50 sätt att tjäna pengar och resa jorden runt samtidigt.

Foto av författare
Redaktionen

Har du någonsin undrat, “Är det möjligt att tjäna pengar och resa samtidigt?, eller “Hur ska jag klara mig ekonomiskt?, eller kanske “Hur ska jag kunna resa när jag inte har så mycket pengar?”

Det är många som ställt sig dessa frågor så chansen är ganska stor att även du har funderat över detta eller liknande någon gång. Som tur är kommer vi att ge dig 50 sätt som ger dig möjligheten att tjäna pengar samtidigt som du reser jorden runt.

Det är oftast mycket enklare än vad man tror och steget ut i världen behöver inte vara så stort som man har föreställt sig. Ofta är det bara du själv som stoppar dig från att fullfölja dina drömmar om att upptäcka världen och resa jorden runt. Därför tänkte vi ge dig en knuff i rätt riktning och hjälpa dig att få svar på dessa frågor.

Här följer 50 sätt att tjäna pengar och resa samtidigt. (Ha i åtanke att dessa 50 sätt bara är en bråkdel av alla möjligheter som finns ute i världen!)…

1. Lär ut engelska – Det finns många länder som är i behov av engelsklärare och är du duktig på engelska kan du söka arbete i t.ex. Sydkorea, Japan, Kambodja och många andra länder. En bra sida som kan hjälpa dig att komma igång är eslcafe.com.

2. Sälj andelslägenheter (timeshare) – Om du är en duktig säljare finns det möjligheter att sälja andelslägenheter, t.ex i Grekland, Karibien, Thailand och andra stora resortområden där andelslägenheter finns. Resorterna söker säljare som kan relatera till deras potentiella köpare, så det föredrar att en svensk säljer till svenskar, en Amerikan säljer till Amerikaner osv. I denna bransch finns möjligheter att tjäna stora pengar för den som är duktig.

3. Dykinstruktör – Har du dykcertifikat? Isåfall finns det dussintals ställen i världen med utmärkta dykningsmöjligheter – Egypten, Thailand, Australien, Mexiko för att nämna några. Kontakta olika företag som erbjuder dykning och se ifall det finns något ställe som söker ny personal.

dykinstruktör

4. Flygvärdinna – Du kan utbilda dig till flygvärdinna ifall du inte redan är det. Detta är ett bra sätt att resa runt i världen samtidigt som man tjänar pengar och ofta får boendet betalt.

5. Jobba på resort/hotell – Känner du dig inte som en duktig säljare kan du vara lugn, hotell och resorter världen över söker ofta utländsk personal för en rad olika arbetsuppgifter. T.ex. Receptionist, restaurangjobb eller underhållning. Ju fler relevanta språk du kan, desto större är möjligheterna.

6. Jobba på ett Hostel – Hostels runt om i världen letar ständigt efter ny personal som kan tänka sig att jobba några timmar om dagen, antingen för att sitta i receptionen, städa eller liknande. I utbyte får du gratis boende. Inte ett sätt att tjäna pengar, men du sparar pengar och kan upptäcka ett nytt ställe gratis.

7. Frilansa online – Har du intresse eller kunskap inom webbdesign, programmering, bildredigering, marknadsföring, juridik, rådfrågning eller om du är duktig på att skriva borde du definitivt överväga att frilansa. Det finns många sätt att göra detta på och några bra sidor att starta med är Elance, Odesk och Freelancer.com. Dessa hemsidor ger dig möjlighet att komma i kontakt med företag och personer som behöver få olika arbetsuppgifter utförda online. Förutom ovan nämnda kategorier finns många fler kategorier där du kan erbjuda din expertis online.

8. Tolk – Kan du det lokala språket och pratar andra språk kan du jobba som tolk. T.ex. som svensk kan det vara bra att söka sig till områden utomlands med mycket svenskar.

9. Agera i filmer och tv-serier – Åk till Mumbai, ställ dig vid ett gathörn i Colaba området så ska du se att det inte dröjer länge innan någon frågar dig ifall du vill vara med i en Bollywood film. Detta kommer antagligen inte göra dig till miljonär, men du får vara med på film och tjäna lite pengar så att du kan stanna eller resa vidare. Möjligheten att vara med i film och på tv finns i många länder.

