Billigaste och dyraste länderna att leva i 2015

Foto av författare
Redaktionen

Kartan visar skillnaden för levnadskostnader runtom i världen. Uppgifterna kommer från världens största databas om kostnader i städer och länder, framtaget med hjälp av användare från hela världen. Konsumentprisindexet som används för att visa skillnaderna mellan länderna tar med prisuppgifter som: livsmedel, transport, restaurangbesök och räkningar, t.ex. internet, el och vatten.

KPI på kartan är en relativ mätning för ett lands levnadskostnader jämfört med New York, som representerar 100 i denna prisindex. Till exempel om prisindexet ligger på 70 i ett land så betyder det att det landet har cirka 30 % lägre levnadskostnader jämfört med New York.

Global Living Costs Map

 

Sverige ligger på ungefär 85 i prisindex jämfört med New York, vilket innebär att vi är det billigaste nordiska landet att leva i. Notera att indexet gäller över hela Sverige och inte i enskilda städer, så som Stockholm och Göteborg, där priserna ligger något högre än genomsnittet i Sverige.

Konsumentprisindexet i denna artikel består av livsmedel, allmän transport, restauranger och vanliga räkningar som el, vatten och internet. Under kategorin livsmedel har man tagit med priser för kött, bröd, ris, ägg, frukter, grönsaker och alkohol. Transport består av en enkel bussbiljet, månadskort, taxiresor, bensinspriser och priset på en Volkswagen Golf. Restaurangkategorin jämför en maträtt på lyxrestaurang, mellan- och en billig restaurang samt priser på kaffe, alkohol och vatten på restauranger. Under räkningar har man jämfört kostnader på el, värme, vatten och internet.

Länderna som är färgade med grått har man ingen eller inte tillräcklig information om. Notera även att statistiken är baserad på andra användares bidrag och bara ger en ungefärlig överblick om prisläget i olika länder jämfört med New York. Det kan skilja sig en del jämfört med kartan även om bilden ger en bra och ungefärlig insyn om vart det är billigast och dyrast att leva.

Datan är insamlad av Numbeo, världens största databas med bidrag från användare om kostnader och priser världen runt.

Lämna en kommentar