19 av världens mest avlägsna samhällen och platser

Senast uppdaterad

1. Isortoq, Grönland

Isortoq Grönland (1)

Isortoq är en karg och platt ö som ligger i sydvästra Grönland. På ön finns en stad med samma namn där det bor ungefär 80 personer. En fascinerande plats långt borta från den moderna civilisationen.

2. Aogashima, Japan

Aogashima-Island (1)

En grön vulkanö söder om Japan som endast är 3 kilometer bred och 1 kilometer lång. Aogashima är hem åt ungefär 200 personer och är utan tvekan en av världens mest avlägsna platser.

3. Adamstown, Pitcairn Islands

 
flickr.com/98477380@N00/10531933983 / Creative Commons                                flickr.com/wheatstrong/211069416 / Creative Commons

Världens mest avlägsna plats Pitcairn Islands har en stad som heter Adamstown där cirka 50 personer bor. Pitcairn tillhör territoriellt Storbritannien, men enda sättet att ta sig hit är via båt från Nya Zeeland.

4. Gasadalur, Färöarna

GasadalurFoto: Hans Juul Hansen

Mindre än 20 personer bor i denna avlägsna by på Färöarna. Gasadalur som översätts till Gåsdalen ligger på västkusten och har ett otroligt vacker natur runt omkring sig. Numera finns en tunnel som kopplar ihop Gasadalur med andra delar av Färöarna. Men innan tunneln stod klar fick man vandra över det 400 meter höga berget varje gång man skulle handla.

5. Huacachina, Peru

huacachina (1)

Huacachina är en minst sagt unik stad som är belägen vid en naturlig sjö mellan två sanddyner i Peru. Enligt legenden skapades lagunen av en vacker prinsessa som fortfarande lever kvar i form av en sjöjungfru i sjön. Huachachina har ungefär 100 invånare, men trots detta finns både hotell och bibliotek i staden.

6. North Sentinel Island, Indien

North Sentinel Island (1)

”Världens sista okontaktade stam”, vilket inte stämmer riktigt eftersom man flera gånger försökt ta kontakt med dem. Folket som bor på North Sentinel Island har visat upp ganska tydliga tecken på att man inte vill ha någon kontakt med omvärlden. Varje kontakt har besvarats med spjut, pilar och folk som landstigit ön har dödats av lokalbefolkningen. På sätt och vis är därför North Sentinel Island världens mest avlägsna plats eftersom man helt och hållet står utanför den moderna världen.

7. Supai, Arizona, USA

supai village

Supai är en av världens mest svåråtkomliga städer och ligger mitt i Havasu-kanjonen. För att komma hit behöver man antingen flyga med helikopter eller vandra cirka 13 kilometer över kullar och berg. Supai är så isolerat att närmsta ställe att handla mat, bensin och vatten ligger hela 96 kilometer bort i Peach Springs. Här bor Havasupaistammen och än idag använder man åsnor för att leverera posten.

8. Oymyakon, Ryssland

oymyakon bild

Oymyakon är en av världens kallaste platser som är bebodda. Medeltemperaturen ligger på 15 minusgrader, men ironiskt nog betyder stadens namn ”ofruset vatten” då det finns en het källa i närheten av Oymyakon. Ska man åka bil i Oymyakon är man tvungen att låta motorn stå igång annars startar inte bilen igen.

9. Edinburgh of the Seven Seas, Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha, även känd som Edinburgh of the Seven Seas är världens mest avlägsna plats tillsammans med Pitcairnöarna. På ön bor cirka 300 personer och det tar hela fem dagar att komma hit från Kapstaden, som är närmsta stället.

10. Bandiagara, Mali

Brandiagara Mali (1)

År 1989 upptogs Bandiagara på Unescos lista med världsarv. Här bor dogonfolket i hyddor gjorda av lera som smälter in i Bandiagaraklippan. En fascinerande plats avlägsen från det moderna samhället.

11. Bantam Village, Cocos (Keeling) Islands

Kokosöarna i australien

En australiensisk ögrupp i Indiska Oceanen som antas varit obebodd fram tills 1900-talet. Bantam Village är den största staden på Kokosöarna med ungefär 600 invånare. Det kanske inte kommer som någon överraskning att deras främsta exportvara är just kokosnötter.

12. Undredal, Norge

Undredal Norge

En pittoresk by som ligger längs Aurlandsfjorden i Norge. 1988 byggde man en väg som kopplade ihop det lilla samhället med Europavägen E16, men trots det är staden fortfarande väldigt avskild från resten av Norge. Undredal har cirka 100 invånare och 500 getter och det är från Undredal den bruna getosten kommer ifrån.

13. Coober Pedy, Australien

Coober Pedy (1)

Coober Pedy är mest känt för opalbrytning och sina underjordiska boenden som kallas för ”dugouts”. Anledningen till att man byggt sina hem under jorden beror på att man vill undvika den extrema värmen. I staden bor ungefär 3500 personer från 45 olika länder. I de underjordiska hemmen finns de mesta man kan önska och det finns till och med tv.

14. Kerguelen Islands

Kerguelen-Islands

Ögruppen ligger i den Indiska Oceanen men tillhör territoriellt Frankrike. Öarna är även kända som ”de övergivna öarna”, vilket ger ett hum om hur avlägsna de faktiskt är. På vintern bor här runt 50 personer och under sommaren bor det cirka 100 personer.

15. Hanga Roa, Påskön, Chile

Påskön Rapa Nui

Trots att Påskön besöks av relativt många turister varje år får man ändå säga att den är väldigt avlägsen då Chiles huvudstad ligger 3700 kilometer bort. Det är på Påskön som de kända och gigantiska stentatyerna finns.

16. Barrow (Ukpeagvik), Alaska, USA

Barrow (1)

Barrow är USA:s nordligaste stad och har ungefär 4000 invånare (en riktig metropol jämfört med många andra ställen på denna lista). Här går solen ner i november och syns inte till förens ungefär två månader senare.

17. Monemvasia, Grekland

Monemvasia Grekland

En jordbävning splittrade den lilla ön Monemvasia från det grekiska fastlandet. Idag finns en smal gångväg som konstruerats i efterhand, men annars ligger staden väl skyddad bakom en hög klippa.

18. Longyearbyen, Svalbard

Longyearbyen (1)

Det händer inte allt för mycket i Longyearbyen men en sak kan man stoltsera med iallafall. Longyearbyen är nämligen den stad som är belägen längst norrut med över 1000 permanenta invånare.

19. Korowai, Papua Nya Guinea

Korowai (1)

Korowai-folket anses vara världens sista civilisation med kannibalism. Korowai-folket har ett samhälle med ungefär 3500 invånare och bor främst i trädkojor. De bor på en avlägsen plats på den sydöstra delen av Papua.

Related Posts

Add Comment