10. Working Holiday Visum – Länder som Australien, Kanada, Nya Zeeland och Singapore erbjuder “working holiday” visum, främst till dem i åldrarna mellan 18-30. Om du tillhör denna åldersgrupp är detta ett bra sätt för dig som vill resa och tjäna pengar samtidigt. Visumet ger dig tillåtelse att vara i landet upp till ett år. Väl framme är det bara att vara kreativ och söka jobb på alla möjliga ställen som behöver personal.

11. Plocka frukt – Att plocka frukt har de senaste åren blivit vanligt bland backpackers och resenärer som reser genom Australien och vill tjäna lite extra pengar. Betalningen varierar och kan vara alltifrån boende och mat till betalning per kilo frukt du plockar.

fruit picker

12. Personlig tränare – Har du utbildning eller gedigen kunskap om träning? Då är det bara att höra av sig till olika gym och fråga ifall de är i behov av personlig tränare. Du kan också göra en deal med gym att du fixar dit nya kunder som du hjälper, samtidigt som du själv får använda gymmet gratis. Då får gymmet in nya medlemsavgifter, du får gratis gymkort och en rimlig summa pengar från dina kunder.

13. Skriv en reseblogg – Inte det enklaste sättet att tjäna pengar på. Tiden och arbetet bakom är mycket mer än vad de flesta tänker sig. Däremot kan det vara ett sätt att tjäna lite extra pengar under resans gång samtidigt som du håller världen informerad om dina äventyr. Läs mer i vår artikel – tjäna pengar på att blogga.

14. Blogga om vadsomhelst – Bara för att du reser behöver du inte driva en reseblogg. Du kan skriva om vadsomhelst som intresserar dig och tjäna pengar. Det finns alltid möjligheter att tjäna pengar på att blogga oavsett inom vilket ämne du väljer.

15. Affiliate – Att vara affiliate innebär kort och gott att du rekommenderar andra företags produkter via länkar. Möjligheten att tjäna pengar på detta sätt kan vara stor även om konkurrensen är hög. Är du beredd på att lägga ner blod, svett och tårar för att lära dig hur man blir en duktig affiliate så kan detta vara en väg för att tjäna en stadig inkomst varje månad. Läs mer i vår artikel om hur du tjänar pengar som affiliate.

16. Översättare / Copywriter – Ett vanligt yrke för många på resande fot är att man översätter texter åt företag. Copywriter innebär att man skriver sökmotoroptimerade texter åt företag. Dessa två yrken brukar ofta kombineras och därför har vi valt att lägga det som “ett” jobb.

17. Sälj saker Online – Har du sett något häftigt som du tror andra skulle vara intresserade av? Har du någon egen handgjord produkt du kan sälja? Du kan starta en webbshop eller en shop på Ebay, Amazon eller Tradera och börja sälja dina produkter online. Även detta kräver en del ansträngning och tid som i slutändan kan visa sig vara mycket lönsamt. Det finns flera exempel på personer som tjänat mycket pengar genom att sälja olika produkter online. Även om du bara säljer några enstaka saker i veckan kan det bidra till att du kan resa några veckor extra.

18. Day-Trading – Detta passar inte alla och det kräver en del startkapital, men det finns en hel del ute i världen som försörjer sig genom day-trading samtidigt som dem reser. Detta kräver också en del kunskap om aktiemarknaden, vilket är fullt möjligt att lära sig för den som är intresserad. Day-trading innebär i stort sett att man köper och säljer aktier samma dag på olika sätt.

19. Housesitting – Bo gratis i utbyte mot att du passar någons hus och eventuellt husdjur medans husägarna själva är ute och reser. Detta är ett utmärkt sätt att hålla sina kostnader nere samtidigt som man bor på ett bra ställe och får chansen att bo i ett annat land gratis. Perioden som du passar någon annans hus kan variera från en vecka, en månad till ett år och allt däremellan.

20. Jobba hemifrån utomlands – Du behöver inte nödvändigtvis sluta på ditt jobb bara för att du vill ut och resa. Ditt arbete kanske gör det möjligt att jobba hemifrån? Behöver du inte vara på kontoret för att sköta ditt arbete är det egentligen bara till att fråga din chef om det går bra.

21. Hårklippning – Välj ett populärt hostel eller flera, sätt upp en skylt (fråga först). Ta ett rimligt pris för en klippning så är vi säkra på att några backpackers nappar och vill klippa sig för en billig peng. Givetvis är det en fördel om du är duktig på att klippa folk och om du har en ordentlig sax.

