En resa i Harry Potters fotspår

Foto av författare
Redaktionen

Hela Storbritannien kryllar av små inspelningsplatser och vackra byggnader som har fått agera kulisser i Harry Potter-filmerna. Men om vi nu ska ta oss på en resa genom Harry Potters värld, vad passar då bättre än att börja i Edinburgh?

Läs också: Harry Potter Som Nöjespark

1. The Elephant House – Edinburgh, Skottland

elephant house harry potter

Det var här på fiket The Elephant House, som J.K. Rowling satt och skrev på den första och andra boken i vad som skulle bli en av de mest lästa bokserierna någonsin. Medan hon skrev hade hon så lite pengar att det var billigare för henne att sitta på fiket och köpa en kopp kaffe än att betala uppvärmningen hemma. Jag tror att The Elephant House idag tackar sin lyckliga stjärna för de höga gaspriserna i Storbritannien.

Förutom att vara helig mark för Harry Potter-nördar, serverar de väldigt god fika och på toaletterna väntar fler överraskningar! Hela väggarna var fullkomligt nerklottrade med meddelanden till Rowling och hyllningar till böckerna. Där står saker som: ”The basilisk is in this pipe” och ”This way to the Ministry” och kärleksförklaringar till Ron Weasley och Dean Thomas.

Från fikets fönster syns också den byggnad som senare fick stå som inspiration för Hogwarts, nämligen George Heriot’s School. När du ser skolan är det inte svårt att se var hon fick den inspirationen ifrån!

Läs också: 11 skräckfilmer du måste ha sett!

2. Greyfriars Kirkyard – Edinburgh, Skottland

greyfriars kirkyard harry potter

Alla som känner till Harry Potter lite närmare, vet vilken fantasi och underfundighet J.K. Rowling hade när det kom till att hitta på namn till karaktärer och magiska varelser. Men visste du att alla dessa namn inte är helt påhittade? På kyrkogården Greyfriars Kirkyard, som också kan ses från ett fönster på The Elephant House, kan man nämligen hitta flera bekanta namn, bl.a. ligger en Moodie, en McGonagall och en Thomas Ridell begravda här.

3. Alnwick Castle – Northumberland, England

Alnwick castle

Om vi beger oss lite mer söderut till Northumberland, England, så hittar vi Alnwick Castle som fick agera Hogwarts i Harry Potter och De Vises Sten och Hemligheternas Kammare. Detta fantastiska slott ligger ett par mil ifrån Newcastle!

Som den Harry Potter-nörd jag är fylldes jag av en nästintill religiös känsla när jag gick in på den borggård som Harry, Ron och Hermione fick lära sig att flyga kvast på. Det är också samma borggård som professor McGonagall kommer till att för hämta Harry när han utan tillåtelse har flugit för att hämta tillbaka Nevilles ”minnsallt” som Malfoy har snott. Jag har stått på samma mark som Maggie Smith har gått på!

4. Diagongränden – York, England

diagongränden

Under min resa i England besökte jag även York, som förutom att hysa en fantastisk katedral och förvånansvärt många Starbucks för sin storlek, också har agerat inspiration för Diagongränden. Gatan som användes som inspiration till Diagongränden heter The Shambles och är en av Yorks äldsta gator. Husen är sneda och krokiga och lutar ut över gatan, precis som man tänker sig att det gör när man läser böckerna!

Läs också: 9 Saker Du Inte Visste Om The Hunger Games

5. Christ Church Collage – Oxford, England

Christ college

Vad ska man säga om Oxford? Det är ungefär som att gå runt i en Harry Potter-film! I vartenda gathörn ligger ett college som är pampigare än det förra! Det är tinnar och torn, stora matsalar som alla skulle platsa som ”Stora salen”. Kanske är det också därför som så många av Oxfords college har fått agera inspelningsplats vid enstaka tillfällen.

Jag valde att titta närmare på Christ Church College, ett av Oxfords mest kända colleges. Här har bl.a. den så kallade klostergången (the cloisters) fått agera kuliss i scenen när Hermione visar Harry ett gammalt prisskåp som visar att Harrys pappa också spelade sökare i quidditch. Här finns också den stora trappan som Harry och de andra förstaårseleverna går upp i för att mötas av McGonagall i första filmen. Den är precis lika magnifik i verkligenheten som på film! Dock var den rätt svår att fota utan att få med en bunt turister. Men jag ska väl inte säga något, jag hamnade säkert på ett antal foton hos andra Harry Potter-nördar som säger samma sak.

6. Stadskulisserna – London, England

stadskulisser london

Fantastiskt, så mycket Harry Potter! Det här är staden som hyser bl.a. Kings Cross, ingången till Diagongränden och Grimmaldiplan. Tyvärr fick jag bara möjlighet att se en bråkdel av Londons Harry Potter-utbud utan det blev främst kulisser från senare filmer och som mest är kända som landmärken. Fast det var nästan häftigare att se Houses of Parliament för att de i  den femte filmen flyger förbi byggnaden längs med Themsen, än för att det är maktens boning i Storbritannien. Det var också fräckt att se Milennium Bridge, den bro som Dödsätarna raserar i sjätte filmen.

Det var alla platser i Harry Potters fotspår som jag har sett fram till dagens datum, men fler ska det bli! Ska förhoppningsvis bocka av några fler inspelningsplatser när jag åker till London i december nästa år för att se den nya Harry Potter-pjäsen!

Läs också: 10 Roliga Filmfakta – För Filmälskaren

Artikel av Elin Folkesson, Filmtopp.se

Lämna en kommentar