Roliga namn på städer – 13 favoriter

Foto av författare
Redaktionen

Ibland kan det bli väldigt fel med stadsnamn om man kollar vad det betyder på andra språk, och ibland även på sitt eget språk. I denna artikel har vi samlat 13 favoriter med städer som har roliga namn.

Städerna är blandade från hela världen med roliga namn på engelska och svenska. 

Bluff City (Tennessee, USA)

Alla skojares drömstad? Eller inte, namnet må vara roligt, men är faktiskt inget annat än en anonym liten småstad i östra USA. Stadens namn är dock ganska ironiskt då det betyder bluff-staden på engelska, som är det officiella språket i USA. 

Bild: SevenMaps/Shutterstock

Dum Dum (Indien)

För en indier är detta knappast något anmärkningsvärt, men för en svensk som råkar åka förbi Dum Dum med tåg blir det nog ett gott litet skratt.

Dum Dum är en stad i Calcutta i norra Indien. Namnet kommer ifrån dumdumkulan, som är en typ av brittisk ammunition som utvecklades här i slutet av 1800-talet. 

Dum_Dum_Rail_station
Jay.Here at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ban Krut (Thailand)

En lugn liten semesterort i Thailand som passar perfekt om man själv är nästan bankrutt. Priserna här är nämligen väldigt låga och det är faktiskt här som många thailändare själva åker på semester.

Inte för att de är bankrutta, utan för att det inte är något klassiskt turistställe i Thailand plus att Ban Krut har ett lyxigt, men billigt utbud av fisk och skaldjur.

Ban Krut

Fucking (Österrike)

Fram tills 1 januari 2021 fanns det en stad i Österrike som hette Fucking. Numera har man dock bytat namn till Fugging. Det ovanliga namnet har ingen betydelse på tyska, men de cirka 100 invånarna som är bofasta i staden har vädjat om ett namnskifte de senaste åren.

Lokalbefolkningen har tröttnat på att turister endast kommer dit för att ta bild vid skylten och att besökare stulit stadsskylten ett flertal gånger.

Town of Fucking in Austria

Hell (Norge)

Välkommen till helvetet på jorden, Hell, en liten stad i Norge. Bilden nedan är från tågstationen, som blivit en ikoniskt plats för utländska besökare. Efter att ha åkt till Hell i Norge och kommit tillbaka hem kan man nämligen säga “I’ve been to Hell and back”. 

Hell i Norge

Condom (Frankrike)

Kondomens huvudstad? Så är det faktiskt inte, men lite småroligt är det för oss som pratar engelska. I Frankrike finns även ett annat samhälle med ett roligt namn – Anus. 

condom frankrike

Dildo (Kanada)

.I den kanadensiska provinsen Newfoundland and Labrador finns staden Dildo med 1234 invånare. Hur namnet kom till är okänt, men Dildo har varit dess namn sedan åtminstone år 1711.

Samhällets motto är “Vårt namn kommer aldrig ändras”. 

Town of Dildo

Climax (USA)

USA har ett flertal anmärkningsvärda namn på orter som har annan betydelse på engelska. Climax är ett av dessa. 

Climax city sign
Michael Rivera, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Penistone (Storbritannien)

I Penistone är en stad i England med cirka 23 000 invånare. Namnet finns nerskrivet i Domesday Book från 1086 under namnet Pengeston. På senare år har stadens namn fått uppmärksamhet världen över bland listor för ovanliga namn på städer.

Penistone town
Bild: Roy Hinchliffe / Shutterstock.com

Hooker (Oklahoma, USA)

En stad full av prostituerade? Nej, så är det faktiskt inte. Men i Oklahoma kan man besöka denna stad, vars namn betyder prostituerad på engelska. 

Gayville – South Dakota, USA

Denna stad grundades från början av bönder från skandinaver och skulle kunna vara en stad för personer som är gay, men sanningen är faktiskt att det bara är en vanlig småstad i USA.

gayville south dakota

Dumistan – Bahrain

Inget för smarta invånare..?! Dumistan är en kuststad som lägger längs Bahrains västkust. 

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobw-llllantysiliogogogoch – Wales, Storbritannien

– Så, vart bor du någonstans?

– Jag bor i Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (försök att uttala namnet).

I videon nedan har du ett klockrent facit på hur man uttalar det något ovanliga och långa ortsnamnet i Wales.


Dela denna artikel med någon som du tror skulle få ett gott skratt! 

Lämna en kommentar