22. Massage – Välj ett populärt hostel eller flera, sätt upp en skylt (fråga först) och istället för att erbjuda en hårklippning så erbjuder du massage för en billig peng.

23. Bartender – Barer finns överallt i världen och på många ställen vill dem ha utländsk personal som kan servera och prata samma språk som gästerna. Kan du tänka dig att stanna ett tag på samma ställe är detta ett bra sätt att tjäna pengar medans du reser. Barer anslutna till hostel är ett hett tips för att hitta jobb som bartender.

Bartender

24. Inkastare – Är du duktig på att få kontakt med nya människor? Då skulle jobbet som inkastare på en bar eller restaurang säkerligen passa dig. En fördel är om du kan prata flera språk, då är det givetvis större chans att du får jobbet. På vissa ställen finns det möjligheter att tjäna bra med pengar för den som är duktig och genererar många kunder till baren eller restaurangen man jobbar på.

25. Kafe-/Restaurangjobb – Samma sak gäller på kaféer och restauranger. Om du befinner dig på ett populärt ställe för backpackers, fråga runt på olika ställen. Fråga personalen på olika hostel ifall de känner till några ställen som anställer resenärer. Ibland kan du även hitta annonser i lokaltidningar.

26. Designa hemsidor – Vet du hur man bygger enkla hemsidor, eller mer komplicerade hemsidor? Starta ditt eget företag och hitta kunder online. Använd ditt kontaktnät och leta efter folk som behöver göra om eller skapa en ny hemsida. Om du stannar på ett hotell eller hostel som har en dålig hemsida, fråga ifall dem kan tänka sig att betala en liten summa för att du ska göra deras hemsida snygg och användarvänlig. Det är inte ovanligt att man får erbjudanden ifall personalen och hotellägaren vet om att du jobbar online.

27. Modell – Har du ett snyggt och välvårdat yttre? Då finns möjligheten att åka runt som frilansande modell. Jobben behöver inte göra dig internationellt känd, men många små jobb runtom i världen ger pengar till mat på bordet och tak över huvudet. Har du en dold talang för modelljobbet lyckas du kanske bli känd och få mer välbetalda modelljobb.

28. Lär andra att spela instrument – Kan du spela Piano? Gitarr? Flöjt? Dragspel? Oavsett vilket instrument du kan spela finns det någon annan som vill lära sig. Det gäller bara att hitta folk som vill lära sig de instrument du kan. Sätt upp annonser och lappar på skolor och folktäta områden med information och kontaktuppgifter.

29. Lär ut andra språk – Förutom engelska så finns det massvis med språk som folk vill lära sig runtom i världen. Pratar du svenska, franska, tyska, spanska, mandarin, arabiska eller något annat språk? Kolla upp ifall det finns några som vill lära sig dessa språk, eller om det rentutav finns jobb på olika skolor där de söker personal som kan samma språk som du talar. Sätt upp annonser på kaféer, skolor osv..

30. Håll i dansklasser – Som sagt, sätt upp annonser och lappar runtom i stan. Hitta en plats i en allmän park och lär ut dina danskunskaper. Du kan också uppsöka skolor, restauranger, barer och arbeta fram en deal att du lär ut dans i deras lokaler mot en kostnad.

31. Lär ut Yoga – Du skulle kunna göra samma sak med yoga!

Yoga class in park

32. Matlagningskurser – Detta kan vara lite mer komplicerat, eftersom man behöver en lokal, men man skulle kunna fråga olika hostel ifall det skulle vara intressant att erbjuda gästerna en billig matlagningskurs. Erbjud dig att dela intäkterna från matlagningskursen som tack för att du får använda deras kök.

33. Byggarbetare – Har du erfarenhet från byggbranschen, eller vet hur man gör finns det möjlighet att jobba som byggarbetare under en kort period på många ställen. Betalningen sker oftast “under bordet”, vilket ger dig en möjlighet att tjäna snabba cash.

34. Au Pair – Oftast får man boende och mat samt pengar till att sköta familjens handling och utgifter som rör ditt arbete. Det händer även att man får betalt, vilket ger dig möjlighet att utforska landet medans du jobbar som Au Pair och bor gratis.

35. Surfinstruktör – Du behöver inte vara expert för att få jobbet som surfinstruktör, ofta räcker det med att du är bättre än nybörjarna.

