19 av världens mest avlägsna samhällen och platser

Foto av författare
Redaktionen

Att människan spridit sig över nästan hela jorden är ingen underdrift. Dessa 19 avlägsna platser är ett bevis på detta. 

1. Ittoqqortoormiit, Grönland

Ittoqqortoormiit grundades år 1925 och har cirka 450 invånare. Det är så avlägset att man behöver ta en heliktopter från själva flygplatsen. Men det är en fantastisk plats för att se norrsken.

Ittoqqortoormiit

2. La Rinconada, Peru

La Rinconada är en av världens högst belägna bosättningar på över 5181 meters höjd. Trots att det inte finns rinnande vatten bor det cirka 50,000 personer i staden.

Nedanför glaciären La Bella Durimiente finns guldgruvor som gjort området särskilt intressant för utvinning av guld. 

La Rinconada

3. Adamstown, Pitcairn Islands

Världens mest avlägsna plats Pitcairn Islands har en stad som heter Adamstown där cirka 50 personer bor. Pitcairn tillhör territoriellt Storbritannien, men enda sättet att ta sig hit är via båt från Nya Zeeland.

Adamstown

4. Gasadalur, Färöarna

Färre än 20 personer bor i denna avlägsna by på Färöarna. Gasadalur som översätts till Gåsdalen ligger på västkusten och har ett otroligt vacker natur runt omkring sig.

Numera finns en tunnel som kopplar ihop Gasadalur med andra delar av Färöarna. Men innan tunneln stod klar fick man vandra över det 400 meter höga berget varje gång man skulle handla.

Gasadalur

5. Huacachina, Peru

Huacachina är en minst sagt unik stad som är belägen vid en naturlig sjö mellan två sanddyner i Peru. Enligt legenden skapades lagunen av en vacker prinsessa som fortfarande lever kvar i form av en sjöjungfru i sjön.

Huachachina har ungefär 100 invånare, men trots detta finns både hotell och bibliotek i staden.

Huacachina

6. North Sentinel Island, Indien

“Världens sista okontaktade stam”, vilket inte stämmer riktigt eftersom man flera gånger försökt ta kontakt med dem. Folket som bor på North Sentinel Island har visat upp ganska tydliga tecken på att man inte vill ha någon kontakt med omvärlden.

Varje kontakt har besvarats med spjut, pilar och folk som landstigit ön har dödats av lokalbefolkningen. På sätt och vis är därför North Sentinel Island världens mest avlägsna plats eftersom man helt och hållet står utanför den moderna världen.

North Sentinel Island (1)

7. Supai, Arizona, USA

Supai är en av världens mest svåråtkomliga städer och ligger mitt i Havasu-kanjonen. För att komma hit behöver man antingen flyga med helikopter eller vandra cirka 13 kilometer över kullar och berg.

Supai är så isolerat att närmsta ställe att handla mat, bensin och vatten ligger hela 96 kilometer bort i Peach Springs. Här bor Havasupaistammen och än idag använder man åsnor för att leverera posten.

Supai
Bild: joojoob27 / Shutterstock.com

8. Oymyakon, Ryssland

Oymyakon är en av världens kallaste platser som är bebodda. Medeltemperaturen ligger på 15 minusgrader, men ironiskt nog betyder stadens namn “ofruset vatten” då det finns en het källa i närheten av Oymyakon.

Ska man åka bil i Oymyakon under vintern är man tvungen att låta motorn stå igång annars startar inte bilen igen. Under sommartid blir det dock relativt varmt och kontrasterna är massiva mellan vinter och sommar. 

Oymyakon
Bild: kid315 / Shutterstock.com

9. Edinburgh of the Seven Seas, Tristan da Cunha

Tristan da Cunha, även känd som Edinburgh of the Seven Seas är världens mest avlägsna plats tillsammans med Pitcairnöarna. På ön bor cirka 300 personer och det tar hela fem dagar att komma hit från Kapstaden, som är närmsta stället.

Edinburgh of the Seven Seas
Bild: maloff / Shutterstock.com

10. Bandiagara, Mali

År 1989 upptogs Bandiagara på Unescos lista med världsarv. Här bor dogonfolket i hyddor gjorda av lera som smälter in i Bandiagaraklippan. En fascinerande plats avlägsen från det moderna samhället.

Bandiagara

11. Villa Las Estrellas, Antarktis

Villa Las Estrellas betyder stjärnornas by och är en chilensk bosättning på Antarktis. Här finns bland annat ett gym, kyrka och en skola. Det är en av få bosättningar på Antarktis och nås snabbast via en två-dagars båtresa från Ushuaia.

Villa Las Estrellas

12. Undredal, Norge

En pittoresk by som ligger längs Aurlandsfjorden i Norge. 1988 byggde man en väg som kopplade ihop det lilla samhället med Europavägen E16, men trots det är staden fortfarande väldigt avskild från resten av Norge.

Undredal har cirka 100 invånare och 500 getter och det är från Undredal den bruna getosten kommer ifrån.

Undredal

13. Coober Pedy, Australien

Coober Pedy är mest känt för opalbrytning och sina underjordiska boenden som kallas för “dugouts”. Anledningen till att man byggt sina hem under jorden beror på att man vill undvika den extrema värmen.

I staden bor ungefär 3500 personer från 45 olika länder. I de underjordiska hemmen finns det mesta man kan önska och det finns till och med tv.

Coober Pedy
Bild: JuliaST / Shutterstock.com

14. Kerguelen Islands

Ögruppen ligger i den Indiska Oceanen men tillhör territoriellt Frankrike. Öarna är även kända som “de övergivna öarna”, vilket ger ett hum om hur avlägsna de faktiskt är. På vintern bor här runt 50 personer och under sommaren bor det cirka 100 personer.

15. Hanga Roa, Påskön, Chile

Trots att Påskön besöks av relativt många turister varje år får man ändå säga att den är väldigt avlägsen då Chiles huvudstad ligger 3700 kilometer bort. Det är på Påskön som de kända och gigantiska stentatyerna finns.

Hanga Roa
Bild: Sergey-73 / Shutterstock.com

16. Barrow (Ukpeagvik), Alaska, USA

Barrow är USA:s nordligaste stad och har ungefär 4000 invånare (en riktig metropol jämfört med många andra ställen på denna lista). Här går solen ner i november och syns inte till förens ungefär två månader senare.

Barrow Alaska

17. Monemvasia, Grekland

En jordbävning splittrade den lilla ön Monemvasia från det grekiska fastlandet. Idag finns en smal gångväg som konstruerats i efterhand, men annars ligger staden väl skyddad bakom en hög klippa.

18. Longyearbyen, Svalbard

Det händer inte allt för mycket i Longyearbyen men en sak kan man stoltsera med iallafall. Longyearbyen är nämligen den stad som är belägen längst norrut med över 1000 permanenta invånare.

Longyearbyen

19. Korowai, Papua Nya Guinea

Korowai-folket anses vara världens sista civilisation med kannibalism. Korowai-folket har ett samhälle med ungefär 3500 invånare och bor främst i trädkojor. De bor på en avlägsen plats på den sydöstra delen av Papua.

Korowai
Bild: GUDKOV ANDREY / Shutterstock.com

Dela gärna artikeln till någon som vill åka till avlägsna platser på jorden. 

Lämna en kommentar