8 myter om backpacking som inte stämmer

När folk tänker på backpacking kommer det upp alla möjliga tankar, fördomar och stereotyper. En del av det stämmer, men det finns också en hel del som inte stämmer. Till exempel så stämmer inte dessa 8 myter om backpacking som vi tar upp i denna artikel.

1. Du måste vara ung

Att vara ung är absolut inget krav för att vara backpacker och det finns flera personer ute i världen som är ett levande bevis för det. Den äldsta backpackern som jag har stött på var en 75 årig kvinna som backpackade med sin dotter. Hon bodde på samma billiga vandrarhem som dottern och lät ingenting stoppa henne.

Även om de flesta som backpackar idag är unga, så betyder det inte att man måste vara ung för att göra det. Det handlar bara om att våga och att ge sig ut i världen. En 70 åring eller en 50 åring kan vara i lika god form som en 20 åring.

2. Du behöver ett badrum för att gå på toa

Många backpackers är vana vid att ha “lyxiga” toaletter i sitt hemland och en till synes oändlig tillgång av toalettpapper. När man reser i fattigare länder är detta ofta saker man bara kan drömma om.

Att man behöver ett badrum för att gå på toa är således inget annat än en dum myt. Som backpacker lär man sig snabbt att anpassa sig och att hitta kreativa lösningar för toalettbesök.

3. Det kommer vara roligt hela tiden

Att backpacka är utan tvekan något av det bästa man kan göra under sitt liv, men bara för det betyder det inte att det alltid är roligt. Är man ute och backpackar en längre period, så kommer det komma tillfällen där man saknar sin familj, vänner och andra saker som man tar för givet hemma. De flesta stöter även på någon form av motgång under resan.

4. Att vara utlänning är en nackdel

Att resa till ett annat land kan vara en nackdel och man kan bli behandlad annorlunda bara för att man är utländsk. Men det behöver inte vara en nackdel, i Indien till exempel får utländska resenärer gå före i kön till bussen, toaletter och tågstationer.

På vissa ställen finns det också särskilda bokningskontor för utlänningar, som går snabbare än den vanliga kön för lokalbefolkningen.

5. Du blir oberoende av dina ägodelar

Många föreställer sig att man blir oberoende av prylar och ägodelar när man är ute och reser en längre tid. Till viss del stämmer detta och man ser kanske prylar och ägodelar på ett annorlunda sätt. Men på något vis kan man även bli mer beroende av sina ägodelar, eftersom att man inte har mer än det som finns i ens backpack.

När man bara har tre tröjor, så blir det helt plötsligt väldigt viktigt att hålla dem rena och hela.

6. Du ska aldrig fastna på ett ställe

Att stanna längre på ett ställe är det absolut bästa sättet att lära känna den inhemska kulturen och för att lära känna den lokala befolkningen. Många backpackers och resenärer är fast beslutna om att man aldrig bör fastna längre på ett och samma ställe.

Ju längre du stannar på ett ställe, desto bättre lär du känna stället.

7. Du kommer att duscha mindre

Det här stämmer ifall man inte har tillgång till en dusch, men om det finns tillgång till dusch så använder man den oftast mer än vad man brukar göra hemma. När man reser runt som backpacker bor man och vistas ibland på ställen där det inte alltid är så renligt och så länge man har tillgång till en dusch, kommer man att känna för åtminstone en dusch om dagen.

8. Du kommer att resa i grupp

Att resa i en grupp kan låta roligt, men ju mer man reser och ju längre man reser, desto mer inser man vilken börda det kan vara att resa i grupp. Ju fler man är som reser tillsammans, desto fler åsikter måste man väga in när man ska göra saker. Bara en sådan simpel sak som var och vad man ska äta kan bli till ett stort problem när man reser i grupp.

Några fler vanliga myter om backpacking är att man inte har råd eller att man inte har tid och att det inte är något för dig. Men sanningen är den att allting handlar om prioriteringar och du vet inte ifall något är för dig förrän du har provat.

Backpacking kan vara billigare än att bo hemma och det kan också utan tvekan vara en ögonöppnande upplevelse som förändrar ditt liv för all framtid.

Lämna en kommentar