36. Kock – Har du dolda talanger i köket eller en gedigen restaurangutbildning? Restauranger finns överallt i hela världen i olika former, vilket ger många möjligheter för den som är duktig på att laga mat.

37. Rundvandringsguide – Många internationella rundvandringsguider, bland annat Indochina.com som erbjuder rundturer till låga priser världen runt brukar anställa rundvandringsguider för att ta hand om varje grupp. Lönen är dock låg och oftast gäller 1-2 års kontrakt. Å andra sidan får du en chans att upptäcka delar av världen utan att spendera några pengar alls samtidigt som du får arbetserfarenhet.

38. Sälj din konst & handgjorda saker på lokala marknader – Det finns många ställen där utländska kan hyra en plats för att sälja deras varor. Oftast är dessa platser riktade mot turister och andra resenärer. Det finns många som åker runt på olika marknader året runt och säljer sina grejer.

39. Rundtursguide i Karibien – Jobbet består ofta av att välkomna passagerarna från olika båtturer, leda dem till rätt rundtursbuss eller bil och hålla grupperna organiserade. Lönen är helt okej och du får chansen att jobba och bo i Karibiens paradis.

40. Fotograf – Är du duktig med kameran eller vill lära dig att ta grymma foton? Då finns det en chans för dig att tjäna pengar på detta sätt. Du kan antingen sätta upp en egen webbshop med dina foton, eller sälja dem till royalty sidor, som sedan säljer vidare enskilda licenser och du får en del av kakan. Du kan också försöka sälja dina foton till tidningar, företag och olika rese- och naturmagasin.

41. Reseskribent – Om du är duktig på att skriva, finns det möjligheter att berätta om dina upplevelser och platser du besöker och publicera dem på olika hemsidor eller tidningar. Det är inte det enklaste, eftersom konkurrensen är hög, men är du duktig och får några artiklar publicerade så dröjer det inte länge innan du är igång.

42. Jobba utomlands – Det många verkar glömma bort är att det finns företag överallt i världen. Bara för att du inte är i Sverige, så betyder inte det att du måste välja bort en framgångsrik karriär inom ett företag. Kina har till exempel en växande marknad med möjligheter för utländska att bidra med spetskompetens eller kompetens som saknas i Kina. Singapore, Nya Zeeland, Dubai och ett flertal länder i Mellanöstern är exempel på andra ställen många utländska jobbar åt stora företag.

43. Jobba på ett kyssningsfartyg – Detta är ett utmärkt sätt att tjäna pengar på samtidigt som man får en smak av världen, får arbetslivserfarenhet och kontakt med människor från hela världen. I många fall innebär det även att du sedan har ledigt x antal dagar innan det är dags att åka ut med fartyget igen.

44. Jobba på en Yacht – Ibland får man betalt, ibland inte, men det kan ändå ge en bra möjlighet att upptäcka ställen som Karibien eller medelhavet och ibland även Stilla havet. Desperatesailors.com är en bra sida där folk annonserar efter “crew”.

45. Volontärarbete – I de flesta fallen får man ej betalt för att volontärarbeta. Du får istället en oförglömlig upplevelse och en chans att hjälpa världen. Du behöver inte spendera en förmögenhet på att någon firma ska hjälpa dig hitta en volontärorganisation. De finns lokala organisationer överallt som erbjuder boende och mat i gengäld mot att du hjälper till. Två bra hemsidor för volontärarbete är Grassrootsvolunteering.org och IndependentVolunteer.org

work as a volunteer

46. Reseguide – Ett jobb som reseguide innebär att du jobbar för olika charterbolag och tar hand om deras gäster och ser till att finnas där om något skulle hända eller om någon behöver information och hjälp. I jobbet ingår även att välkomna turister på flygplatsen och leda dem till transferbussarna samt att åka med på guidade utflykter.

47. Redigera menyer – Det kanske inte låter som ett jobb, men det finns en hel del resenärer som livnär sig på detta genom att gå runt genom turisttäta områden och rätta till felaktiga menyer. Hur många gånger har man inte själv sett en meny som skulle behöva göras om? En fördel är ifall du kan flera olika språk och på så vis bidra till en större del av menyn. Finns inte språket du talar? Säg att du kan översätta mot en liten summa eller en gratis middag.

