Kombinera backpacking och volontärarbete i Asien

Foto av författare
Redaktionen

Backpacka och volontärarbeta i Asien – Kombinera nytta med nöje och få ut mer av din resa! Asien har ett stort utbud för dig som är intresserad av volontärarbete.

Svårt att välja rutt inför backpackandet i Asien? Letar du idéer för att komma lokalbefolkningen närmre och samtidigt lära känna resenärer från andra delar av världen? Att backpacka och volontärarbeta kan vara svaret! En kombination av de båda kan göra att du får ut mer av din resa och upplever saker du annars skulle missa. Volontärarbete kan innebära att man hjälper fattiga barn och vuxna, undervisar i skolor, berättar om mänskliga rättigheter eller volontärarbete med djur.

Vår samarbetspartner IndiGo Travel listar här fyra av sina favoriter och ger specifika reseråd och volontärtips för dig som är resesugen.

Volontärarbete på Filippinerna

Med sina 7 107 öar bjuder detta örike på ett äventyr i bästa Pippi Långstrump i Söderhavet stil. Ett efterhängset rykte om hög kriminalitet har dock avskräckt en del resenärer, men färska siffror visar på en nedåtgående trend vad gäller alla typer av brott, något som toppnoteringen på de 5 miljoner utlänningar som besökte Filippinerna under 2014 visar. Här gäller det att ta sig ut från de trånga städerna och istället uppleva landsbygden och livet på havet tillsammans med lokalbefolkningen.

Resor mellan de flesta öar är ofta korta och väl på land möts man av roliga bussar med färgglada motiv. Landskapet bjuder på kritvita stränder,berg, djungel och ett fantastiskt djurliv under ytan, lätt skådat med en vanlig snorkel och cyklop.

Att volontärarbeta i Filippinerna är ett relativt nytt fenomen. Behoven är dock väldokumenterade med höga inkomstskillnader och ett parlamentariskt system i utveckling som bakomliggande orsaker. Vårt tips är att alltid använda sig av en organisation och resebyrå för volontärresor till Filippinerna. Palawan är extra intressant och har en mix av upplevelser och behov som gör att backpacking och volontärarbete lämpar sig bra i kombination.

Väl på plats behöver du inte vara orolig för att inte bli förstådd, engelska är ett officiellt språk i Filippinerna.

Volontärarbete i Thailand

Kungariket i Sydostasien har länge varit ett favoritresmål för svenska barnfamiljer och partyglada “fullmoonare”. Med sin välutvecklade infrastruktur och täta flygavgångar är Thailand ett bra val för den som ännu inte hunnit med den där långresan på egen hand och vill ha ett land som vid problem har strukturen för att ta hand om sina turister. Sverige har i Bangkok sin största ambassad i Asien och thailändarna är ett väldigt hjälpsamt folk, kända för att ta väl hand om besökare. Ett säkert kort med andra ord!

Thailand har en uppsjö av hotell, resort- och äventyrsaktiviteter att bjuda på och när det kommer till volontärarbete finns det även här gott om alternativ. Tyvärr har volontärarbetet i Thailand, framförallt på turistorterna, ofta med inslag av djur, utnyttjats av aktörer som är ute efter att tjäna pengar på godtrogna turister. Att hitta ett volontärprojekt på plats kan vara svårt och vi rekommenderar alltid att man gör en ordentlig koll för att vara säker på att välja ett schysst projekt.

Extra plus för prisvärd och lättillgänglig mat dygnet runt samt visumfritt resande för svenskar.

volontarresa-backpacka-asien

Volontärarbete på Sri Lanka

Kanske har dina föräldrar, bekanta eller rentav du själv besökt Sri Lanka? På 70-talet var landet, som tidigare kallades Ceylon ett paradis lika hippt som självaste Goa!

En inrikeskonflikt satte dock stopp för turistandet och få besökare hittade till Sri Lanka, ända fram till år 2002 då man efter en tids lugn blev ense och konflikten upphörde. Idag är Sri Lanka uppmärksammat för sin rika historia, fantastiska djurliv, sitt te och för många kanske även flaggan med det gula lejonet(!)

Hur funkar det då att resa runt i landet? Sri Lanka är marginellt större än Danmark och det blir inga inga längre sträckor att färdas för att ta sig fram i detta äggformade land. En spännande rutt är resan från Kerala i Indien och sedan via landvägen ta sig till Rameswaram, färja över sundet och fortsätta med “railbus” från Talaimannar på den lankesiska sidan, varför inte till sköldpaddorna vid Ambalangodas eller charmiga Kandy?

Volontärarbete är relativt strikt kontrollerat i Sri Lanka, bland annat krävs ett utdrag ur belastningsregistret för projekt på till exempel skolor och barnhem. Här gäller det att ha de rätta kontakterna samt att vara uppdaterad på vad som gäller för varje projekt.

IndiGo Travel säger så här om sina volontärresor på Sri Lanka:

“Den fina feedback vi fått på våra volontärresor hos IndiGo Travel gör att vi gärna rekommenderar Sri Lanka som destination. Det känns betryggande och inspirerande att kunna erbjuda givande projekt med passionerad lokal personal som vi lyckats bygga upp en nära relation med!”

Volontärarbete på Bali

Semesterparadiset Bali i Indonesien, beläget öster om de två större öarna Sumatra och Java, är jämte Thailand ett av de mest populära resmålen för svenskar. Ön kan bjuda på mystik, äventyr, närhet till naturen och en upplevelse rik på kultur och konst – om man hittar rätt!

Ett bättre alternativ än att ligga och trängas på stränderna med pushiga försäljare är att besöka det riktiga Bali, utanför turiststråken. Bland risfält och djungel finner du Ubud, Balis kulturella center. Staden har knappt 30,000 invånare, varav de flesta är bönder eller konstnärer. Små hus med “mom´s and pop´s” shoppar är en del av landskapet och inger en gemytlig hemtrevlig känsla.

Att resa runt i Bali är enkelt och relativt billigt, risterrasser, stränder och mer utvecklade områden nås enkelt med taxi, bil eller ännu vanligare, scooter eller buss.

Att kombinera volontärarbete i detta tropiska paradis med tid på stranden eller varför inte en yogakurs eller batikmålning är att rekommendera. Längs kusten finns om vädret tillåter goda möjligheter till att också testa på vindsurfing. Bali är till skillnad från resten av Indonesien hinduistiskt och på ön ges fantastiska möjligheter att gräva djupare och lära sig mer om Ramayana.

Svårt att bestämma dig? Hör av dig till IndiGo travel och få personlig rådgivning.

IndiGo Travel är experter på volontärresor och äventyr i Asien. Tillsammans har de över 10 års erfarenhet från sina destinationer och anordnar endast resor till länder som de själva besökt.

Besök deras hemsida www.indigotravel.se eller kontakta dem via mail på info@indigotravel.se för mer information.

Lämna en kommentar