7 myter om flygresan

Foto av författare
Redaktionen

Det finns många myter om flygresan och vi tänkte att det var på tiden att någon reder ut hur det faktiskt ligger till med några av de vanligaste myterna.

1. Luften i kabinen gör dig sjuk

Är du en av dem som blir sjuk efter att ha flugit? Då kanske du har dragit slutsatsen att det är luften i flygkabinen som gör dig sjuk. Men så är det alltså inte, luften i flygkabinen byts ut ofta och innan den når dig passerar den dessutom ett filter som stoppar ungefär 99 procent av alla mikroorganismer.

Så varför är det då inte ovanligt att man blir sjuk? Inuti flygkabinen finns det nämligen ett par olika ställen med stor chans att råka ut för bakterier, några av dem är bordet, sätet och toaletten.

2. Toalettavfall töms i luften

Den här myten har gått runt i folkmun sedan charterplanens begynnelse, som tur är finns det ingen sanning i denna myt. Den amerikanska luftfartsmyndigheten har till och med gått så långt att man har tagit fram en folder där man berättar om hur hanteringen av avfall sker på flygplan. Skulle du ändå lyckas med att bli träffad av lite skit från ovan, så är det troligtvis en fågel som tömt sitt avfall och inte ett flygplan.

3. Plan kan krascha på grund av elektronik

Skulle det vara så illa att planet kunde krascha på grund av elektronik, så hade dina elektroniska prylar självfallet blivit beslagtagna i säkerhetskontrollen. Men det finns inga bevis på att elektroniska prylar skulle innebära någon fara för säkerheten på flygplan.

4. Flygplansdörren kan öppnas under flygning

Ja, kanske ifall stålmannen flög förbi eller någon annan superhjälte, men knappast av en vanlig passagerare. Trycket uppe i luften är alldeles för högt och gör det därför omöjligt för en normal människa att öppna flygplansdörren under flygning.

5. Du kan fastna i toaletten

Ifall du sitter ned och spolar samtidigt fastnar du i toalettstolen. Den här myten har väl knappast någon undgått och det har faktiskt gått så långt att en kvinna till och med rapporterade till BBC om att hon skulle ha råkat ut för detta. Men efteråt fick man alltså reda på att det bara var en påhittad historia.

En intressant kuriosa är dock att det är teoretiskt möjligt att fastna på grund av vakuumet som bildas, men då är man alltså  tvungen att skapa ett 100 procentigt lock mot stolen med hjälp av sin kropp, vilket anses vara i stort sett omöjligt.

6. Du blir snabbare full på hög höjd

Nope, inte det heller. Läs mer här om vad som händer när du dricker alkohol på flyget. Däremot blir din baksmälla värre på grund av kroppen torkas ut extra mycket under flygresan.

7. Du blir hög av syrgasmasken

Nja, inte riktigt, syrgasmaskerna innehåller faktiskt inget annat än just syre.

Källa: svd.se

Lämna en kommentar