15 Vackra byar i Frankrike

Det råder ingen brist på vackra byar i Frankrike, tvärtom finns det så många att det skulle ta flera år att besöka dem alla. Sedan 1982 finns det till och med en hel organisation som utser Frankrikes vackraste byar, som heter Les Plus Beaux Villages de France.

Vi har valt ut 15 vackra byar i Frankrike som kan vara en bra start för dig som vill utforska franska byar med charmig och mysig atmosfär.

Rochefort-en-Terre, Bretagne

Att strosa runt i Rochefort-en-Terre är som att resa tillbaka i tiden. En mysig liten stad i regionen Bretagne som har bevarats sin gamla karaktär och arkitektur. Trots sin lilla storlek är det en livlig liten by året runt med butiker, gallerier och försäljning av hantverk.

Riquewihr, Alsace

Riquewihr är en mysig liten medeltida stad i Alsace med vintradtiioner som går långt tillbaka i tiden. Detta är utan tvekan en av de mest romantiska byarna att besöka i Frankrike och det är vackert oavsett årstid. Att strosa runt i Riquewihr är som att man promenerar runt i en liten sagovärld.

La Roque-Gageac, Dordogne

La Roque-Gageac är en trevlig liten by som ligger längs med Dordognefloden. Här bor strax över 400 bofasta invånare, men trots det finns ett gediget utbud av restauranger då det är ett populärt utflyktsmål. Byn är belägen vid foten av en hög kalkstensklippa och ses av många som en av Frankrikes vackraste byar.

Saint-Cirq-Lapopie, Occitanien

Saint-Cirq-Lapopie är en medeltida by som är belägen på en klippa ovanför floden Lot. Här har den gamla arkitekturen och gatunätet bevarats med charmiga små butiker och restauranger.

I cirka 100 år har konstnärer av olika slag sökt sig hit och väl på plats är det enkelt att förstå varför. Saint-Cirq-Lapopie är en av Frankrikes vackraste byar med magnifika vyer och en rofylld atmosfär där det känns som att man har rest tillbaka i tiden.

Eguisheim, Alsace

Eguishem är en annan vacker by i Alsace och regionen Grand Est i nordöstra Frankrike. Även här väntar en sagolik liten by med mysiga gator och gränder samt vintillverkning av hög kvalitet. Något annat som utmärker just Eguisheim är det faktum att en stor del av kommunens invånare är tysktalande, trots att det är en fransk kommun.

La Romieu, Occitanien

La Romieu är en medeltida by som grundades av två munkar som återvände från en pilgrimsresa till Rom. Byn är särskild känd för sin kyrka som är klassad som ett världsarv. La Romieu ligger längs pilgrimsrutten Saint-Jacques de Compostelle.

Castelnaud-la-Chapelle, Dordogne

Castelnaud-la-Chapelle är byggt uppe på en klippa med en fantastisk utsikt över Dordognefloden i södra Frankrike. Byns medeltida fästning Chateau de Castelnaud-la-Chapelle finns omnämnd redan på 1200-talet.

Sainte-Agnès, Provence-Alpes-Côte d’Azur

Sainte-Agnès är en gömd liten pärla på Franska rivieran som ligger cirka 3 kilometer bortom den betydligt mer kända staden Menton. Här råder en stilla och tidlös atmosfär som får en att tänka på medeltida sagor med riddare och prinsessor. Sainte-Agnés är även ett omtyckt dagsutflyktsmål och det finns ett flertal mysiga barer och restauranger att besöka med fantastiska vyer.

Gordes, Provence-Alpes-Côte d’Azur

Gordes är en charmig bergsby med spektakulära vyer i Provence. Den finns även omnämnd bland Les Plus Beaux Villages de France, en samling av Frankrikes vackraste byar.

Bonifacio, Korsika

Bonifacio är den sydligaste och äldsta staden på ön Korsika, belägen högt uppe på kalkstensklippor med en höjd på 70 meter över havet. Den gamla stadsdelen är särskilt mysig med gator och smala gränder som leder en runt i det gamla citadellet från 800-talet. 

Carcassonne, Occitanien

Carcassone är en medeltida stad i den sydfranska regionen Occitanien och den historiska provinsen Languedoc. Staden är särskilt känd för sitt storslagna slott med dubbla stadsmurar, vars äldsta delar går tillbaka till gallo-romersk tid.

Giverny, Normandie

Giverny är en liten och charmig by som en gång var hem till Claude Monet. Här bor omkring 500 invånare och det är en riktig idyll där man även kan se Monets dammar med näckrosor.

Moret-Sur-Loing, Île-de-France

Moret-Sur-Loing är en vacker medeltida stad som ligger cirka 8 mil sydost om Paris längs med floden Loing. Konstnärerna Monet, Renoir och Sisley har alla inspirerats av denna vackra plats.

Briançon, Provence-Alpes-Côte d’Azur

Briançon är Frankrikes högsta belägna stad, belägen i departementet Hautes-Alpes. Det är en gammal stad som var känt som Brigantio under antiken. Staden har cirka 12 000 invånare och är belägen på en höjd på 1326 meter ovanför havet.

Castelnou, Occitanien

Castelnou är en liten by med omkring 300 bofasta invånare i departementet Pyrénées-Orientales. En mycket välbevarad by med gamla stenhus och smala gränder samt en otrolig utsikt över Pyrenéerna i bakgrunden.

Lämna en kommentar