17 Vackra kanalstäder att besöka runtom i världen

Amsterdam och Venedig är två av världens mest berömda kanalstäder och tillsammans lockar de miljontals besökare varje år, men det finns gott om andra vackra kanalstäder att upptäcka runtom i världen.

För visst är det något charmigt när stadsbebyggelse omges av naturen och mysiga kanaler där man kan åka förbi med båt.

Esslingen am Neckar, Tyskland

Esslingen Am Neckar är en mysig liten kanalstad i förbundslandet Baden-Württemberg som ligger vid floden Neckar, cirka 14 kilometer sydost om storstaden Stuttgart.

Kvarteret Kesselwasen har fått smeknamnet “Lilla Venedig”. Upptäck den gamla stadskärnan från vattnet paddlandes i en kanot.

Den charmiga lilla kanalstaden Esslingen am Neckar i Tyskland
Den charmiga lilla kanalstaden Esslingen am Neckar i Tyskland. Foto: SCStock/Shutterstock

Treviso, Italien

Treviso är ett alternativ för dig som vill besöka en italiensk kanalstad som inte har lika många besökare som Venedig. Här väntar en historisk stad med romantisk atmosfär och mysiga små kanaler som rinner genom den gamla stadsdelen. Treviso ligger cirka 40 minuter norr om Venedig.

Den italienska kanalstaden Treviso
Den italienska kanalstaden Treviso. Foto: Rudy Balasko/Shutterstock

Colmar, Frankrike

Colmar är som taget ur en saga. Få europeiska städer är lika pittoreska som denna charmiga lilla stad i Alsaceregionen. Längs kanalerna ligger färgglada timmerhus från olika tidsperioder.

Colmar är en mysig kanalstad i Alsace, Frankrike med gamla timmerhus
Colmar är en mysig kanalstad i Alsace, Frankrike med gamla timmerhus. Foto: SCStock/Shutterstock

Suzhou, Kina

Suzhou är en av Kinas mest berömda städer och brukar ibland kallas för “Österns Venedig”. Den gamla stadsdelen i Suzhou präglas av låga hus som ligger vackert längs kanalerna.

Än idag ser man lokalbefolkningen tvätta sina kläder i kanaler, precis som för hundratal år sedan. Här inne råder en lugn atmosfär som man upplever bäst från en rofylld båttur längs Suzhous kanaler. Förutom sina kanaler är Suzhou även känt för sin tillverkning av siden.

Den kinesiska kanalstaden Suzhou
Den kinesiska kanalstaden Suzhou. Foto: 4045/Shutterstock

Annecy, Frankrike

Annecy är en pittoresk kanalstad i Frankrike som ligger nära den schweiziska gränsen. Här strosar man gärna runt och bara njuter av den vackra miljön och de höga alptopparna som omger Annecy.

Annecy, en mysig kanalstad i Frankrike
Annecy, en mysig kanalstad i Frankrike. Foto: SCStock/Shutterstock

Kurashiki, Japan

Kurashiki är en mindre stad i Japan som har en central kanal som går genom staden. Längs kanalen finns gamla stenbroar och traditionella hus. Särskilt vackert är det när körsbärsblommorna är i full blom på våren.

Kanalstaden Kurashiki i Japan med körsbärsblommor
Kanalstaden Kurashiki i Japan med körsbärsblommor. Foto: FrentaN/Shutterstock

Gdansk, Polen

Gdansk är en av Polens största och äldsta städer. Följ med på båttur längs Elblagkanalen och upptäck staden från vattnet. Gdansk bjuder på en härlig blandning av torg, kanaler och marknader samtidigt som man får mycket för pengarna.

Gdansk i Polen
Gdansk i Polen. Foto: Lesia Popovych / Shutterstock.com

Brygge, Belgien

Den belgiska staden Brygge brukar omnämnas som en av världens vackraste kanalstäder. En medeltida stad med charmiga kullerstensgator och ett flertal kanaler som kantas av vackra byggnader och gamla stenbroar. Den som gillar choklad lär inte bli besviken heller, då det finns ett rikt utbud av pralinhus och kvalitetschoklad i Brygge.