48. Busking – Har du någon talang? Spelar du något instrument? Kan du tänka dig att måla dig som en staty och stå still en hel dag? Då kanske busking är något för dig. Det är vanligt med folk som står i stan och visar upp sina talanger med en hatt framför sig där man kan bidra med en liten slant. Försäkra dig bara om att det är lagligt på det stället du har tänkt visa upp dina talanger.

49. Arbetsutbyte – Titta på HelpX.net och WWOOF.org och du kan vara redo att packa väskan idag. Om du är villigt att jobba några timmar om dagen för boende, mat och ibland även lite extra pengar, så finns det många möjligheter via dessa sajter.

50. Var kreativ – Detta är det bästa tipset till dig som vill resa runt och upptäcka världen samtidigt som du slipper oroa dig över den ekonomiska biten. Beroende på vart du befinner dig ser arbetsläget annorlunda ut. Genom att vara kreativ kan du alltid komma fram till något som inbringar pengar i kassan och tar dig vidare till nästa ställe, eller ger dig tillräckligt med pengar för att stanna.

Är du kreativ och öppen för nya idéer är vi säkra på att du kommer bli chockad över hur många sätt man kan försörja sig på när man är på resande fot. Det är egentligen bara du själv som sätter gränserna.

Vi hoppas att den här listan har inspirerat dig till att ta steget ut i världen och fullfölja dina drömmar om att resa, utan att behöva oroa sig över hur det ska gå ihop ekonomiskt. Självklart finns de fler än dessa 50 sätt att tjäna pengar på och resa samtidigt. Det finns så många resenärer där ute i världen som försörjer sig på alla möjliga vis och det är fullt möjligt för dig också så länge du vill det.

 

4 svar på ”50 sätt att tjäna pengar och resa jorden runt samtidigt.”

 1. Hej!

  Mitt namn är David Alamidi, är 27 år gammal och bor i Lund. Jag har en dröm om att resa jorden runt, just nu är jag arbetssökande och jag vill få bra och konkreta tips vad jag ska göra för att lyckas hitta ett jobb där jag kan resa jorden runt. Vill gärna att min dröm går i uppfyllelse.

  Svara
  • Hej David!

   Det beror lite på vad du har för kunskaper och erfarenheter. Har du några sparade pengar idag? Ibland kan det krävas en startkassa för att klara sig precis när man kommer fram. Det är absolut möjligt att resa jorden runt och samtidigt tjäna pengar, antingen online eller via jobb längs vägen. Jobbar man längs vägen får man dock vara beredd på att stanna lite längre än vanligt och resa långsammare.

   1. Tänk ut vilka kunskaper du har idag och vilka jobb du realistiskt tror att du skulle kunna få
   2. Tänk ut vilken typ av resa du vill göra och hur billigt du kan leva
   3. Två ställen som alltid söker svensk personal är spelföretagen på Malta som söker arbetare för kundservice och telefonförsäljarbolagen i Spanien. Jobben brukar vara relativt enkla att få och lönen är helt okej, särskilt på Malta. På Malta finns det till och med möjligheter att tjäna ihop bra med pengar. Detta kan vara ditt startskott ut i världen ifall du fastnar.
   4. Kolla i ditt kontaktnät ifall det finns någon som är utomlands just nu eller någon som kanske kan ordna ett jobb till dig.

   Finns mycket tips att ge, men det blir lättare ifall man får veta lite mer om dig som person och vad du har för erfarenheter.

   Svara
 2. Hej, pkt 20. fungerar det mot skatteregler osv?
  Jag önskar åka iväg och resa (10 månader) samtidigt arbeta “hemifrån” åt mitt svenska företag. Jag betalar som vanligt skatt och avgifter i Sverige under denna tiden, men behöver jag anmäla detta till det land jag befinner mig i ?

  HA det fint

  Svara
  • Hej, befinner man sig i ett annat land i mer än 6 månader, så är det i regel där du ska beskatta. Åker du däremot runt, så skattar du mot Sverige. Huruvida du måste rapportera det eller ej kan vi inte svara på då det skiljer sig från land till land vilka lagar som finns. En del länder kräver arbetstillstånd och skatt ifall du utför arbetet när du är där osv. Skatter är ju ett ganska komplicerat område, men som tur är finns det skatteplanerare och rådgivare så att allting går rätt till.

   Svara

Lämna en kommentar