10 Fakta om Aten

Foto av författare
Redaktionen

Aten är Greklands huvudstad och ett välbesökt resmål med miljontals turister som besöker staden varje år. Vi har samlat ihop 10 fakta om Aten som du kanske inte visste sedan tidigare.

Aten är den äldsta huvudstaden i Europa

Enligt skriftliga källor har Aten funnits som stad sedan åtminstone 1400 före Kristus, men troligtvis har staden funnits i över 5000 år. Detta gör Aten till en av världens äldsta städer och den äldsta huvudstaden i Europa.

Aktiki var det ursprungliga namnet på Aten

Idag känner vi till staden som Aten, men så var det inte alltid, utan från början hette staden Aktiki. Namnet kommer ifrån Kung Aktaio, som var stadens första kung enligt grekisk mytologi.

Mycket av den västerländska kulturen härstammar ifrån Aten

En stor del av dagens filosofi, konst, vetenskap och politiska system i Västvärlden har sina rötter i antikens Aten. Staden kallas därför ibland för den västerländska civilisationens vagga.

I Aten hölls de panathenska spelen

Olympiska spelen hölls aldrig i Aten under antikens Grekland. Istället arrangerades en liknande tävling som kallades för de panathenska spelen, som hölls på Panathinaikostadion.

Mer än 35% av Greklands befolkning bor i Aten

Atens befolkning uppgår till över 3 miljoner invånare. Det är den mest befolkade staden i Grekland med över en tredjedel av landets invånare boendes inom Atens storområde.

Mount Lycabettus är Atens högsta punkt

Lycabettus är Atens högsta punkt med en höjd på 277 meter över havet. Ett populärt besöksmål, varifrån man får en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar.

48 grader är det lokala värmerekordet i Aten

Under sommaren blir det ofta väldigt höga temperaturer i Aten. Den högsta uppmätta temperaturen visade 48 grader, vilket också är en av Europas högsta uppmätta temperaturer. Atens värmerekord uppmättes den 10 juli, 1977.

Vaktavlösningen på Syntagmatorget sker en gång i timmen dygnet runt

Vakter från elitstyrkan Evzones vaktar den okända soldatens grav dygnet runt, året runt. Varje timme görs en vaktavlösning med två vakter. På söndagar sker den stora vaktavlösningen klockan 11 med orkester och alla vakter som marscherar högtidligt.

Aten var inte den första huvudstad i det moderna Grekland

Det moderna Grekland erkändes som en självständig nation på 1800-talet, efter att ha varit ockuperat av det osmanska riket. Mellan åren 1823 och 1834 var Nafplio huvudstad i Grekland. Den 18 september 1834 valdes Aten till huvudstad för den moderna grekiska staten.

Aten brukar kallas för demokratins födelseplats

Den första kända demokratin i världen går tillbaka till antikens Aten och 500-talet före Kristus. Den atenska ledaren Cleisthenes genomförde en politisk reform som kallades för demokratia, som kommer ifrån de grekiska orden demos (folket) och kratos (makt).

Den atenska demokratin inkluderade dock inte alla invånare, utan endast män och då enbart män som var atenska medborgare. Kvinnor kunde inte bli atenska medborgare och hade därför ingen rösträtt.

Lämna en kommentar