och så klart hur mycket Ungerska Forint är värda jämfört med våra svenska kronor. Du får också svar på frågan ifall det är mest fördelaktigt att växla innan resan till Ungern eller inte.

Allmän fakta om Ungerska forint (HUF)

  • Namn: “Magyar Forint” på Ungerska, men på svenska säger man Ungerska Forint..
  • Valuta i: Ungern
  • Införd: 1946.
  • Valörer: 5, 10, 20, 50, 100 och 200 forint i mynt och 500, 1 000, 2 000, 5 000, 10 000 och 20 000 forint i sedlar.
  • Förkortning: Ft.
  • Valutakod: HUF.

Går det att betala med Euro i Ungern?

Både ja och nej. På en del restauranger och souvenirbutiker accepterar man Euro i turistområden. Även vissa hotell, men generellt kan man inte räkna med att kunna betala med Euro i Ungern. Om du kan betala med Euro i Ungern någonstans, så kommer växlingskursen dock att vara så pass usel att det inte blir värt att göra det.

Kort och gott – Det är mycket bättre att ta ut pengar på plats i den lokala valutan Forint.

Går det att betala med kort i Ungern?

I storstäder och turistområden är det inte ovanligt att man kan betala med kort i Ungern, men det är heller inte ovanligt att man inte kan betala med kort i Ungern. Svaret är alltså att man inte kan förvänta sig att kunna betala med kort, men det blir mer och mer vanligt. Det är dock fortfarande som det kända uttrycket “Cash is King” som gäller på många håll runt om i landet.

Är det bäst att växla till Forint (HUF) innan resan eller inte?

Växling av pengar hemma i Sverige är smidigt, men kan snabbt bli en dyr affär då växlingskontoren tar ut både provision samt en högre valutakurs. Det som är allra mest fördelaktigt är att inte växla pengar innan resan. Istället bör du ta ut pengar på plats i den lokala valutan. Glöm då inte att välja HUF ifall bankomaten frågar om du vill bli debiterad i SEK eller HUF:

I bankomaten får man en riktigt bra växlingskurs för det mesta när man väljer att bli debiterad i den lokala valutan. Svaret är alltså – Undvik att växla pengar innan resan och ta ut pengar på plats. 

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Ungern, så tar flera svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor

Här kan du läsa mer om kortet


Här nedan kan du se dagens aktuella växlingskurs och se hur mycket du får betala för valfritt belopp av Ungerska Forint (HUF). Skriv in det belopp du undrar över, så omvandlar det från SEK till HUF.

Mer om Ungerns valuta

För dig som vill veta mer om Ungerska forint så kan det vara intressant att känna till att man hade denna valuta i Ungern redan på 1300-talet. Den gick då under namnet Florentinus, som senare blivit till forint. Under åren 1867 och 1892 använde man också forint i Ungern som valuta i samband med Österrike-Ungern.

Efter det infördes en krona som var egen för dubbelriket, denna valuta hette Österrisk-Ungersk krona. Efter en inflation några decennier senare så blev det Ungerska kronan som blev valuta i landet. Denna använde man i nästan 10 år innan man ersatte den med ytterligare en annan valuta som heter Pengö.

Pengö hade man i 20 år innan man återigen bytade tillbaka till Ungerska forint. Pengö råkade ut för en hyperinflation år 1946 och samma år bytte man alltså till dagens valuta Ungerska forint (HUF).

Den som ger ut själva valutan är centralbanken i Ungern, som på ungerska heter Magyar Nemzeti Bank. Man har sitt kontor i den ungerska huvudstaden Budapest.

Om man jämför med svenska kronor och de senaste åren så kan man säga att ungerska forint har pendlat mellan 30-34 per svensk krona. Detta innebär lite grovt uppskattat att man får omkring 3000-3400 forint per varje svensk hundralap

Ungerska forint (HUF) i olika valörer

Mynt: 5, 10, 20, 50, 100 och 200 forint
Sedlar: 500, 1 000, 2 000, 5 000, 10 000 och 20 000 forint i sedlar.

valuta-ungern-forint

Varför använder man inte Euro som valuta i Ungern?

Precis som andra Eu-medlemmar så har Ungern ett löfte om att övergå till Euro i framtiden. Det finns dock inget utsatt datum för detta och så sent som förra året så uppfyllde man inte kraven för att få gå med i Euro-unionen. Den nuvarande regeringen har också sagt att man inte har några planer i nuläget att byta från Ungerska forint till Euro som Ungerns valuta.

Folkundersökningar visar att ungefär 50% av ungrarna är för att byta valuta medan andra halvan är negativ eller inte har någon åsikt.

Boka Hotell och Flyg

Har du fler frågor om Valuta i Ungern? Lämna då gärna en kommentar så svarar vi så gott vi kan på dina frågor!

Lämna en kommentar