10 tips för att sova bättre på flygplanet

Foto av författare
Redaktionen

För många kan det vara en riktig pina att flyga långt och det kan vara svårt att sova ordentligt, eller sova överhuvudtaget. Här är därför 10 tips som gör det lättare att somna på flygplanen och som gör dig bättre sömn.

1. Förbered dig

Att förbereda sig innan man reser är viktigt för att kunna få lugn och ro. Det sista man vill är att behöva stressa runt som en galning några timmar innan planet går. Det blir också betydligt svårare att sova på flygplanet ifall du varit stressad bara ett par timmar innan. Fixa all packning i god tid.

2. Meditation

Det finns flera appar som hjälper en ovan person till att meditera. Meditation har en djupt lugnande effekt som får en att koppla av och sova bättre.

3. Ta med lavendelolja

Undersökningar har visat att lavendelolja har en lugnande effekt på oss vid inandning. Gör man detta före och under sömnen visar studierna att man får lägre blodtryck och en djupare sömn. Smörj in dina tiningar och handleder med lavendelolja och känn hur du får en djupare sömn.

4. Undvik filmvisningen ombord

Det sämsta man kan göra när man är ombord på flyget är att titta på filmerna som visas, iallafall om man vill sova. Ljuset från skärmen får nämligen hjärnan och kroppen att bli förvirrad och inte veta ifall det är dag eller natt, vilket resulterar i att man får det svårare att sova.

5. Skriv “att-göra-listor”

De flesta av oss tänker mycket när vi går och lägger oss. Detta beror på att hjärnan både bearbetar vad som har varit, men också för vad som komma skall, till exempel morgondagens eller helgens aktiviteter och andra saker som måste göras.

Genom att skriva “att göra-listor” så slipper man ligga och fundera när man går och lägger sig.

6. Ta med något skönt och bekant

När vi människor ska sova vill vi gärna att det ska vara bekvämt, bekant och helst också mysigt. Ett flygplan är inte särskilt mysigt, så därför får man satsa mer på bekvämt och bekant. Detta kan man göra genom att ta med sig en egen kudde eller till exempel en favorittröja.

Vi rekommenderar Cabeau Travel Pillow:

Cabeu nackkudde Klicka här för mer information och pris

7. Täck ögonen

Att täcka ögonen är nästan det viktigaste ifall man vill ha god sömn på flygplanet. En sovmask gör så att du slipper störande ljus som kan få dig att vakna under flygresan. Det minsta lilla ljus som når dig kan störa din sömn på flygplanet. När kroppen är i totalt mörker börjar den automatiskt att producera melatonin, som hjälper oss att sova.

Vi rekommenderar:

Ögonbindel    Klicka här för mer information och aktuellt pris

8. Undvik alkohol

Alkohol är en favorit för många, både före och under flygresan. Tyvärr är detta skadligt för din sömn, och även om du kanske tycker att du somnar lättare, så får du inte någon kvalité på din sömn.

Kvalitésömn är bättre än kvantitetssömn.

9. Använd öronproppar

Öronproppar går hand i hand med en sovmask. Öronpropparna tar bort störande ljud från resenärer och bullrande ljud från flygplanet.

Vi rekommenderar:

ljuddämpande öronproppar    Klicka här för mer information och aktuellt pris

10. Bunkra sömn

Tycker du fortfarande att det är svårt att sova på flygplanet, så finns det ett till alternativ som kan förbättra ditt resande. Bunkra upp med extra sömn dagarna innan du ska resa, att få för lite sömn försämrar många av kroppens funktioner, en av dessa viktiga funktioner som kan försämras är kroppens immunförsvar.

Lämna en kommentar