Kanalstaden Brygge i Belgien
Kanalstaden Brygge i Belgien. Foto: Catarina Belova/Shutterstock

Bangkok, Thailand

Bangkok är en av världens största städer. En båttur längs Chao Praya bjuder på en minnesvärd upplevelse där man får uppleva staden från en annan sida.

Khlong Saen Saeb och Khlong Phadung Krung Kasem är två av Bangkoks huvudkanaler. Här får man uppleva vardagslivet, bortom turismen och de klassiska sevärdheterna.

Båttur längs Chao Praya i Bangkok. Foto: Andrey_Vasiliskov/Shutterstock

Osaka, Japan

Osaka är Japans näst största stad och här finns alltid något kul att göra. Staden är även känd som ett matmecka. Det mest kända området heter Dotonbori, vilket är samma namn som på kanalen som rinner genom Minami-distriktet. Det finns ett flertal båtturer där man får uppleva Osaka från vattnet.

Kanalstaden Osaka i Japan
Kanalstaden Osaka i Japan. Foto: f11photo / Shutterstock.com

Fort Lauderdale, USA

Fort Lauderdale brukar kallas för “Amerikas Venedig” och i området runtomkring finns det kanalsystem som sträcker sig hela 480 kilometer. Lägg till paradisstränder och ett livligt nattliv så har du ett recept för ett resmål som bjuder på både fest och avkoppling.

Fort Lauderdale i USA
Fort Lauderdale i USA. Foto: GagliardiPhotography/Shutterstock

Utrecht, Nederländerna

Utrecht är ett utmärkt alternativ till Amsterdam med mysiga kanaler som kantas av gamla hus. Kanalen Oudegracht är en böjd kanal som går genom den centrala delen av Utrecht. Längs kanalen finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer.

Oudegracht i kanalstaden Utrecht
Oudegracht i kanalstaden Utrecht. Foto: Olena Znak/Shutterstock

Birmingham, Storbritannien

Birmingham har ett stort kanalsystem på över 55 kilometer som framförallt byggdes under den industriella revolutionen. Numera bjuder Birminghamns kanaler in till en trevlig upplevelse där man får se staden från vattnet.

Kanalstaden Birmingham i Storbritannien
Kanalstaden Birmingham i Storbritannien. Foto: Kris Kuzniar/Shutterstock

Hoi An, Vietnam

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och brukar kallas för “Vietnams Venedig”. Under lång tid har Hoi An varit en viktig hamnstad och den gamla stadsdelen är mycket välbevarad. Hoi An har även blivit framröstad som en av världens vackraste kanalstäder.

Hoi An i Vietnam
Hoi An i Vietnam. Foto: Teerachat paibung / Shutterstock.com

Hamburg, Tyskland

Hamburg brukar kallas för “broarnas stad” och totalt finns det över 2500 broar i staden, vilket är fler än vad London, Amsterdam och Venedig har tillsammans. Följ med på kanaltur i Hamburg och upplev en tysk motsvarighet till Venedig med nygotisk arkitektur.

Kanalbåt i Hamburg
Kanalbåt i Hamburg. Foto: canadastock/Shutterstock

Giethoorn, Nederländerna

Giethoorn är en mysig liten stad som brukar kallas för “Nederländernas Vendig”. Här väntar grönskande miljöer med gamla hus som ligger längs kanalerna. Bilar är inte tillåtna i Giethoorn, utan här tar man sig runt med båt eller till fots.

Giethoorn i Nederländerna
Giethoorn i Nederländerna. Foto: Mark Wolters/Shutterstock

Köpenhamn, Danmark

Med HeyCAptain eller GoBoat har du möjlighet att hyra en egen båt för att utforska Köpenhamns kanaler. Det finns även båtturer där man får följa med på en guidad rundtur utan att behöva köra båten själv. Christianshavn är ett område som är särskilt känt för sina kanaler och husbåtar. Även mysiga Nyhavn med sina många barer och restauranger.

Nyhavn i Köpenhamn
Nyhavn i Köpenhamn. Foto: f11photo/Shutterstock

Lämna en kommentar