10 Saker att se och göra i Chiang Rai

Foto av författare
Redaktionen

Chiang Rai är en mysig stad i norra Thailand som inte är lika turistig som andra delar av landet. I Chiang Rai ler lokalbefolkningen och tar emot turister med öppna armar. Runt omkring Chiang Rai finns otroligt vackra naturområden och många fina tempel som härstammar från Lanna-imperiet.

Chiang Rai är staden för dig som vill uppleva det genuina norra Thailand!

Nattmarknaden

Chiang Rai’s nattmarknad är en av stadens mest besökta ställen och utan tvekan ett måste under sin vistelse. Här samlas både lokalbefolkningen och turister under kvällen för mat, underhållning och shopping.

Utbudet består av vackra tyger, souvenirer, hantverk från urbefolkningen och så klart en hel drös med olika maträtter från Thailand, så som Tom Kha Gai, Marinerat kött på spett och Pad Thai.

Golden Triangle

För ett par decennier sedan var det här som en stor del av världens knarkhandel startade, framförallt när det gällde odling och försäljning av opium och heroin. Numera är det förbjudet att sälja knark i Thailand och hårdare krafttag har tagits för att sätta stopp för knarkhandeln. Förutom det är Golden Triangle också känt som stället där tre länder möts. Här möts nämligen Burma, Thailand och Laos och det är möjligt att besöka samtliga tre länder härifrån, eller bara blicka ut över tre länder samtidigt.

Hill Tribe Villages

I bergsområdena omkring Norra och västra Thailand lever olika stammar på traditionellt vis. Man bär fortfarande sina folkdräkter, pratar egna språk och lever efter sina egna kulturella regler. I Thailand kan man besöka 5 olika stammar – Lahu, Longneck, Akha, Hmong och Mien (Tao).

akha hill tribe

Doi Tung – Mae Fa Luang

Chiang Rai är omgivet av fantastiska naturområden med olika vandringsleder och vackra landskap. Doi Tung är också hem åt flera olika hill tribes som bor längs bergsområdet. Här finns också Doi Tung Royal Villa, som tidigare var officiell residens för den thailändska kungens mamma (nuvarande kungens mamma). På Doi Tung Royal Villa kan man njuta av vackra trädgårdar och grönskande omgivningar.

Mae Sai

Mae Sai är en gränsstad i Norra Thailand som binder samman landet med Burma (Myanmar). Här pågår daglig handel mellan Burma och Thailand, men också för den del turister som åker hit. I Mae Sai finns det shopping i mängder och goda chanser att fynda ifall man är duktig på att pruta. Utbudet består mestadels av souvenirer, hantverk, kläder och tekniska prylar.

Choui Foung Te Plantage

I Norra Thailand finns det också ett flertal olika teplantage att utforska. Choui Foung är dock det mest pittoreska teplantaget som erbjuder fantastiska vyer. Doi Mae Salong är ett närliggande teplantage, som är vanligt att besöka under guidade turer, men om möjligt så försök att byta ut Doi Mae Salong mot Choi Foung.

Choui Foung Tea

 

Klocktornet

Mitt i centrum av Chiang Rai står ett ståtligt klocktorn färgat i guld. Ett vackert konstverk som vaknar till liv varje kväll klockan 7, 8 och klockan 9. Vid dessa tidpunkter bjuder klocktornet på en vacker ljusshow och musik.

Tempelrunda

I Chiang Rai finns det många tempel och flera av dem ligger inom staden, vilket gör det enkelt att gå på tempelrunda. Några av Chiang Rai’s mest sevärda tempel inne i staden inkluderar Wat Phra Kaeo, Wat Phra Singh, Wat Jetyod, Wat Klang Wiang, Wat Phra That Doi Chom Thong och Wat Ming Muang.

Spa & Massage

Norra Thailand erbjuder några av världens mest prisvärda spa och massagebehandlingar. Passa därför på att ta en fot massage eller helkroppsmassage för så lite som 50 kronor för en timme. Även spabehandlingar håller hög klass och ett lågt pris (notera dock att vissa behandlingar går ut på att bleka huden och göra den vitare, eftersom det anses finare att vara vit i Thailand).

Vita templet (Wat Rong Khun)

Ett relativt nytt tempel jämfört med många andra kända tempel runt om i Thailand. Trots det är arkitekturen minst sagt häpnadsväckande och ifall man befinner sig i Norra Thailand är det därför nästan ett måste att se det vita templet.

Wat Rong Khun

Lämna en kommentar