10 Fakta om Rhodos

Rhodos är en av Greklands mest besökta öar med miljontals turister som reser hit varje år. Ön är en del av ögruppen Dodekaneserna, även kända som Tolvöarna på svenska.

Vi har samlat ihop 10 fakta om Rhodos som du kanske inte visste sedan tidigare. Det finns mycket att lära om denna vackra ö i Grekland.

Rhodos har haft många olika namn

Under antiken var Rhodos bland annat känd under namnet Ophiousa, vilket var en anspelning på att det fanns så många ormar på ön. Rhodos har även hetat Asteria, Makaria och Atavyria.

Ett av världens sju underverk stod på Rhodos

Kolossen på Rhodos var ett av antikens sju underverk. En bronsstaty som föreställde solguden Helios ska ha stått i Mandrakihamnen i Rhodos stad. Statyn ska ha varit i liknande storlek som Frihetsgudinnan, vilket innebär att Kolossen på Rhodos sannolikt var världens högsta staty.

Greklands värsta jordbävning inträffade på Rhodos

År 1926 drabbades Rhodos av en stor jordbävning som mätte 8.0 på Richterskalan. Jordbävningen hade förödande konsekvenser med utbredd förstörelse av byggnader och hundratals dödsfall.

Man se över till Turkiet från Rhodos

Rhodos är geografiskt närmre det turkiska fastlandet än det grekiska fastlandet. Till Marmaris är det cirka 4,5 mil och vid klart väder går det att se över till Turkiet, som endast är cirka två mil bort.

Rhodos är en av Greklands mest solsäkra platser

Rhodos har ett snitt på över 300 soldagar om året, vilket gör det till en av det mest solsäkra platserna i Grekland. Ön har även ett snitt på över 3000 soltimmar per år.

Attaviros är Rhodos högsta punkt

Attaviros är det högsta berget på Rhodos med en höjd som uppgår till 1215 meter över havet. Berget ingår i ett Natura 2000-område då det är en viktig plats för öns flora och fauna.

Johanniterorden styde över Rhodos i mer än 200 år

Riddarna som tillhörde Johanniterorden styrde över Rhodos från 1309 till 1522. Efter att ottomanerna tidigare misslyckats med att erövra ön, lyckades Süleyman den magnifike slutligen med att erövra Rhodos år 1522, vilket innebar slutet på Johanniterordens tvåhundraåriga styre.

Rhodos köldrekord är fyra minusgrader

I Januari 1964 sattes det nuvarande köldrekordet på Rhodos med fyra minusgrader. Det är dock ovanligt med så låga temperaturer. Från 1991 till 2020 var det aldrig under noll grader.

Rhodos är ungefär lika stort som Öland till ytan

Hela Rhodos har en yta på cirka 1400 km², vilket kan jämföras med Öland som har en yta på 1 347 km².

Rhodos har varit befolkad sedan yngre stenåldern

Väldigt lite finns kvar från den neolitiska perioden då Rhodos befolkades. För cirka 3500 år sedan kom minoer till Rhodos och senare på 1100-talet före Kristus kom dorerna, som bland annat anlade städerna Lindos, Ialysos och Kameiros.

Lämna en kommentar