12 unika festivaler runt om i världen

Vill du åka på en festival utöver det vanliga? Spana in våra tips nedan och besök någon av dessa unika festivaler!

1. El Colacho, Spanien

I Burgos firar man årligen El Colacho under en veckas tid i samband med Corpus Christi, som är en katolsk högtid. Festivalens historia går ända tillbaka till 1600-talet och har sin höjdpunkt på söndagen när män klär ut sig till djävulen för att hoppa över de bebisar som fötts under de senaste 12 månaderna.

Detta ska enligt tradition rena barnen från sina synder samt i fortsättningen även skydda dem från ondskefulla andar.

El ColachoFoto: Celestebombin via Wikimedia/Creative Commons.

2. Kärringkånk, Finland

En något annorlunda tradition som arrangeras i Finland varje år är kärringkånk, eller eukonkanto som det heter på finska. Detta innebär att män bär en kvinna samtidigt som de tar sig igenom en hinderbana på tid. Några viktiga regler är att kvinnan måste vara över 17 år och minst väga 49 kilo. En annan viktig riktig regel är att alla som deltar i tävlingen måste ha roligt.

Vad är då priset? Jo, den vinnande kvinnans vikt i öl.

Foto: Visit Lakeland / Creative Commons.

3. Monkey Buffet Festival, Thailand

Cirka 14 mil norr om den Thailändska huvudstaden Bangkok ligger Lopburi, som varje år håller en festival för områdets apor. Under festivalen får aporna frossa i sig ungefär 4000 kilo bananer, apelsiner och andra godsaker som ställs fram runt omkring de gamla tempelruinerna. Förutom att se på när aporna lyxar till det så kan man njuta av dans, musik och mycket mer som pågår under Monkey Buffet Festival.

Monkey festival

4. Cheese Rolling, Storbritannien

Cheese Rolling består av ett årligt “ostlopp” som går ut på att man ska jaga en 3 kilo tung ost. Osten är hjulformat och släpps ner för den branta backen Cooper’s hill, Gloucestershire. Ett underhållande spektakel där deltagande sker på egen risk.

Vinsten är osten!

Cheese rolling

5. Saidai-ji Eyo Hadaka Matsuri, Japan

Varje år samlas ungefär 10 000 halvnakna män vid Sadaiji-templet i Okayamaprefekturen för att få tag på lyckoamuletter som släpps ner i folkmassan från templet. Det finns omkring 10 andra festivaler med liknande tema, men detta är den största av dem.

Japan festival

6. Mästerskapen i grimaser, Storbritannien

Har du några fula grimaser? Åk till Egremont Crab Fair och delta i världsmästerskapet i fula grimaser. Ett roligt spektakel som garanterat kommer ge dig minnen för livet.

fula grimaser
Vinnarna 2013. Foto: Mike McKenzie /Egremont Crab Fair.

7. Kanamara Matsuri a.k.a penisfestivalen, Japan

Varje år i april hålls en festival i Kawasaki tillägnat det manliga könsorganet. Under festivalen kan man se parader med gigantiska penisar, klubbor, dräkter och statyer som alla är formade efter det manliga könsorganet.

Kanamara Matsuri

8. Phuket Vegetarian Festival, Thailand

Varje år i oktober firar man den thailändska festivalen Tesagan Gin J. Firandet har sina rötter från taoismen och är som störst i Phuket. Under festivalen avstår man tobak, alkohol och äter endast vegetariskt. Egentligen inget märkvärdigt med det, utan det som är unikt för denna festival är självstympningen som utförs i samband med festivalen.

phuket vegetarian festivalKirril Kay / Creative Commons.

9. Iors födelsedagsfest, USA

Är du också ett fan av Nalle Puhs åsnekompis Ior? Då ska du åka till Austin, Texas i april för att fira Iors födelsedag. Det är gratis att delta och det ingår underhållning och ansiktsmålning. Se mer på eeyores.org


Iors födelsedagsfest. Foto: Satanoid via Flickr/Creative Commons.

10. Boryeong Mud Festival, Sydkorea

Har du en längtan efter att rulla runt och brottas i lera? Eller varför inte testa lerskidåkning? Detta och mycket mer kan man njuta av under Boryeong Mud Festival i Sydkorea. Festivalen pågår under juli månad och det finns förutom roliga aktiviteter även möjlighet till spa-behandlingar.

Boryeong Mud Festival

11. Fiesta de Santa Marta de Ribarteme, Spanien

Undrar du hur det är att begravas och ligga i en kista? Åk till Las Nieves i spanska Galicien den 29 juli, då hundratals personer firar den årliga festivalen – Fiesta de Santa Marta de Ribarteme. De flesta som deltar är dock personer som haft en nära döden-upplevelse för att tacka helgonet!

Fiesta Santa Marta de Ribartmente

12. Tarantula Festival, USA

Tycker du om spindlar? Närmare bestämt Tarantlar så kan du få träffa, gosa och klappa tarantlar under den årliga festivalen i oktober. Festivalen hålls i Kalifornien och är ett perfekt ställe för att bli av med sin spindelfobi!

tarantula festival

Lämna en kommentar