15 mysiga byar och städer på Mallorca

Varje år vallfärdar tusentals turister till Mallorca, en älskad semesterö i Medelhavet som tillhör ögruppen Baleaerna. Mallorca är känt för sina vackra stränder och landskap i kombination med god mat och ett härligt folkliv. 

Mysiga byar med karaktär finns det också ett flertal av på ön. Vi har listat 15 mysiga byar och städer på Mallorca som är särskilt värda att besöka under sin vistelse. 

Cala Figuera

Cala Figuera är en charmig fiskeby som har behållt sin ursprungliga karaktär med traditionella bostadshus och båthus, som ligger längs med vattnet. Byn är belägen på den sydöstra delen av ön.

Fornalutx

Fornalutx är en vacker bergsby med typiska stenhus och smala gränder. Byn har blivit listad som en av Spaniens vackraste byar och härifrån får man även vackra vyer över Tramuntanabergen.

Bunyola

Bunyola är en mindre by som ligger vackert belägen mellan Sóller och Palma de Mallorca. Det är många cyklister som väljer att göra ett stopp här med lunch på torget.

Deia

Av alla byar på Mallorca är Deia en av de mest kända. Hit har konstnärer och författare sökt sig under flera decennier. Här finns ett lugn där byn omges av berg och grönskande vegetation. 

Deia karaktäriseras av traditionella stenhus och smala gränder som slingrar sig upp och ner genom byns olika nivåskillnader. För dig som vill stanna längre finns övernattningsmöjligheter på hotell eller i lägenhet/hus som hyrs ut via Airbnb. 

Portocolom

Portocolom, även känd som Porto Colom är en charmig fiskeby med färgglada hus. Byn är döpt efter Cristoffer Columbus, som enligt vissa historiska texter sägs vara född på ön.

Pollença

Pollença är en vacker stad på Mallorca, som ligger på den norra delen av ön. Staden omges av höga berg och dess stadskärna har ett typiskt utseende med gamla stenhus. Pollença är en levande liten stad med ett flertal restauranger och butiker. 

Sineu

Sineu ligger mitt i hjärtat av Mallorca och räknas alltjämt som en av öns vackraste orter. Här väntar en gammal stadskärna med vacker arkitektur där kyrkan är särskilt populär att besöka.

Banyalbufar

Banyalbufar omges av både berg och hav på varsin sida. Åker du längs väg Ma-10 är detta ett trevligt stopp längs vägen. Bunyalbafar har funnits sedan 900-talet och är särskilt känd för sina terrassodlingar med vin och olivträd.

Port de Sóller

Port de Sóller är en välkänd kuststad på Mallorca, som är belägen på den norra delen av ön i en skyddad vik. Många turister väljer att åka det gamla trätåget, som går mellan Port de Soller och Soller.

I marinan ligger ett större antal båtar med varierande storlek och längs hamnen finns ett flertal restauranger och butiker. 

Valldemossa

Valldemossa är en välkänd stad på Mallorca som är särskilt förknippad med kompositören Frédéric Chopin, som var bosatt i staden under en tid. Den gamla stadskärnan är särskilt vacker med stora gamla stenhus med blomkrukor längs väggarna.  

Artà

Arta är en historisk stad på Mallorca, som inte är lika känd bland turister. På toppen av en kulle ligger Santuari de Sant Salvador, varifrån man får en fantastisk utsikt över staden och landskapet omkring.

Puerto de Pollensa

Puerto de Pollensa är en mindre turistort på norra delen av ön, som ligger norr om Alcudia. Här finns bland annat en trevlig strandpromenad och en sandstrand med lugn atmosfär.

Från Puerto de Pollensa tar man sig även enkelt ut till Cap de Formentor, som är en välkänd sevärdhet på Mallorca.

Sóller

Soller är en inlandsstad som är belägen i en lummig dal, cirka 30 kilometer norr om Palma. Hit kan man bland annat ta sig med det anrika tåget som går just mellan Palma och Soller. Särskilt trevligt är det att sitta på torget och njuta av en god dryck och tapas. 

Capdepera

Capdepera är en mindre stad på Mallorca, som är belägen på öns nordöstra del. Staden är särskilt känd för sitt slott, som ligger strategiskt placeras uppe på en kulle.

Från Capdepera har man även nära till vackra stränder som Cala Mesquida och Cala Agulla, som är några av Mallorcas bästa stränder.

Binissalem

Binissalem är vinets huvudstad på Mallorca med ett flertal bodegor och vingårdar runtomkring. Staden är belägen i mitten av ön, strax söder om Inca om man följer Ma-13 mot huvudstaden Palma.

Lämna en kommentar