34 000 Norwegiankunder går miste om sina pengar

Det är trista nyheter som når tiotusentals resenärer med flygbolaget Norwegian. Efter en uppdaterad rekonstruktionsplan av det norska flygbolaget, så framgår det nu att hela 34 000 kunder får nöja sig med så lite som 5% av pengarna tillbaka.

Detta innebär alltså att ifall ens flygbiljett kostade 5000 kronor, så får man alltså endast tillbaka 250 kronor. Det norska flygbolaget har drabbats hårt av pandemin, men var skuldtyngda redan innan covid-19 spred sig över världen.

Kunderna som drabbas av beslutet är de som bokat resor direkt med Norwegian före 18 november 2020. 

Inom resebranschen har man inte hållt tillbaka med sin kritik och bland annat resetidningen Travel Report, skriver att dessa kunder har blivit blåsta på sina pengar.

Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson säger så här om beslutet att endast återbetala 5% av den totala kostnaden:

”Det innebär att dessa kunder får samma villkor som andra osäkrade fordringsägare och därmed bara har rätt till en procentandel av sitt ursprungliga krav”, – Charlotte Holmbergh Jacobsson

Hon betonar dock att det inte är ett val man velat göra, utan att det varit en del av rekonstruktionsplanen, som ska hjälpa flygbolaget att överleva.

TT ställde frågan ifall det finns något annat sätt som Norwegian kan kompensera drabbade kunder på. Norwegians kommunikationschef svarade då bland annat att

“Det är något vi får titta på naturligtvis. Kunderna är otroligt viktiga. Det är de vi lever av.” – Charlotte Holmbergh Jacobsson

Men som det ser ut just nu, så går dessa 34 000 kunder miste om 95% av sina pengar. Det är många som drabbats av inställda flyg från Norwegian under pandemin, särskilt veckorna innan man bestämde sig för att helt ställa in sin verksamhet ute i Europa och endast fortsätta med inrikesflygningar. 

I ett pressmeddelande från 4 mars gick man ut med att även februari månad kraftigt påverkade dess flygningar. Totalt flög 61 374 kunder med Norwegian under februari månad, vilket var en minskning med 97% jämfört med året innan.

Efter den uppdaterade rekonstruktionsplanen för Norwegian rasade bolagets aktier med 3 procent. Sedan årsskiftet har aktien tappat nästan 40% utöver den massiva kurskollaps på 98% under 2020.

Lämna en kommentar