10 Fakta om Kreta

Foto av författare
Redaktionen

Kreta är en av Greklands mest besökta öar med miljontals turister som reser hit varje år. Vi har samlat ihop 10 fakta om Kreta som du kanske inte visste sedan tidigare.

Zeus föddes på Kreta

Enligt grekisk mytologi föddes guden Zeus i en grotta på Kreta. Zeus var den som styrde över himlen och vädret. Han var den mäktigaste av alla gudar med blixten som sitt vapen.

Kreta är Greklands största ö

Kreta är den största ön i Grekland, både sett till antal invånare och yta med en area på 8,336 kvadratkilometer och över 600 000 invånare.

Det finns inga farliga djur på Kreta

Enligt grekisk mytologi ska Herkules ha drivit bort alla farliga djur från Kreta i ett försök att göra sin fader nöjd.

Kreta har det högsta antalet vapen per invånare i hela EU

På Kreta är det vanligt att äga ett skjutvapen, särskilt uppe bland bergen. Uppskattningsvis finns det uppemot 1 miljon illegala vapen på Kreta.

Kretenserna är relativt skjutglada också. Det finns mängder av skyltar som har skotthål runtom på ön. Det är även vanligt att avfyra sina vapen i samband med firanden på ön. Trots detta är Kreta en av de säkraste platserna att besöka i Europa.

Det finns en rosa strand på Kreta

Elafonissi är en av få rosa stränder i Europa. Stranden är belägen på Kretas sydvästra del. Färgen skiftar under årets gång då den rosa färgen kommer ifrån skalen på Foraminiferer som krossats.

Elafonissistranden har även blivit framröstad som en av Europas vackraste stränder vid ett flertal tillfällen. Förutom en rosaskimrande färg på sanden väntar även turkosfärgat vatten som är kristallklart.

Det finns elva lokala druvsorter på Kreta

Kretas viner är uppskattade av många. Något som är intressant är att det finns hela 11 stycken druvsorter som har sitt ursprung på ön. Dessa är Vilana, Vidiano, Dafne, Thrapsathiri, Malvasia di Candia, Muscat av Spina, Plyto, Kotsifali, Liatico, Mandilari/Mandilaria och Romeiko.

Det kan snöa på Kreta

Vanligtvis tänker nog de flesta på Kreta som en destination för sol och bad, men faktum är att det inte är ovanligt med att det faller snö under vintern.

Bland bergen på västra Kreta är marken täckt av snö minst 30 dagar om året. Överlag är det sällan som temperaturen faller under noll grader på Kreta som helhet, men det händer emellanåt och då kan det bli en och annan snöstorm som följd.

Det har funnits många olika namn för Kreta

Första gången som ön nämns i skrift går tillbaka till en syrisk text från 1700-talet före Kristus. Där kallades ön för Kaptara. Därefter har namnet Capthor använts i assyriska texter och även i bibeln. Egyptierna kallade ön för Keftiu och hittiterna kallade ön för Katapa. Enligt en teori kommer dagens namn ifrån Kung Kouretes, som kallades för Kritas.

Kreta har över 100 stränder med blå flagg

Över 100 stränder på Kreta har blivit tilldelade utmärkelsen blå flagg, vilket är en kvalitetsstämpel som inkluderar vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation.

Psiloritis är det högsta berget på Kreta

Psiloritis, även känt som Mount Ida är det högsta berget på Kreta med en högsta topp som mäter 2458 meter över havet. Enligt grekisk mytologi var det här som guden Zeus växte upp.

Lämna en kommentar