Boende HotellKategori Boende Hostel kategori

Läs även vår stora guide om vilka hotellbokningssajter som är bäst

Alternativa boenden på resan

Hyr en lägenhet

Att hyra lägenhet på resan är det absolut vanligaste och trendigaste utöver vandrarhem och vanliga hotell. Detta har många fördelar, t.ex. är det oftast billigare att hyra en lägenhet än att bo på ett hotell. Med en lägenhet får man också tillgång till kök, där man kan spara in ytterligare pengar genom att laga sin egen mat. Ofta ingår även Wi-Fi i priset. AirBnB är en av våra favorithemsidor för att hitta billiga boenden utomlands.

  • www.airbnb.com – Bli medlem så bjuder vi på 215 kronor att använda på Airbnb
  • Niumba.com – Funkar allra bäst för semesterboenden i Spanien
  • Wimdu.com – Stort utbud och enkel att använda över hela världen

Couchsurfing

Konceptet började med att folk lånade ut sin soffa till resenärer. Numera kan det vara rum, soffa, säng eller bara utrymme. Det bästa med couchsurfing är att det är helt gratis. Det finns till och med resenärer som reser jorden runt utan att betala för boende genom couchsurfing. Dock så krävs det lite mod att bo hos en främling, men oftast är det ingen fara. Man kan läsa recensioner från andra resenärer och se vilket betyg värden har fått av tidigare gäster.

Vi tycker att couchsurfing är ett roligt och annorlunda sätt att resa på. De flesta värdar är mycket sociala och visar gärna runt sina gäster eller tar dem med ut på stan. Läs mer på Couchsurfing.com

WWOOF

WWOOF innebär att man erbjuder arbetskraft på en farm i utbyte mot boende och mat. På vissa ställen får man dessutom lön för sitt arbete, utöver mat och boende. Arbetsuppgifter kan vara alltifrån skötsel av farmen och städning till skötsel av djur och skördning. Detta är ett bra och smidigt sätt att upptäcka olika delar av världen.

Här får man även chans att umgås med lokalbefolkningen och träffa andra resenärer som gör samma sak. WWOOF kräver heller inga förkunskaper, det enda som krävs är att man är beredd på att jobba och göra sin del. Hur länge värden vill att man ska stanna varierar, men vanligast är att man stannar minst 1-2 månader på samma ställe. Många länder har sin egen WWOOF-organisation, men en bra start är att besöka någon av nedanstående hemsidor.

WWOOF boende

Farmstay

Boendeformerna varierar, men farmstay innebär att du bor på en farm av något slag. Hur ditt boende kommer se ut kan variera från egen stuga/hus, ett rum eller liknande, antingen med eget badrum eller delat med familjen eller andra gäster. Farmstay är lite som bed & breakfast och kan vara ett mycket trevligt och billigt sätt att resa på. Det är vanligt med olika aktiviteter man kan vara med på och lära sig mer om livet på en farm.

Homestay

Bo hos någon från lokalbefolkningen. Homestay finns på flera ställen i världen, men är kanske vanligast i Syd och Centralamerika. Här får du chansen att uppleva kulturen och lära dig språket. Mat brukar vara inkluderat i priset. Homestay är ett underbart alternativ för dem som vill ha en autentiskt upplevelse och lära känna lokalbefolkningen. Priserna varierar, men om man letar och är flexibel kan man hitta boende till riktigt bra priser.

House & Pet sitting

Passa någon annans hus eller husdjur medans dem är borta. I utbyte får man bo gratis, tillgång till kök och möjlighet att bo som de lokala invånarna. Vi ger dig allt du behöver veta för att komma igång och lyckas med House Sitting. Läs mer i vår guide med tips och trix hur du lyckas med House Sitting.

Religiösa boenden

Bo på ett kloster eller i en annan religiös byggnad. Frukost ingår för det mesta och här finns möjlighet att både spara pengar och få en annorlunda upplevelse.

Home Exchange

Precis som de låter så byter man hus temporärt med en annan person eller familj. Detta kräver förstås att man har ett hus eller boende att byta med. Home Exchange är en växande trend och på de vanligaste sajterna är säkerheten hög och medlemmar intervjuas och verifieras på flera sätt. Det är även möjligt att ha kontakt med den andre husägaren både via mail och telefon innan själva bytet sker.