Intervju med Fredrika Ek – TheBikeRamble

Vi har valt att intervjua Fredrika Ek – Även känd under namnet TheBikeRamble. Fredrika är en sann inspirationskälla för svenska resenärer som visar att allting är möjligt om man bara har viljan till det.

Dessutom jobbar hon samtidigt för att kvinnor ska få det bättre runt om i världen, samtidigt som hon cyklar jorden runt!

Fredrika Ek om hur allting började:

Jag har alltid drömt om äventyr, och har så länge jag kan minnas pratat om allt från bergsbestigningar och långa vandringar som jag i ärlighetens namn tror att varken jag eller någon runt mig på riktigt trodde skulle förverkligas.

År 2013 korsade jag under tre månader Europa på cykel. En resa som började som ett skämt, men slutade i en introduktion till långfärdscykling och gav mig en mersmak jag fortfarande har svårt att beskriva. Redan innan jag kom hem visste jag att jag ville ut på vägarna igen, och denna gång utan att kunna se slutet på resan.
Ett och ett halvt år fyllt av hårt arbete och fokuserade förberedelser senare, tog jag mina första tramptag ut från Sundsvall – med riktning världen.

Vilka länder har du besökt hittills?

Sverige, Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Kroatien, Bosnien & Herzegovina, Montenegro, Makedonien, Albanien, Grekland, Turkiet, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan & Kina. Är nu på väg mot Sydostasien där Laos står först på tur.

Fredrika ek - Thebikeramble
Foto: Fredrika Ek / privat.

Vilket ställe är din favorit hittills och vilket ställe längtar du till?

Varje land har sina egna fina sidor och jag minns dem alla på olika sätt. Turkiet kommer spontant upp som en favorit. Vad gäller mötet med människor är Iran och Uzbekistan i absoluta topp. Naturmässigt går ingenting upp mot Pamir-bergen i Tadzjikistan och Tibetanska högplatån i Kina. Just nu ser jag väldigt mycket fram emot värmen i Sydostasien.

Finns det något som du saknar där hemma?

Min familj och mina vänner. Och ibland att saker (som el och rinnande vatten) helt enkelt fungerar.

Hur blir du bemött av lokalbefolkningen?

Så snart jag lämnat Europa har jag mötts av en gästvänlighet utom denna värld. Just det nära mötet med lokalbefolkningen är något av vad jag uppskattar allra mest den här typen av resande. Det är fantastiskt vilka band man kan knyta till människor, utan att ens ha ett språk gemensamt.

Har du några bra tips för andra svenskar som vill åka på cykelresa?

Ordna fram en vettig cykel, välj en riktning, och börja trampa!

Jag tror på att börja smått och sedan ta det därifrån. En helgs-tur i närområdet kan inspirera till en vecka någon annanstans i Sverige. Som i sin tur kanske blir en längre semestercykling i Europa. Med egna erfarenheter vet du var och hur du trivs i ditt resande och – vem vet –  förr eller senare kanske du sitter där i sadeln med sikte jorden runt!

Packningstips?

Håll det enkelt! Precis som vid andra sätt att resa, tenderar vi alla att packa ner massa saker vi inte behöver. Något man som cyklist får sota extra för då man sedan måste släpa runt på extra kilon till ingen nytta. Prioritera cykel, tält, och andra nyckeldelar i utrustningen.

Vad är det bästa med att resa så här enligt dig?

Enkelheten, naturen & människorna. Mitt fokus ligger på äventyret. Cyklingen i sig handlar för mig om transport, och möjligheten till absolut frihet. Den låter mig komma närmare naturen och människorna längs vägen än något annat färdmedel, och genom att bära all mat, vatten och utrustning jag behöver gör den mig helt och hållet självständig. Inte en dag är den andra lik – och känslan av att vakna i tältet, och få slå upp ögonen utan att ha en aning om vad som väntar är helt oslagbar.

Hur kan man sponsra dig och vad går pengarna till?

Alla pengar i välgörenhetsinsamlingen går till ActionAid’s internationella arbete mot fattigdom och orättvisa med fokus på att ge världens kvinnor och flickor möjligheten till ett drägligt liv. Hittills har runt 150 000 kronor samlats in, ett fantastiskt resultat som jag hoppas kommer fortsätta växa än mer. Information om insamlingen finns under http://thebikeramble.com/charity/.

Övrigt:

Det har nu gått ungefär nio månader sedan start, och jag har cyklat strax över 15 000 km. Jag har nu precis tagit mig ner från den Tibetanska högplatån där jag spenderat den sista månaden på runt 4 000-4 500 möh. November har för mig inneburit 25 bergspass över 4 500 meters höjd.

Här har nätterna varit lika kalla som dagarna är vackra, och det finns ingen civilisation att tala om. Med undantag för de nomader jag träffat på, och de enstaka små byar jag passerat – har det varit som att ha hela världen för sig själv här uppe.

Vi tackar Fredrika Ek för en intressant intervju och hoppas att det kommer att hjälpa fler svenska resenärer att våga ta klivet och följa sina drömmar. Vi hoppas även att fler får upp ögonen för Fredrika och börjar följa hennes fantastiska jorden runt-resa på cykel.

Mer om Fredrika och hennes resa hittar ni påwww.TheBikeRamble.com
Ni kan även följa henne via Instagram@thebikeramble

Lämna en kommentar